luni, 11 iulie 2011

Tu ești mic, iar eu sunt tare


Nu, nu e niciun slogan pedo, așa cum ar putea interpreta mințile ascuțite ce îmi citesc nestingherite blogul. Nici pe departe. E vorba despre acele pusee de personalitate căcăcioasă ce nu te lasă să vezi pădurea de copaci. Acea bârnă din ochiul tău ce îți slăbește vederea în așa hal încât nu mai vezi bolovanii din față și-ajungi să te prăvălești ca prostul pe caldarâm.

Ce vrea să spună poetul prin acestea? Cred că vrea să spună că toleranța e cuvântul cheie și că o lume fără toleranță e ca o ciorbă bună fără sare. N-aș vrea să fac abuz de metafore trase de păr pentru că genul ăsta de metafore au clienții lor prin blogosferă, însă am să spun, pentru început, doar atât: de la fiecare ființă în parte putem avea de învățat câte ceva. Chiar și cum să nu fim.

Recunosc cu mâna pe inimă că până acum câțiva ani, aveam ceva cu cei din etnia rromă. Probabil că undeva aveam și dreptatea mea. Nu e ușor ca în fiecare zi când te duci la tanti Joița, la magazinul non-stop, să fii pur și simplu vânată de puradeii ce stau strategic agatati pe garaje și ochesc fantastic cu pietre. Ținta? Eu la 7 ani. Se întâmplă că lângă blocul meu exista un palat fără prinț, fără prințesă, dar cu mulți puradei răutăcioși forever after.

Ei, și revenind, mi-a trebuit mult timp să ajung la sentimente mai bune referitoare la această minoritate. Cu toate astea, am făcut-o, și da, sunt absolut convinsă că printre ei există și suflete nobile ce nu merită să fie băgați în aceași oală. Dacă eu sunt român, iar el țigan nu înseamnă că eu îi sunt superioară, doar pentru că sunt albă. Nu. Lucrurile nu ar trebui privite la nivel de nație, ci la nivel de individ. Așa ar trebui să ne raportăm. Repet, mi-a trebuit mult să pot ajunge la concluzii de genul ăsta, dar, într-un târziu, mi-a venit mintea la cap, exact cu, i-a venit și lui Scrooge.

Și, ce e cel mai interesant e că treaba asta cu toleranța se aplică în așa de multe cazuri încât mi-ar trebui un super papirus să enumăr tot. Să ne amintim doar cum era când aveam 15-16 ani. Părinții nu priceau de ce trebuie să ascultăm rock, de ce trebuie să purtăm plete, ori să ne machiem bufnițește. Nu știu despre voi, dar la mine cam astea erau puseele de rebeliune. Ei, și-n astă dezordine de idei, îmi amintesc și ce apelative foloseam pentru cei ce nu mă acceptau așa cum doream eu să fiu. De la mumii la bășinoși. De la comuniști la tutankhamoni. Iar lista se poate lungi.

Mbun, acum sunt adult. N-am copii (nici n-o să am), dar mulți dintre cei de vârsta mea au. În concluzie? Sunt de vârsta mamei mele, atunci când s-a hotărât să lase urmași. Eu ce-ar trebui să fac acum? Să încep să urlu la ăștia de-s mici acum, cum că ce-i prostia aia de dubstep, și ce-i cu etnobotanicele alea, ori cine-știe-ce alte chestii? Vorba iubitei mele, noi fumam marijuana, ei fumează etnobotanice. Nu știu dacă există o diferență între chestiile astea.

Omul uită de cele mai multe ori de unde a plecat. Se pare că grijile, frustrările și neajunsurile îl fac să apese cu cotul din greșeală pe butonul ăla de erase și uite-așa să se ducă naibii toată toleranța. Omul care cerea toleranță odată, acum nu o poate acorda celuilalt. Probabil că mulți funcționează pe principiul, m-a bătut mama când eram mic, hai să-mi bat și eu copilul, că deh, să simtă și el ce e aia educație. Niște versuri de la Ada Milea spuneau ceva de genul: are mama un copil, vrea să-l facă imbecil, și copilul are-un câne, ar pe cin să se răzbune.

