joi, 17 martie 2011

St. Patrick is a Romanian holiday, oy!

Nu mă înțelegeți greșit, de când mă știu pur și simplu iubesc tot ce înseamnă Irlanda. Le știu istoria, le știu melodiile populare, mă fascinează poveștile lor cu leprechauns și Rumpelstiltskin-i (dare to say it three times!) și ghici de unde vine numele vechi al blogului (Keltoi Land)...? 

Ei, cică azi e St. Patrick. Nimic rău în asta. O sărbătoare națională, poate cea mai mare sărbătoare pentru irlandezi (a venit Sfântul Patrick în secolul 5 pe vechiul teritoriu celtic și i-a momit pe păgâni cu un trifoi, explicându-le cum stă treaba cu Dumnezeu și cu creștinătatea).

Dar, ceea ce nu înțeleg eu este ce treabă au românii cu asta? Adică, ok, pricep că există o comunitate irlandeză și la noi, comunitate ce e absolut normal să-și sărbătorească istoria, dar, problema e că românii, chelfii de felul lor, ce-au zis: ia stai așa mă, Valentines Day (care e a noastră) s-a dus, Drago-betele (care e a noastră) dusă e și ea, gata cu 1, 8 Martie, dar noi de mâncat nu mai bem și noi ceva? Că până la cele două sărbători de Paște (ortodox și catolic) mai e. Deccci, pentru ce mai bem? Iaca e Sfântul Patrick! Ia să ne îmbrăcăm în verde și să dăm pe gât a little bottle of rum. Că așa-i stă omului bine! 

Eu propun în felul următor: să facă cineva un research și să afle toaaate, dar toaaate sărbătorile naționale, ne-naționale, underground, inventate, zile de naștere ale șefilor de stat, zile de naștere ale soțiilor șefilor de stat, ale amantelor sau ale cățeilor șefilor de stat. Ei, și în felul ăsta, să se întocmească o listă Excel cu toate sărbătorile ce nu trebuiesc ratate și să fie publicată la Televiziunea Națională, pe Radio România Actualități, la Cotele Apelor... Sticlelor, la OTV și, firește în Monitorul Oficial. Ca să știm și noi din timp. 

Și mai propun ca zilele în care nu există nicio sărbătoare de genul ăsta, neaoș românească, ei, zilele alea să fie votate ca și sărbători de fapt, iar restul zilelor de zbenguială să fie trecute ca zile normale în care românul se desfăşoară după bunu-i plac.

Oy!

14 comentarii:

  1. Cred ca daca s-ar face acel research ar fi in fiecare zi sarbatoare :)) Si cred ca cel mai mult s-ar celebra ziua somnului si ziua "timpul trece, leafa merge" :)) Astea cred ca se aplica cel mai bine la noi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandra,
    Daaa!!! Acolo unde nu e nicio zi de naştere importantă, clar inventăm astfel de ocazii de chiuială, mici, bere şi distracţie! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai, romanii is in stare sa sarbatoreasca ziua nationala a sifilisului daca acolo s-ar bea si s-ar manca. Asa ca iata inca un aspect de care nu pot sa ma mir.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexiuss,
    Poi da! Clar! Eventual daca sunt si cate doua sarbatori pe zi, tot e putin. Unde e rost de cadoaie, zile libere si... clar rost de a primi o bere, doua, sapte, noua, e de noi!
    God save the... president and his loyal trustworthy and brave people! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Da-mi voie sa incep prin a spune: Rumpelstiltskin, Rumpelstiltskin, Rumpelstiltskin ... and now we wait >:)
    Moving on, iti aduc aminte ca la romani umbla o vorba: eu nu beau decat de patru ori pe an: la Craciun, de Hram, la Paste, si in fiecare zi. Asa ca normal ca adoptam cu pofta fiecare zi nationala (a altei tari) pe care o putem obtine ... astept cu nerabdare sarbatorile de 4th of July, cand ne inchinam in fata maretiei "Licuriciului".
    P.S.: daca ai observat in general non-sarbatorile astea sunt bagate pe gatul publicului de televiziuni, al caror scop unic e sa stimuleze masele de consumatori, asa ca nu e de mirare ca in curand vom ajunge sa sarbatorim ziua lui Kunta Kinte

    RăspundețiȘtergere
  6. Simon,
    Ca tot ai adus tu vorba de Kunta Kinte, uite cam asta se intampla si la noi: faction! Nu fiction. Nu fact! Ci combinatia aia bizara, dar, care merge cu un mic mai mare si cu o berica din aia cu gust amarui! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai de Sfantul Patrick nu bem whiskey, ce treaba are rum-ul?
    Le-ai dat idei astora de la OTV, am incurcat-o cu partidul poporului!

    RăspundețiȘtergere
  8. Gabi,
    Intelege metafora din spatele poeziei :D Ca vorba aia, si noi ar trebui sa mancam sarmale de Craciun, dar mancam shaorma! :P

    Cat despre partidul popo(r)ului, nu stiu ce sa zic... Am mai lansat eu niste idei pe-aici, despre nea Lis (cum ca ar semana cu Fester Adams) iar a doua zi pac ma trezesc cu emisiunea lui Maruta. :)) Deci, la noi se poate orice. Chiar si sa bem rum de St. Patty's Day!

    RăspundețiȘtergere
  9. Auăleu, cum să nu profităm de încă o sărbatoare? Dacă-i rost de veselie și mai ales de chiulit de la muncă, hop și noi românii :D Și dacă-i vremea suficient de bună, musai o ieșire la un mic și-o (ladă de) bere undeva în natură, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. madMe,
    Da, logic! Sfantul Patty n-are nimic de obiectat. Si nici romanii. Irlandezii nici atat! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. 4th of July si Labor Day. Atat am apucat sa sarbatoresc "pe bune". In State. Dar, lucrand in turism (la contracte) nu am avut liber. Asa ca am sarbatorit putin altfel. Dar tot frumos a iesit, pentru ca a fost acolo!

    In rest, le sarbatoresc doar pe cele autohtone mai importante.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lexa,
    Păi, lasă că la tine era cu totul altceva. Tu erai în State, practic aveai tot dreptul să te bucuri.
    Problema mea e de altă nație. Autohtonă, ca să zic așa.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ştii cum e amalgamul ăsta de sărbători? Exact ca şi motivele beţivilor de a mai trage o duşcă.
    Dar cine sunt eu să vorbesc? Nu-mi plac micii, berea, detest ieşitul la "un grătar" şi tuturor maneliştilor le-aş pune să asculte doar arii de operă.

    Mai pe scurt, nu văd nici un motiv pentru care ne-am apuca să adoptăm toate sărbătorile altor popoare. E dovadă de snobism.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dara,
    Din pacate, asta va rămâne o constantă...

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!