sâmbătă, 26 februarie 2011

Robert Pattison: Pin-up boy

Cine mă cunoaște bine, dar bine de tot, știe că una din marile mele plăceri vinovate (vorba lui Mihai Petre) sunt filmele. Și nu, nu orice fel de filme. Nu mă uit la filme cu Stivăn Segal and Co., sau Avatare și alte prostii din categoria asta. Uhm, ok, recunosc, la Avatar m-am uitat (timp de o săptămână; câte 5 minute pe zi că mai mult nu am rezistat), dar asta doar ca să nu fiu eu ultima fraieră ce nu l-a văzut; vroiam măcar să știu de ce nu îmi place. Și am aflat. 

Cred că am văzut sute, mii... de filme la viața mea. Unele mai bune, altele mai puțin bune, altele de-a dreptul uimitoare, în concluzie, în timp am cam început să știu cum stă treaba cu filmele bune și alea făcute dintr-un buget ce ar putea hrăni întreaga Africă.

...Nu pot spune că musai sunt omul după care ar trebui să vă luați, când vine vorba de gusturile cinefile, dar, cu siguranță vă puteți face o părere. Ei, când vine vorba de actori și de felul cum își interpretează ei rolurile, aș putea discuta zile întregi.

Robert Pattison - Twilight
S-ar putea să-mi sap singură groapa, dar nu pricep de ce atâta isterie pe lângă actorașul ăla britanic de-l joacă pe vampirul fatal Edward Cullen, în Twilight, Eclipse, New Moon, ș.a.m.d. 
Ok, pot pricepe că e frumușel, pot pricepe că are păr pe piept, accent britanic (which I like myself), piele străvezie, numai bună pentru un vampir, dar... unde sunt calitățile lui actoricești? 
Da, corect, rolul de vampir cu probleme psihice îl joacă ireproșabil, dar pune-l în alt rol, ca de exemplu, pune-l într-o comedie! Sunt curioasă de rezultat! Sau, mai bine zis: pune-l într-un film adevărat: o dramă...

Fanii Robert Pattison posibil să-mi dea peste nas cu rolul lui din Remember Me. Guess what, am văzut și filmul ăla. Și guess what again, mi se pare că joacă identic ca în Twilight and shit (doar că nu e vampir nemuritor-treabă dovedită chiar de sfârșitul filmului în care moare ca prostul în turnurile gemene). 
Nene, omul ăsta joacă identic. Felul lui de a juca  afectat de lumea rea ce nu-l înțelege, e expirat! Reveniți-vă! Ăsta știe să joace un singur rol: ăla de afectat! Pot să pricep că e frumușel, că vă face stomăcele să vibreze, dar omul nu e decât un pin-up! O imagine! Un poster...

Meryl Streep și Goldie Hawn în Death Becomes Her
Un actor adevărat va fi în stare să joace în absolut orice rol. Hai să o luăm drept exemplu pe Meryl Streep. Dă-i femeii ăsteia un rol de comedie și-l va juca admirabil (Death Becomes Her - 1992; cu Goldie Hawn). Dă-i o dramă și te dă pe spate (Sophie Alege; The Hours; Evening; Dancing at Lughnasa; The Bridges of Madison County; The House of the Spirits; Kramer vs. Kramer, ș.a.m.d.). 


Jack Nicholson


Sau, haideți să luăm un alt actor: Jack Nicholson. Cine nu a auzit de el? Dar cine nu-l iubește pe el? Sigur te-a speriat până în măduva oaselor în The Shinning (după Stephen King), te-a făcut să aplauzi la scenă deschisă în Zbor Deasupra Unui Cuib de Cuci și sunt absolut convinsă că te-a făcut să râzi în nenumăratele comedii în care a apărut în anii 1990 și 2000. Ca să nu mai menționăm de super-capodopera: The Bucket List, unde combină comedia cu drama într-un mod uluitor. 





Patricia Clarkson în High Art
Și, dacă tot nu v-am convins, să luăm o actriță mai puțin cunoscută:Patricia Clarkson. Cu toate că notorietatea ei nu o atinge pe cea a lui Robert Pattison, mie îmi pare net superioară. Hai să încercăm niște filme: Lars and the Real Girl, Shutter Island, Vicky Christina Barcelona, Dogville, The Safety of Objects, Welcome to Collinwood, The Pledge, The Green Mile, High Art. Recomand a se viziona toate aceste filme, pentru că veți descoperi roluri extrem de diferite pe care Clarkson reușește să le interpreteze admirabil: mama devotată, savant repudiat de societate, lesbiană, etc. 

