sâmbătă, 3 aprilie 2010

La vie... în roz

Mergi pe stradă, te cruceşti... şi nu, nu pentru că e Paştele, iar dacă Hristos s-a crucit, hai şi noi repede pe cruce...
Nu, te cruceşti de ce vezi.... cum ziceam... pe stradă!
Nu că ar fi ceva nou, dar e ceva tare în neregulă cu lumea asta!
Observ mostre în fiecare zi... când mă avânt prin haosul citadin gălăţean.
Oameni agitaţi, feţe încreţite, babe iritate, copii gălăgioşi şi mult prea obraznici, accent moldovenesc exagerat intenţionat pentru a se sublinia parcă... că putem fi şi mai mârlani de atât.

O categorie aparte ar fi de departe şoferul de maxi taxi, gălăţean.
El e omul care îţi cere zece mii pentru un drum, omul care uită să îţi dea restul la sută, deşi mai ai două staţii şi ajungi la Statuie...
Tot el e omul care se ia la întrecere cu celălalt şofer de maxi maxi, doar ca să-şi dovedească că mirosul lui de transpiraţie amestecat cu motorină e autentic.
El e omul care uită, atunci când se întrece cu celălalt cercopitec, că tu, plătitorul de bilet, te afli in maşină şi te trânteşte de pe o parte pe alta mai ceva ca pe un sac de cartofi.
Cam în acelaşi timp uită şi de faptul că şi tu ai urechi şi îţi trânteşte câte o manea pe volum maxim, de-ţi sare basca pe cap în rimt de buric.
În cazul în care radioul stă cuminte pe vreun post decent, şoferul de maxi taxi, simte nevoia să compenseze, aşa că, îşi ia tacticos mobilul, sună un prieten şi începe să povestească cu sonor, cum a petrecut el cu mici, bere şi gagici, la pădure, cu o Duminică în urmă.
Ferească-te sfântul să-ţi sune şi ţie mobilul în momentul ăla, că n-ai nicio şansă să-ţi auzi interlocutorul când te roagă să iei o pâine, d-apoi să asculţi o poveste cu "m-a părăsit iubitul, dă-mi un sfat...".

 O altă categorie iritantă e cea a copiilor spărgători de seminţe, de pe banca din faţa blocului gălăţean.
Ăia care atunci când treci îţi pun piedică de plăcere, eventual scuipându-ţi o sămânţă în sacoşa de Real, ca nu cumva să nu zici, dacă te întreabă cineva... Care copii prost crescuţi din faţa blocului?
Aceaşi copii, progenituri ale celor ce acum 20-30 ani ce ascultau muzică tare şi proastă la casetofonul cu baterii, ascultă în zilele noastre mult mediatizatele manele la telefonul mobil, cam la fel de tare, să audă şi vecina aia cu gusturi ciudate de la etajul unu.

Vai, ia uite cât e ceasul. Mai era puţin şi învie Hristos... Trebuie să o şterg.
Despre categorii mai povestim şi-altă dată...
Pentru că, dacă francezilor le place la vie en rose, nouă, gălăţenilor, ne place la vie, în roz.

23 de comentarii:

 1. poate ca este trista viata la Galati, asa cum o zugravesti tu, insa mie tot imi este dor de ea.

  RăspundețiȘtergere
 2. ca sa pot sa-l depasesc pe Ovidiu in calitatea "viersului"

  RăspundețiȘtergere
 3. Păi, când e să-l depăşeşti, îl depăseşti chiar şi la Galaţi.
  Până la urmă, cum fu... ai reuşit?

  RăspundețiȘtergere
 4. ...:))...oameni agitaţi - checked ...feţe încreţite&babe iritate - checked ...copii gălăgioşi şi mult prea obraznici - checked ...accent moldovenesc care te îndeamna să...NU cumperi :))...ooo , daaa...checked :)))
  ...şoferul de maxi-taxi , cu un transport foarte important de cartofi - checked...şi progeniturile maneliste cu telefoane urlând pe stradă ...checked...too many times

  RăspundețiȘtergere
 5. "Aviem şiorăchei şî salam la promoţâie." :))

  RăspundețiȘtergere
 6. inca nu am reusit, asta si pentru ca as vrea sa o fac regulamentar, adica prin dreapta!

