luni, 24 ianuarie 2011

Mitul căsătoriei

Părerile oamenilor despre anumite evenimente se schimbă în timp. Influențați de anumiți factori, firește.
Înainte nu aveam o părere foarte bună despre căsătorie în sine. Mi se părea inutilă. Mi-a trebuit să întâlnesc persoana potrivită pentru a-mi schimba părerea. Căsătoria nu e un lucru rău. Deloc chiar. Nu atât timp cât cele două persoane se iubesc sincer și necondiționat. Și da, parcă privesc altfel acum noțiunea de căsătorie.

Să zicem că înainte confundam fără să-mi dau seama, tevatura aia de prost gust de la nunți cu noțiunea de uniune pe viața, de dragoste eternă. Și uite-așa, cu ochelari de cal, evitam să văd că nu e chiar atât de rău să fii om căsătorit. Ba chiar, poate fi al naibii de frumos ca persoana pentru care ai construi o scară până la cer, să-ți pună un inel pe deget.

Sunt mulți cei care denigrează încă ideea de căsătorie. Poate pentru că, asemeni cum făceam eu, o asociază cu veșnicele coafuri de nunta cu sarmale și cocuri înflorate, cu lăutari obosiți și transpirați, cu soacre grase și cu pantofi lăcuiți cu botul ascuțit, cu decoratiuni de nunta ș.a.m.d.

Vedeți voi, a te căsători cu cineva nu e musai să însemne toate astea! Fiecare om e diferit, în consecință, fiecare va avea parte de nunta pe care o dorește și pe care o merită. Nu mă obligă, de exemplu, nimeni să-mi fac rochie kitschoasă, să-mi fac coafura să-mi semene a menu complet de nuntă. Nu mă obligă nimeni nici măcar să port rochie de mireasă! Dacă vreau, pot să vin și în constum de baie și cu voal pe ochi. E nunta mea, până una-alta.

Ideea de căsătorie a fost oarecum întinată de lipsa de cultură, de muzica proastă, de femeile fără pic de bun gust și de macho-man-ii cu păr pe piept ce taie lemne pe gagicile lor în ritm de manea.
Nu ar trebui să fie așa...

Știu doar că mi-aș da oricând viața de om lipsit de griji pe o viață alături de persoana pe care o iubesc. Și nu, nu vă închipuiți că sunt făcută să fiu mireasă,  sau că asta a fost țelul meu în viață de când aveam trei ani. Nope. Pentru că asta ar însemna că aș accepta pe oricine mi-ar ieși în cale. Dar, aș face asta pentru acea persoană. Și da, nu aș clipi, nu aș respira. 
Pentru că, despre asta e vorba... Oamenii se ghidează prea mult după valorile societății și uită să se căsătorească din dragoste, iar în timp ajung să urască tocmai pentru că la început n-au iubit. 

Și nu, din punctul meu de vedere, dragostea nu se poate transforma în ură. Treaba aia e un mit. Dragostea se poate transforma doar în dragoste, afecțiunea în nepăsare, iar ușoara antipatie în ură.
...Dar dragostea e one way road. Once you take the path, there is no turning back. Tocmai de aia e așa de rară. Și tocmai de aia, unii ajung să treacă peste așa-zisele iubiri, iar alții nu. Iar ăia care nu trec, pe ăia îi cred că iubesc, indiferent dacă o manifestă vizibil au ba. 

Revenind la căsătorie și la nunți... Dragii mei, dacă simțiți că iubiți, atunci faceți-o. Nu doar de dragul de a vă schimba statutul sau că mama a fost mireasă, bunica a fost mireasă, bunicul a fost mireasă. Dacă ar fi mai mulți care s-ar căsători din dragoste și nu musai pentru a intra în rând cu lumea, poate ideea asta de nuntă ar fi privită mai draguț. Pentru că eu aș face-o într-o clipită. Tocmai pentru că iubesc... 

Că vă vine să credeți, sau nu, acest articol este un advertorial, unul al naibii de sincer.

