marți, 11 ianuarie 2011

Kiss your way to the top - recenzie Topkiss.ro

Tehnologia a evoluat într-un mod inimaginabil, în ultima vreme. Nu, dar serios, uitaţi-vă numai în jur! Tot ce e important se află pe net: fără nicio abatere de la regulă. 
C-o fi bine, c-o fi rău... asta rămâne la latitudinea fiecărui individ în parte, pentru că, până una-alta, fiecare doarme aşa cum îşi aşterne. 

În consecinţă, despre următorul site vă voi vorba strict din punctul meu de vedere, mergând pe principiul ăla: părerea mea contează
Şi da, părerea fiecărui ins în parte contează, pentru că părerile mici pot forma o opinie mare şi puternică ce poate schimba cursul anumitor lucruri. Fireşte, lucrul acesta este valabil şi la general, chiar dacă în această postare mă voi limita doar la analiza unui site. 
Site-ul despre care vă vorbeam poartă numele de www.topkiss.ro. La prima vedere un site cu un conţinut obişnuit, strict informaţional.

Dacă ar fi să-i întrebi pe cei de la Topkiss cum şi-ar caracteriza propriul site, probabil că ţi-ar spune fain-frumos că este vorba despre muzica noua, despre filme online, despre muzica online şi despre blogging (exact cum le apare în descriere). Noi, nu putem decât să-i credem pe cuvânt, iar dacă nu-i credem, putem să le citim conţinutul şi articolele zilnice, pentru a zice: da, dom'le, chiar aşa e

După cum bine ştiţi, copilul răsfăţat prea des are tendinţa de a se lăsa pe o ureche, aşa că voi începe prin a critica puţin site-ul. Orice şut în ms-dos e un pas înainte, până la urmă. 

LOOK-ul

Voi începe cu aspectul propriu-zis al site-ului. Ok, e super bine că s-au gândit la clasicul fundal alb asortat cu scrisul negru; combinaţia asta lucrează în favoarea uşurinţei de a citi articolele. Bilă albă aici, deci.
Ei, ceea ce nu-mi place este faptul că articolele nu sunt delimitate de un chenar. Pentru a nu ameţi cititorul, un chenar ar fi mai mult decât indicat. 
Să vă explic şi de ce: majoritatea oamenilor ce caută înformaţii pe net (de orice gen ar fi ele, stau prost cu vederea; e demonstrat ştiinţific şi logic de priceput de ce), în consecinţă, site-urile ar trebui să fie foarte clare pentru a înlătura orice încălecare de scris sau de imagini. 

CALITATEA SCRIITURII

Un alt aspect ce în opinia mea ar trebui schimbat este calitatea scriiturii. Am luat la întâmplare, de exemplu scurta recenzie a filmului Tron: Legacy.
Treaba faină e că cei de la Topkiss.ro s-au gândit să includă în conţinutul lor acest film (fiind foarte căutat pe Google, asta nu are decât să le aducă şi mai mulţi vizitatori!).
Partea mai puţin faină este că au ales să facă o descriere de câteva cuvinte ignorând total plasarea corectă a semnelor de punctuaţie (cuvânt-virgulă-spaţiu; treabă valabilă şi pentru punctul de la sfârşitul propoziţiei). Ca să nu mai menţionez că textul respectiv face parte din categoria: limbaj de lemn (nicio informaţie concretă nu se desprinde din el.
Un text bine gândit şi scris, plus o bună optimizare seo (incluzând cuvintele cheie ce se vor căuta în prealabil cu ajutorul unui tool) vor face minuni!

DESCRIEREA
...sau, mai înţelesul tuturor: textuleţul ăla ce apare în tab-ul de la Mozilla sau Explorer ar trebui scurtat considerabil. În momentul de faţă nu iese în evidenţă cu nimic, iar dacă cei de la Topkiss.ro vor să iasă în evidenţă trebuie să renunţe la ea.
Simplu: Topkiss.ro şi un thumbnail mic şi reprezentativ este suficient. Este uşor de ţinut minte. Pe sistemul: less is more. Nimănui nu-i place înghesuiala.


NOTĂ explicativă: