vineri, 6 noiembrie 2009
Gripa A/N1H1 panichează România!
Cine n-a auzit de gripă, să ridice doua degeţele.
Cum… care gripă?
Gripa noua !
Gripa porcina !
Gripa A/N1H1 !
Puteţi să-i spuneţi cum vreţi. Ea tot gripa aia e.
Şi tot atâta panică provoacă în rândul populaţiei din întreaga lume.
Panică justificată sau nu, cert este că, numarul de oameni decedaţi din cauza ei, de la inceputul epidemiei, până în prezent , nu este unul de ignorat.
Aşa fioroasă cum pare, totuşi părerile sunt împărţite, când vine vorba de ferocitatea gripei A/N1H1.
Ce cred oamenii… ?
În marea lor majoritate, oamenii se tem de această gripă, se panichează, strigă după ajutor, bulucesc spitalele, ţipă, urlă… şi se roagă la autoritaţi de dincolo de nori, să îi ferească de această nenorocire. Dacă vom întreba femeile de la lumânări, din orice bisericuţă, vă vor spune că vânzările au crescut semnificant în ultima perioadă.
Aceasta e categoria celor ce nu îşi pun întrebări, a celor ce nu vor cerceta niciodată ce e dat de la Dumnezeu, ci vor crede si punct.
O altă categorie, e cea a cititorilor de ziare, a căutatorilor pe Google, a celor ce le place informaţia în starea ei brută, celor ce le place să răscolească după adevar într-un mod superficial. Aceia sunt oamenii ce iţi vor spune că această gripă A/N1H1, e un atac terorist din partea cine-ştie-cărei naţii frustrate, mai de la Est sau mai de la Vest. Un fel de Anthrax 2009.
Puţin deasupra acestora, stă categoria oamenilor ce despică firul în patru şi sunt constienţi de faptul că această gripă nu e atât de periculoasă precum pare. Dacă îi întrebi pe ei, îţi vor spune că e vorba într-adevar de un atac terorist, dar nu de unul atât de sever precum pare. Să-i zicem atac terorist psihologic.
E ca şi cum ai minţi pe cineva că mâine moare, că stii tu, că ai fost frate cu Nostradamus, iar el, ca să-şi scutească familia de chestuielile de înmormântare, se duce singur la cimitir, îşi sapă groapa, se aruncă in ea, trage pământul peste el, in timp ce tu îl veghezi, apoi, dupa ce s-a învelit bine, strigi de afară: Hei, fraiere, te-am păcălit ! Să te vedem cum mai ieşi de-acolo!
În concluzie, o categorie de oameni cu o gândire asemenatoare celei mai sus prezentate, va crede mereu că asta e metoda unor forţe supreme de a ne ţine pe noi, aştia micii, sub control.
Un om speriat, e mult mai uşor de ţinut sub control decât un om încrezator în ziua de mâine.
Cazurile de genul acesta nu sunt noi, liderii mondiali practicând joculeţul ăsta, de la Sion încoace.
Şi, cine nu mĂ crede, n-are decât să studieze puţin istoria… să se convingă, perioada Evului Mediu (şi nu numai…) fiind plină de astfel de exemple de subjugare psihologică.
Care e de fapt adevarul, nu ştim. Putem doar să ne dăm cu presupusul.
Şi ceea ce putem să mai facem, este să avem puţină grijă de noi. Nimanui nu a dăunat asta.
Tocmai din acest motiv, nu strică să ne uităm totuşi peste caracteristicile acestei lăudate gripe.
Se zice că simptomele uzuale ale gripei ar trebui să fie astea: febră (Atenţie! Nu toate persoanele afectate fac febră!), tuse, nas înfundat sau care curge, diaree, vomă, durere in gât, frisoane, dureri muscular.
Domnii doctori ne mai spun că nu este obligatoriu ca aceste simptome să se întâlnească simultan, la fel cum nu înseamnă că, dacă prezentaţi unele dintre acestea, aveţi automat gripă. Poate să fie o simplă raceală; manifestările pot fi similare.
Mai suntem informaţi că, în cazul în care observăm oricare din aceste simptome, nu ar trebui să ne tratăm după ureche, pentru că punem în pericol sănătatea noastra, cât şi a celor din jurul nostru, şi că ar trebui să ne prezentăm de urgenţă la medicul de familie, să ne sfătuiască el ce ar trebui să facem.
Cine face gripa mai repede ?
În general cine are imunitatea slăbită, dar ca şi cazuri particulare putem enumera urmatoarele: copii sub 5 ani, gravidele, bolnavii de cancer, astm, orice boala pulmonara, diabet, S.I.D.A., ficat… in general cam oricine nu este sănătos tun.
Cum ne tratam?
În cazul celor bolnavi, medicii pot recomanda tratamentul cu antivirale; acestea reduc semnificativ severitatea bolii şi grăbesc însănătoşirea. De asemenea, în cazul în care ajungem să stam sub supraveghere medicală, cu siguranţă ni se va administra şi un vaccin antigripal, aferent acestei gripe.
Însă, dacă nu am fost ţintuiţi pe un pat de spital, iar medicul ne-a dat voie să stăm acasă, să ne tratăm acolo, de indicat este să nu ieşim din casă.
Dacă trebuie totuşi să ieşim din casă, ar trebui să facem urmatoarele lucruri )sau, după caz, să nu le facem ne limităm la strictul necesar când vine vorba de contactul cu cei din jurul nostru, purtăm masca ce o găsim în farmacii, ne acoperim nasul cu o batistă de unică folosinţă, atunci când strănutăm sau tuşim sau strănutăm, batistă ce o aruncăm imediat la coş. Cel mai important, nu uităm să ne spalăm pe mâini cât mai des posibil.
Haideţi oameni buni, că nu e atât de greu să respectăm nişte norme de igienă. Lucrurile de genul ăsta ar trebui să ne intre in reflex, indiferent de epidemie.
Alt lucru important, este să nu ne panicăm, pentru că, panica este cel mai mare duşman al omului. Mai mare chiar decât orice boală, pentru că ne orbeşte şi ne opreşte din a mai judeca raţional.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cu articolul asta chiar mi-ai raspuns la unele intrebari la care nu gaseam raspunsuri!
RăspundețiȘtergereMultumeste-le celor de la Acvaria :)
RăspundețiȘtergere