13 comentarii:

  1. Mă grăbesc să plec, deci nu prea am mult timp: 1. o foaie de-i spune certificat de căsătorie la un moment dat, întotdeauna, va reprezenta o problemă. 2.ne pierdem încet și sigur tradițiile, 3. dragostea, se poate transforma în ură în mod cert. Ce e interesant e faptul că are și revers.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place indemnaul tau :) Din ce am mai auzit, pentru multi inseamna delasare sau, in alte cazuri, mai multe pretentii. Totusi, tind sa cred ca daca exista iubire cu adevarat, poate fi ceva foarte frumos :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Pune si tu o funcție de căutare pe blog. E foarte utilă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Septembrie,
    Aici tin sa te contrazic. Nu reprezinta o problema decat daca e vorba strict de oamenii ce se vor casatori doar pentru a fi casatoriti. Daca e din dragoste, crede-ma ca o hartie nu deranjeaza.
    Iti spun asta din perspectiva unui om care, pana acum ceva vreme avea aceleasi idei ca tine.
    Nu spun ca sunt pro nunti, dar, nici nu cred ca e asa de aiurea.
    Eu fac casatoria, nu ea pe mine, pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandra,
    Da! Si mai cred ca poate exista doar o singura data. Pentru ca, atunci cand alegi sa o faci, o faci pentru ca iubesti. Iar doua iubiri mari nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  6. Green,
    Multumesc de sfat. Dar ce anume cauti? :P

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru toate fetele casatoria inseamna nunta...pentru mine nunta si la unele le plac nuntile iar la altele nu.pentru mine nunta poate sa fie cea mai mare sau nici sa nu existe.nunta e doar o formalitate fara de care nu cred ca iubesti mai putin,ma intereseaza doar viata de dupa iar un certificat de casatorie si o unire legala sa zicem asa iti da impresia ca ai facut ceva,adica o familie

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihai,
    Tocmai. Nunta cam strica ideea de casatorie in sine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Niciodata nu m-am visat mireasa, nu-mi place sa fiu in centrul atentiei, imi repugna ideea de a ma da in specatcol. Cu alte cuvinte, detest nuntile. :P
    Dar mi-a placut foarte mult articolul tau, mai ales remarca ca dragostea nu se transforma niciodata in ura. Dragostea adevarata...

    RăspundețiȘtergere
  10. Nice,
    Nici eu nu mă văd împopoțonată, să știi :D Ideea e că uniunea e uniune... dacă e din dragoste! :P Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu m-am visat niciodata mireasa si totusi am facut nunta-fara traditii, sarmale si altele. Poate am facut si niste mici compromisuri, dar pentru prieteni nunta mea a ramas cel mai tare chef, iar pentru mine a insemnat ziua cand eu si el ne-am unit definitiv. Si, desi datorita jobului, vedeam bucata aia de hartie ca pe un impediment in multe, acum pot spune cu mana pe inima ca daca iubesti nimic nu opreste, nimic nu deranjeaza. Nunta ar tb sa fie despre cele 2 persoane care isi jura credinta si iubire. Eu nu cred ca iubirea e doar una, putem iubi diferit si de mai multe ori, dar cred ca sufletul pereche este unul si eu as face orice pentru al meu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Laura,
    Cel mai important e ca va iubiti, zic :)
    In alta ordine de idei, da... asa e, poti tine la multe persoane, dar doar una e the one! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu constider casatoria un „must”. Daca ti-ai gasit jumatatea, e ok sa faci si pasul acesta, insa nu doar de dragul lumii, ci pentru ca asa simti.

    In schimb, am un dinte impotriva nuntilor „traditionale”. Apoi nu-mi plac miresele cu manusi, machiate ca si cum ar fi pe varianta, cu eterna coafura „sarmale” in cap (bucle), dansul miresei pe masa (mi se pare degradant, ca si cum mireasa ar fi o stripperita din aceea ordinara) etc. etc. etc.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!