vineri, 14 ianuarie 2011

Reputația se câștigă

Acum ceva vreme, când m-am apucat să învăț cum stă treaba cu fotografia și cu prelucrarea din spatele ei, am început să îmi fac conturi pe diferite site-uri destinate fotografilor pasionați (fie ei simpli amatori sau profesioniști). Ei, cam în aceași perioadă am primit și primele critici privind fotografiile pe care le făceam. Unele constructive, altele ușor răutăcioase. Ideea e că din fiecare critică am avut de învățat câte ceva. 

Ei, ce vreau de fapt să spun... Pe site-urile respective existau, cum e peste tot, tot soiul de concursuri cu votare, concursuri cu jurizare, bile albe, bile negre, badge-uri de good photo, great photo, super photo, și așa mai departe. Faptul că ele nu se dădeau musai celor mai bune fotografii, ci mai cu seamă userilor cu ștate vechi, nu e greu de ghicit.

Ce am constat eu în timp e că reputația se câștigă. Degeaba vii tu într-o comunitate deja formată unde user no. 1 îl știe pe user no. 2 de pe vremea când se întâlneau ei la magazinul de filme și substanțe pentru developat, cu o fotografie wow, că nu te va băga nimeni în seamă până nu te bai tu puțin în seamă cu ceilalți. Faza e că trebuie să le arăți că ești acolo, să faci un pic de zgomot, că altfel, oricât de bun și talentos fotograf ai fi tu, se va da next fotografiei tale și te vei pierde într-un con de umbră. 

Chiar de curând observam pe diferite site-uri dedicate new comeri extraordinar de buni. Dar ce zic eu, buni răăău! Ei, dar dacă făceau greșeală să aștepte cu mâinile în sân să le vină gloria la ușă în timp ce toată lumea strigă în cor ”bravo”, rămâneau cu buza umflată și cu ego-ul făcut ferfeniță.

Oricât de incorect ar sună, dacă stai și-aștepți ca lumea să vadă cât ești tu de bun fără le arăți, lucrul ăsta nu are să se întâmple! Trăim într-o lume subiectivă și nevăzătoare dincolo de pereții caselor unora, iar lucrul acesta nu se va schimba în veci! 

Tot ce putem noi face e să avem grijă ca ceilalți să știe cât de buni suntem noi într-un anumit domeniu. Dacă lucrul acesta se va dovedi doar produsul imaginației noastre, categoric se vor găsi mulți să ne-o zică! Dar, dacă nu e așa? Câte talente se irosesc doar că sunt prea timide ori prea leneșe să deschidă gura și să zică: ,,hei, am și eu un talent, vrei să te uiți puțin?”

8 comentarii:

  1. Ai perfectă dreptate! Și eu știu asta din alt „grup”, al scriitorilor. Dacă nu reușești să arăți că ai cu ce, că poți, că e mai bine decât la majoritatea, rămâi bun pentru tine și, probabil, grupul din jurul tău.
    Succes cu fotografia! Mie îmi place mult ceea ce faci și meriți să „mergi mai departe” cu asta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. adapavel,
    Să știi că ceea ce fac eu cu fotografia o fac pentru mine, pentru persoana iubită... și pentru cei care apreciază. Nu am planuri să devin cunoscută, să mă vând, pentru că atunci nu m/ar mai bucura ceea ce fac. Multumesc mult pentru apreciere! Te hug!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu asta. Dar e păcat să nu „rezolvi” nimic prin a face ceea ce îti place.

    RăspundețiȘtergere
  4. ada,
    Știi cum e faza? Atunci când pasiunea ta îți aduce ție satisfacții, te bucură, te face să zâmbești și te ține ocupat de plăcere... e suficient. Da, am participat la concursuri, da, le-am câștigat pe unele, da, mi s-au expus fotografii, mi s-au apreciat, lăudat... dar nimic cu nu compară cu sentimentul ăla de a face click pe ,,trăgaci”

    RăspundețiȘtergere
  5. a, știu. E cel mai frumos să-ti placă tie... Sau dacă îți place tie

    RăspundețiȘtergere
  6. ada,
    da, adică... înțeleg și pe cei ce vor să ajungă sus. Cum spuneam și în postare: am întâlnit new-comeri de-a dreptul fantastici ce merită să fie cunoscuți... Chiar merită. Cât despre mine, nu zic că n-aș mai participa la concursuri, că nu vreau feed-back, că nu vreau să-mi fie apreciate fotografiile. Aș minți să afirm asta, doar că, bucuria cea mai mare e concentrată alt undeva. :P
    Btw, ține-te de scris, kido. You are good!

    RăspundețiȘtergere
  7. Thanks! Nu intentionez să renunt atâta vreme cât imi place să o fac.

    RăspundețiȘtergere
  8. ada,
    That a girl. Pentru că, dacă tu nu le arăți că ești bună, ei n-au de unde să știe. Omul are un mare defect: nu ghicește gânduri. Și mai are unul: e nepăsător.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!