luni, 29 noiembrie 2010

Happy endind

Cui nu-i plac filmele cu Happy Ending?

...de exemplu mie. Și nu e vorba că n-aș stoarce o lacrimă atunci când el cu ea, sau el cu el, sau ea cu ea, rămân împreună după ce au fost grav încercați de soartă. Ba chiar da. Problema mea este că nu prea cred în filmele cu Happy Ending. Le-aș băga foarte ușor la categoria SF.

Pesimism nativ? Poate... Sau poate se numește realism. Nativ și el. Nu de alta, dar de când eram micuță mă tot întrebam o anume chestie. Ok, Vasile și cu Vasilica, după ce-au jucat ei în tot filmul, puși la mulEt încercări, greșind, certându-se, despărțindu-se, ajung (al naibii) fix în ultima clipă să realizeze unde au greșit.

Unde mai pui că metoda e de-a dreptul melodramatică, pentru că împăcarea nu se realizează oricum, ci eventual pe un stadion de baseball în care el se proptește în mijlocul terenului, întrerupând activitatea scuipătorilor de semințe din tribune și acaparând atenția tuturor cu un Will you marry me scris pe tabela unde în mod obișnuit ar trebui să stea țanțoș scorul.

Ea plânge de emoție (zice în șoaptă: Ohhh, Vasile!), el deschide larg brațele, ea aleargă, el aleargă... se sărută mult, timp în care pe fundal se aude o melodie înduioșătoare iar camera de filmat face rotocoale în jurul lor, nu care-cumva să ratăm vreun unghi din acel sărut pasional... Și voila! Se împacă!

Cu toate astea, s-a întrebat vreodată cineva ce se întâmplă cu ei după ce apare veșnicul The End pe ecran? Că eu m-am întrebat. 

Sunt de părere că nu există noțiunea de Happy Ending.
Cum aș putea eu să cred în ceva ce are în componența lui cuvântul Ending? Love has no ending! Nu pentru mine! Love is forever. Pentru că nu e suficient să spui Will you marry me si gata, totul s-a rezolvat, poți să-ți pui palma-n ms dos că le-ai rezolvat pe toate.

Neh! Când iubești, clădești, nu te plafonezi, nu zici: am făcut un lucru frumos pentru tine, iubita mea/iubitul meu, și gata, te-ai spălat de toate păcatele.
Trebuie să lucrezi să fie și de acum încolo bine. De nu, chiar va fi un ending. Nu unul happy.

Astfel, acel happy ending din film, este, în opinia mea doar un început a unei noi vieți, un happy continuous, dacă îmi permiteți o altă denumire la ceea ce am numit mai sus forever ending.

Will you be my happy forever?

4 comentarii:

  1. Ei, ii zice Happy Continuous ending, o stare continua :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Manu,
    Odată ce-ai pus cuvântul cheie: ending, se bate cap în cap cu ideea de continuitate. Ori logica mea e twisted și sunt eu tralala, ori am dreptate. Una din două.

    :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta observatia lui manubv...

    Da, si eu m-am intrebat cam acelasi lucru dar mai de demult, când citeam povestile alea cu "si au trait fericiti pâna la adânci batrâneti". Zau? Sa fie totul asa simplu?

    Pai filmul s-a terminat cu happy end, mai departe ce vrei sa-ti povesteasca? Cum au inceput sa se certe, cum a inceput el sa bea si cum a calcat ea in strachini cu gradinarul?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos,
    Asta ar fi o variantă mai realistă a filmului. Dacă s-ar continua happy nu-știu-ce-ul ăla, poate n-ar mai înșela nimeni pe nimeni cu grădinarul și poate nu s-ar mai apuca nimeni de băut.

    Acum nu știu, zic și eu... :D

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!