duminică, 11 aprilie 2010

La vie... în roz (II)

Într-o după-amiază însorită, aşa cum sunt mai toate după-amiezele de primăvară, doamna Silvia, lucrătoare la un magazin de îmbrăcăminte din centru oraşului, îşi făcea inventarul lunar - pentru o gestiune mai curată a mărfii.
În aceaşi clădire cu magazinul doamnei Silvia funcţiona nestingherit şi un schimb valutar, cu funcţie suplimentară de amanet.
Doamnei Silvia îi prindea, de cele mai multe ori, bine, faptul că exista acel schimb valutar la câţiva metri de ea. Doar aşa mai schimba şi ea, o vorbă-două despre vreme sau rujuri cu Tamara.
...Cel puţin atât timp cât Tamara nu devenea invidioasă pe rujul cel nou al doamnei Silvia şi se închidea în cuşca ei securizată, uitându-se urât de după geamul ei anti-glonţ.
Şi cum număra doamna Silvia marfa, o confrunta la caiet cu sumele calculate metodic, pe uşa clădirii intră ea: o femeie grăsuţă, cu o pălărie cu pampon roşu şi cu bancnotă de cinci dolari în mână.

-Bună ziua, bună ziua...

-Bună ziua, spuse doamna Silvia. uitându-se scurt pe deasupra ochelarilor şi revenind la calcule.

-...Ah, uite că am venit şi eu la schimb valutar. Am o bancnotă de cinci dolărei, trimisă de la fata mea din America, am avut eu mai multe dar le-am schimbat şi pe asta o pierdusem, o pusesem într-o carte şi am uitat de ea. ştitţi dumneavoastră cum e cu pusul banilor în cărţi să nu-i găsească soţul, mai ţine-ţi minte, doamnă? mai tine-ţi? mai ţine-ţi? Că aşa era pe vremea comunismului, foloseai cartea nu ca să o citeşti ci mai mult pe post de portofel, vai, dar ce frumos mai era atunci, pe cuvânt, doamnă. dar acum serios, era mult mai frumos pe vremea lui Ceauşescu, era, era, păi numai uitaţi-vă, pe vremea aia toată lumea avea de muncă, existau de toate doamnă, dar de toate, adevăr grăiesc, de toate, acum ce fac nesimţiţii ăştia, îşi cumpără maşini scumpe şi case în Pipera, şi apropo de Pipera, aţi văzut, doamnă, ce noroaie sunt pe ei pe-acolo? Aşa le trebuie, doamnă, aşa le trebuie, că parcă prea s-au nesimţit cu toţii aşa ca nişte porci, şi că tot veni vorba de porci, mă amuză faptul că de Paşte lumea n-a mai cumpărat miel, ci mai mult porc, şi dacă stau să mă gândesc mai bine, mai bună e carnea de porc, că nu pute, nu, doamnă, nu? eu zic aşa că lumea ar trebui să mănânce de fapt mai mult legume, şi sunt absolut sigură că şi dumneavoastră mâncaţi mai mult sălăţele aşa, că aveţi tenul tare frumos, chiar azi am cumpărat o tufă de salată verde şi nu mi-a venit să cred cât de scumpă e...

-Doamnă, nu vă supăraţi, dar de cînd aţi intrat vorbiţi non-stop, îmi fac inventarul, vă deranjează să faceţi puţină linişte? Zise doamna Silvia, ne mai suportând limbarniţa femeii...

-Vai, dumneavoastră făceaţi inventarul, mii de scuze, doamnă, mii de scuze... că aşa îmi zice şi bărbatul meu mereu, că vorbesc mult, că sar de la una la alta, că îi fac capul ferfeniţă, dar eu pe cuvânt că nu vorbesc mult, dar ce am face, noi, oamenii, dacă nu am vorbi, ar fi o lume tare plictisitoare, vă închipuiţi, doamnă, o lume plină de oamenii muţi, nu e bine aşa, doamnă, mie, una, îmi plac oamenii plini de viaţă... care să ştie să trăiască viaţa, să petreacă, de aia nu înţeleg, doamnă, de ce bărbatul meu vrea să dea divorţ, a zis că îmi ia copiii, doamnă, chiar nu îi înţeleg câteodată pe bărbaţi...

14 comentarii:

  1. Genial, ai reusit sa ma transpui in magazinul doamnei Silvia! Astept cu nerabdare episodul urmator :D

    RăspundețiȘtergere
  2. apai eu zic ca dna Silvia ar trebui s-o incurajeze pe dna Tamara sa-si faca blog :)
    (zamo.ca)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mai-mai că îi înţeleg pe bărbaţii unor astfel de femei. Muuulteeeee...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia: episoadele nu au legătură, de regulă, între ele, cam ca la Seinfeld :D

    InBonobo: Tamara e supărată, nu ascultă sfaturi.

    Adi Vera: Empatizez si eu cu barbatul, implicit cu tine! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. As fi luat-o de manuta pe doamna guraliva si as fi dat-o afara pe motiv ca "Azi e inchis, am uitat sa pun semnul pe usa. La revedere si o zi buna."

    RăspundețiȘtergere
  6. ...nici la sapat la vie in roz nu se poate duce.. ca se supara toti butucii... de atata vorbaraie

    RăspundețiȘtergere
  7. Terra: din păcate, doamna cu limbarniţă e clienta schimbului valutar... doamna Silvia nu îşi permite să facă asta, oricât de agasată ar fi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Black Angel: merită un exil de toţi banii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Limba bipezilor are prea multe cuvinte, de-aia se ajunge la limbarniţă... Asta e, bipezii complică lucrurile :))

    RăspundețiȘtergere
  10. ...postez şi eu de după geamul meu "anti-ruj" ...cu marker-ul :P
    beautiful :D , I love it

    RăspundețiȘtergere
  11. Grişka: mieunătoarele ştiu un singur cuvânt, pe mai multe tonalităţi, ce-i drept...

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai, ca guralive din astea in magazin se suporta. Pentru ca pana la urma tot pleaca de acolo. Dar se le auzi pe autocar sau pe tren, tot drumul... ore in sir... de cate ori n-am patit-o!!! :))

    Ce culoare o fi avand rujul doamnei Silvia, de e invidioasa Tamara? O fi din acela roz glossy-glossy? Sau cu efect de watershine? Sau cu straluciri de diamante? Sau mat, retro?

    RăspundețiȘtergere
  13. Mat. Doamna Silvia e o... doamnă :D

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!