Ca nu care-cumva să mi se reproșeze că am ales doar actori cu o anumită vârstă și experiență, am să mai dau un singur exemplu: Ellen Page. Da, puștoaica ce a jucat în Juno. Născută nu în 1950, nu în 1960 sau 1970, ci în 1987. Cred că nu are rost să vă reamintesc cât de bine joacă pentru un om atât de tânăr. Dacă Juno nu v-a convins, să mai aduc în discuție câteva filme: Hard Candy, Inception

Acum, puteți să mă condamnați că nu-mi place Robert Pattison. La naiba, puteți chiar să mă și înjurați (în gând, firește), dar eu când zic actorie, zic artă! Nu o mutră afectată asortată cu o freză ciufulită și un aer de: ”nu-mi pasă de nimic”. Nu e destul! Un aer de genul ăsta îl avea, pe vremuri și Johnny Depp, dar, scuzați-mă, omul ăsta pe lângă faptul că e frumos, e carismatic și are aerul ăla goth, mai știe să și joace. Nu cred că are rost să iau la enumerat rolurile interpretate pentru că le știe deja toată lumea. 

Fani Twilight, liber la mitralieră!

13 comentarii:

  1. Iulia,acum, iti dai seama ca majoitatea o sa zicem ca ai dreptate.

    Nu am vazut Twilight decat vreo 30 de minute. De restul nu m a interesat... Pot spune ca a jucat binisor in Little Ashes, R.P.

    J.N ma cucereste de fiecare data si nici macar n stiu prin ce...atitudine, roluri care parca ii merg manusa sau pt ca pur si simplu e facut ca sa fie actor...?!

    pe Patricia Clarkson am descoperit o in "Vicky Christina Barcelona", apoi ma cautat filme cu ea, si e adorabila...:)

    Mie, de ex nu mi=a placut niciodata Dicaprio, dar mi a placut cum a jucat in Shutter Island:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici măcar nu l-aş compara pe actoraşul acesta cu monştrii sacri de care aminteşti...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu iubesc la nebunie filmele, numai ca de cateva luni nu mai am parte de o dragoste cu nabadai si asta pentru ca mi-am luat un Home Cinema. Sunt mai cerebrala si mai selectiva in aceasta dragoste pentru film.
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. hihi :)) Eu am recunoscut ca mi-a placut iddea twilight, nu filmele, nu actorii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uh, cum sa zic ... ma confesez (dar sa ramana intre noi :D ) ca eu sunt ultima fraiera care nu a vazut Avatar :D Ba mai mult, nici seria Twilight (cred totusi ca am vazut partial un film din serie, ca parca imi pare cunoscut actorul asta despre care btw nu stiam ca se intituleaza astfel :P ) Does this make me ignorant ? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica,
    Uite ca Little Ashes n-am vazut... Dar, pun pe lista.

    RăspundețiȘtergere
  7. Diana,
    Pai eu nu il compar :D Eu chiar ii fac anti-reclama! :D Sunt altii care il compara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dama fara camelii,
    Si eu sunt o mare impatimita! Home Cinema nu am, dar e pe lista de cumparaturi >:D

    RăspundețiȘtergere
  9. adapavel,
    Pai, lasa mai ca nu de tine m-am luat! :D Pot intelege frenezia adolscentei... De aia mai mari m-am luat.

    RăspundețiȘtergere
  10. He he, you touched a sensitive part of me :))
    Dar incep si eu ca omu si iti zic ca nici pana acum nu am vazut Avatar si nici nu am de gand nici macar abordand metoda ta!
    Acum...comne on Iulia :)) Rolul lui Rob ca si Salvador Dali in Little Ashes o fost monumental.
    De asemenea poti sa te uiti la "Apa pentru elefanti" are un rol nice si pe acolo. Si sa nu mai vorbim de rolul lui Tyler Hawkins in "Remember Me".
    Give him a chance, e adevarat ca e cam judecat numai pe rolul din Saga Amurg, dar are si alte roluri mult mai bune :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Vlad,
    Remember me am vazut si mi s-a parut foarte afectat :)) Restul, recunosc ca nu le-am vazut. Am sa ma uit, ca sa am argumente solide sa te contrazic. In rolul lui Dali? My God... this I gotta see! :))

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!