Acum, Dumnezeu cu mila, dar, ce știu eu e că fiecare individ are ceva de oferit, într-un fel sau altul, iar individul zilelor noastre are un avantaj considerabil: el este, noi am fost. Iar dacă el e altfel decât am fost noi, nu e decât pentru că lumea evoluează, se transformă. Nimic nu se pierde, totul se transformă, spunea o minte luminată, de altfel. Cea mai bună lecție în acest sens poate fi o emisiune despre evoluție pe Discovery din care vom afla cum că frumoasele păsări din ziua de astăzi se trag de fapt dintr-un soi de dinozauri urâți și solzoși. Condițiile geografice cât și schimbările atmosferice i-au făcut să ia o altă formă, una penată și frumos colorată. Și iată că, dinozaurii nu mai există. Tocmai pentru că ei nu se mai potrivesc peisajului. Pentru că, în lumea actuală ar crea haos. Toate își au vremea lor. Acum e vremea generației actuale, iar dinozaurii să facă bine să închidă gura și să stea frumos pe soclul de la muzeu.

Eu? Nu sunt la muzeu. Încă umblu liberă pe stradă. De ce? Pentru că am învățat să fiu tolerantă.  

26 de comentarii:

  1. De acord cu cele scrise de tine. Apropos de colorați (așa le zic eu) am descoperit în munca mea de profesoară foarte mulți etnici romi cu mult mai mult bun simt decat cei mai palizi la fata:) O seara racoroasa iti doresc, eu fac dansul ploii!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Toleranța e lucru mare. Da' dacă luăm strict cazul rromilor, o doză de suspiciune până la proba contrarie e necesară mort-copt. Că nu știi când se-ntoarce și-ți dă în cap că nu mai are nevoie de tine. Nu generalizez, da' prea mulți bagă mâna-n buzunare, put, și-s imbecili. Eu una n-am găsit unu' despre care să zic că "da, dom'le, ăsta-i om!"... dar nu spun totuși c-or fi toți la fel. Or fi și excepții, da' nu le-am găsit eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!

    Un text cam dezordonat. Iulia Mihai vorbeşte despre "iubita" ei! Nimic rău aici dar sîntem o naţie conservatoare! În plus cred că te afli într-o lume cu totul paralelă cu cea în care trăiesc eu, aici nu ai voie la propriu să recunoşti că fumezi, bei sau mănînci ceva care conţine puţin mai mult THC.

    Iar ţiganii nu pot fi toleraţi sub nici o formă, mai devreme sau mai tîrziu te vor dezamăgi, te vor pedepsi pentru bunătatea ta. Probabil numai cei care stau departe de ei pot avea sentimentul toleranţei. Îţi aduc aminte că o europă întreagă ne-a acuzat de intoleranţă şi asta doar pînă cînd ţiganii i-au sufocat cu apucăturile lor.

    Dar legat de tineri trebuie să-ţi dau dreptate, sîntem obligaţi să le oferim credit, să-i stimulăm şi să-i susţinem în tot ceea ce fac. Numai aşa putem evolua ca entităţi inteligente cum ne credem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alice,
    Pai, da... totul se raporteaza la individ :) La fel! Racoare cat cuprinde :D

    RăspundețiȘtergere
  5. .missbee,
    Poate ca pe viitor ai sa gasesti, cine stie :) :P Never say never.

    RăspundețiȘtergere
  6. Meneopol,
    1. Justifica-te cand zici ca textul e dezordonat. La ce, exact, ne referim aici? La aliniere? La gramatica? La exprimare? La expunerea ideilor?

    Cand facem o afirmatie de genul asta, o si demonstram. Asa m-a invatat pe mine mama.

    2. Da, iubita mea. Nu am sa neg in fata nimanui ca sunt indragostita de o femeie si ca traiesc cea mai frumoasa poveste de dragoste. Cui nu-i convine, asta e. :) Nu stiu in ce lume traiesti tu, dar in lumea mea e bine si nu stiu daca vreau sa stiu ce hopuri de gandire au altii prin lumile lor.

    3. Tiganii. Stii, aici am o poveste interesanta... legata de un puradel caruia i s-a schimbat comportamentul in bine in momentul in care a primit o vorba frumoasa si a fost tratat ca orice copilas: cu dragalasenie. Incearca sa privesti asta la nivel de individ, nu de natie. Nu de alta, dar nici tie nu iti convine cand restul Europei te face roman, ca si cum asta ar fi o boala venerica. :) Nu?

    4. Total de acord cu tine referitor la partea cu tinerii. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Are multa dreptate Ada Milea. Mai toate versurile iei vin direct din strada, din casele celor mai obisnuite persoane.

    RăspundețiȘtergere
  8. destination unknown

    of viata, of timp, nu-i bine
    grabite tot treceti prin mine,
    abia culeg momentele de pret
    dar raman doar un drumet.

    as vrea sa am acea putere
    sa pot opri timpul din mers,
    dar viata totusi sa prospere
    in intregul univers!