  RăspundețiȘtergere
 7. 1. Accentul moldovenesc (in sine, ca atare) nu cred ca este o vina, cum nu este nici cel unguresc sau nemtesc, cum nu este nici modul specific de pronuntie al "minoritarilor" (al indienilor autohtoni), dar comportamentul specific (cel care de obicei insoteste respectivul accent) - ESTE!
  2. Atat de ieftin e maxi-taxiul la Galati incat e o problema ca "iti cere ZECE MII pt un drum"?

  RăspundețiȘtergere
 8. Victor:
  1. Când e accent strâmbat şi nu natural, atunci e o problemă... la genul ăla de accent mă refer.
  Nu am nimic în sine cu niciun gen de accent, dar unele sunt exagerate intenţionat - aşa cum menţionez şi în postare, de altfel.
  2. Maxi taxi, da e ieftin în Galaţi, asta ar fi partea bună a problemei, mai greu la datul restului. :)

  RăspundețiȘtergere
 9. 1. Crezusem ca te exprimasesi gresit (sau ca am inteles eu gresit) - nu puteam (si nu pot) sa-mi imaginez vreun motiv pt care ar face-o... Snobism pe dos?
  2. Atitudinea e o problema (desi... si sa umbli mereu cu sacul de monede dupa tine... Ma intreb oare cati calatori PLATESC direct cu monede? Daca dumneata ai face-o, problema n-ar mai aparea - dar NICI EU nu as face-o, de groaza de a nu umbla cu kilul de "metal" in buzunare), dar altfel - cred ca ar trebui sa fiti bucurosi ca problema e ca NU PRIMITI monede (de la zece mii), in loc sa fie ca nu gasiti de unde SA MAI DATI monede (peste zece mii).

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce inteleg eu din titlul si concluzia ta : Galatenilor le place sa mearga la ingrijitul viei imbracati in roz !?

  RăspundețiȘtergere
 11. Hristos a inviat! Ai fost la slujba cu kitul de impartasanie dupa tine? :D

  RăspundețiȘtergere
 12. ce trist...
  eu nu am parte de astfel de lucruri in orasul meu natal Tg Neamt...la Bucuresti cateodataa.....


  e trist cum traim, desi ne dorim alte lucruri si alta lumea...


  >:D< asta pt ca-mi place cum scrii:P

  RăspundețiȘtergere
 13. Păi lasă că Monica, şi Bucureştiul are părţile lui "bune", ca să zic aşa :)

  RăspundețiȘtergere
 14. Geocer, adevăr grăieşti dumneata, să ştii! :)

  RăspundețiȘtergere
 15. Alexandra, am stat şi am băut, nu le am prea mult cu cele bisericoase.
  În schimb, s-a ocupat Juels de partea asta.

  RăspundețiȘtergere
 16. Victor, unii îşi plătesc impozitele cu monede, nu văd nimic rău în asta :D

  RăspundețiȘtergere
 17. NICI EU nu vad nimic rau in a plati un impozit (si/sau o amenda) nedrept/e (sau in cuantum "nesimtit") (sau chiar o cumparatura la un magazin unde nu imi convine felul in care sunt tratat) cu monede amestecate (pt a nu putea fi determinata suma prin cantarire - nu fara o sortare prealabila) si nici nu imi poate fi refuzata plata cata vreme platesc cu mijloace de plata legale si ne-expirate, dar atunci stiu ca fac acest drum anume, eventual si cu prieteni care sa ma ajute la caratul de la masina la ghiseu, cu "metalul" preambalat in saculeti, nu carat in buzunare, si cu un obiectiv precis: "pedepsirea" indirecta a reprezentantilor autoritatii de care sunt nemultumit (sau a vanzatorului).
  Daca si dumneata intentionezi sa pedepsesti la fel soferii, n-ai decat sa platesti costul cursei doar in monede de un ban si de cinci bani (poate ca numararea catorva zeci de monede n-ar considera-o "un banc" prea sarat!)

  RăspundețiȘtergere
 18. @ Geo: De ce neaparat "galatenilor"? UNUI cetatean al orasului...
  @ Keltoighost: Formularea corecta ar fi fost "Pai lasa ca Monica si Bucurestiul AU partile LOR..." :P :D

  RăspundețiȘtergere
 19. Oricât de iritată aş fi de nesimţirea şoferilor de maxi taxi şi orcât de mult aş vrea să îi pedepsesc pentru asta, de cele mai multe ori sunt prea comodă ca să pun un plan diabolic la cale. Ori prea grăbită.

  RăspundețiȘtergere
 20. accente roz,accente orientale,accente moldovinesti :)
  vai de ea viticultura!

  RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!