    RăspundețiȘtergere
  9. Paul,
    :P n-am mai primit de mult comentarii rimate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce discutii intense sunt aici pe diverite teme de discriminare..
    'Lupul isi schimba pielea, da naravul' ba as zice unii, 'Cel care se consideră fără de păcat să arunce primul cu piatra' ar spune altii dar eu nu inghit rromii nu pentru ca am nimerit intr-o camera cu ei de m-au batut 4 insi de am vazut stele verzi la propiu, nu ca sunt prietenii tai cat le dai de mancare, nu ca nu se spala si miros urat, nu. Pur si simplu nu pot tolera nesimtirea, lipsa de educatie (fie ea si acea educatie ce tine de bunul simt) si ingamfarea. discriminare..
    'Lupul isi schimba pielea, da naravul' ba as zice unii, 'Cel care se consideră fără de păcat să arunce primul cu piatra' ar spune altii dar eu nu inghit rromii nu pentru ca am nimerit intr-o camera cu ei de m-au batut 4 insi de am vazut stele verzi la pro

    RăspundețiȘtergere
  11. Paul,
    Fireste ca fiecare e liber la opinie, atat timp cat nu se isca batai sau discutii injurioase :P

    RăspundețiȘtergere
  12. nu inteleg de ce se dubleaza tot ce scriu, e imbecil browseru? E idiot telu? Am eu scabie?

    RăspundețiȘtergere
  13. Paul,
    Si eu care credeam ca te balbai de emotie :)) Glumeam, fireste :P

    RăspundețiȘtergere
  14. e bine ca macar avem un punct in comun, amandorura ne plac femeile

    RăspundețiȘtergere
  15. da, am prins gluma, nu mai am emotii, aveam la inceput cand am dat de blog

    RăspundețiȘtergere
  16. Paul,
    E si asta un punct comun, pana la urma :P

    RăspundețiȘtergere
  17. Ei hai mai, ca nu sunt chiar asa de fioroasa :P

    RăspundețiȘtergere
  18. nu esti fioroasa dar nu am apucat sa te cunosc, ti-am scris mail pe adresa ce ai lasato la un concurs, nu ai raspuns..
    ti-am dat add pe mess cu adresa aia, tot nimic
    (deja transpiram)
    dar vad ca raspunzi pe blog si asta e un lucru excelent.
    Abereaza ca ador sa citesc

    nu esti fioroasa dar nu am apucat sa te cunosc, ti-am scris mail pe adresa ce ai lasato la un concurs, nu ai raspuns..
    ti-am dat add pe mess cu adresa aia, tot nimic
    (deja transpiram)
    dar vad ca raspunzi pe blog si asta e un lucru excelent.
    Abereaza ca ador sa citescc, ti-am scris mail pe adresa ce ai lasato la un concurs, nu ai raspuns..
    ti-am dat add pe mess cu adresa aia, tot nimic
    (deja transpiram)
    dar vad ca raspunzi pe blog si asta e un lucru excelent.
    Abereaza ca ador sa citesc

    nu esti fioroasa dar nu am apucat sa te cunosc, ti-am scris mail pe adresa ce ai lasato la un concurs, nu ai raspuns..
    ti-am dat add pe mess cu adresa aia, tot nimic
    (deja transpiram)
    dar vad ca raspunzi pe blog si asta e un lucru excelent.
    Abereaza ca ador sa citesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Paul,
    Ah, pai aia o folosesc doar oficial... cand stiu eu ca am ceva de primit :) Iar pe blog nu prea am avut acces lately, fiind mereu pe fuga. Cam asta ar fi explicatia.

    RăspundețiȘtergere
  20. te-ar deranja daca as avea id-ul tau de messenger?

    RăspundețiȘtergere
  21. Paul,
    Nu m-ar deranja, dar la modul cel mai serios ca apar rar pe mess, si nu stiu cat ar ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  22. daca tu consideri ca nu ajuta, nu doresc sa te contrazic (acum)
    astept cu nerabdare alte posturi,topicuri,aberatii
    o zi excelenta :*

    RăspundețiȘtergere
  23. Paul,
    Pai, eu de dat ti-l dau, ca nu e secret de stat, dar s-ar putea sa astepti mult pana sa ma vezi online, si atunci sa stau fix 2 minute cat verific eu nu stiu ce :) Mi s-a cam acrit de mess. :)

    Aberatiile, insa, vor curge pe banda rulanta :))

    O zi frumoasa si tie :)

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!