Omul e o fiinţă socială.
Ei nu serios... de unde atâta socializare? Acum, eu chiar nu cred în astea patru cuvinte.
Varianta corectă ar fi: omul vrea să fie o fiinţă socială. Dar nu-i reuşeşte.
Ar putea cineva să vină repede şi să mă bată la cap cum că atât timp cât există un limbaj de comunicare, o societate, rezultă că omul e social.
Nu sunt nici expert în sociologie, nici în psihologie (cunoştinţele mele limitându-se la unele generale), dar din ce văd, e nevoie de mult mai mult pentru a relaţiona... socializa... bla bla, şi clar nu e suficient să ştim să vorbim, să ne trimitem sms-uri, să ne sunăm, să scriem pe blog. Nu atât timp, cât fiecare prinde doar ce vrea din ce a comunicat celălalt.
Din nevoia frenetică de a deveni unici, exagerăm, ne închidem în noi, refuzăm orice idee venită din exterior, fără ca măcar să fie trecută, în prealabil printr-un filtru.
Apăsăm pe butonul de eject şi s-a terminat bâlciul.
Omul, s-a obişnuit să trăiască în globul lui de sticlă, din care nu aude, vede aburit, nu simte lumea din afara globului.
Aş putea asemăna situaţia cu cea din Matrix, dar îmi e că ar trebui să intru în detalii şi nu-mi ajung foile şi cerneala de la stilou.
După cum am bine-explicat în postări precedente, sunt unul din cei mai aprigi susţinători ai individualismului, însă, când individualismul ăsta e dus la extrem, deja mă simt obligată să protestez, să comentez. Nu sunt adepta unei lumi în care toată lumea merge pe stradă purtând pe urechi căşti asemeni celor de vânătoare . Câteodată, e chiar frumos să auzi zumzetul lumii înconjurătoare.
Şi da, e okay să ai globul tău de sticlă, în care să te refugiezi când vorbeşte unul prea tare, sau sparge seminţe altul prea aproape de tine (şi, da, astea sunt exemple proprii de lucruri pe care eu nu le suport), însă. ai grijă să nu ţi se blocheze uşa!
Deşi am tot folosit ideea asta, pe unde am apucat, am să risc să plictisesc şi am să o folosesc şi de data asta: e ca şi cum te-ai conecta la serverul mare (privit ca un fel de adevăr general), însă ai independenţa şi îţi poţi forma adevărurile tale mici. Un fel de upgrade personal, dacă îmi permiteţi.
În ultima vreme am întâlnit atâtea exemple de vorbim împreună, ne înţelegem separat, de aş putea scrie o carte pe subiectul ăsta.
Şi, de ce se întămplă chestiile astea? Pentru că refuzăm să acceptăm că dreptatea poate exista şi de partea cealaltă. Aşa că, intrăm în glob, tragem uşa, o ferecăm, punem mâinile la urechi, închidem ochii şi ne repetăm constant "am dreptate, am dreptate, am dreptate".
Ce e mai grav, ca tipul ăsta de comportament, duce, de cele mai multe ori, la alterări de relaţii, de sentimente...
Şi uite aşa se termină o frumoasă poveste de dragoste.
P.S. Stau şi mă gândesc... dacă omul şi-ar folosi mai mult % din creier, pentru gândit, oare ne-ar fi mai simplu?
nu cred ca poti fi sigura ca ar fi mai simplu!
RăspundețiȘtergeredepinde cine si ce anume gandeste.
as risca sa spun ca in anumite cazuri ai putea sa ai chiar socuri!
Şocurile există deja... dar zic eu, că... odată cu procentul de inteligenţă, învăţăm să şi relaţionăm mai bine?
RăspundețiȘtergereNu ştiu, zic şi eu, ca un om care încă nu s-a deşteptat complet.
Depinde ce are fiecare în creier(asta cu referire la P:S:). Mare dreptate ai cu globul ăsta. Mie sincer îmi e cam frică să intru, că, așa cum zici și tu, dacă se blochează ușa când vreau să ies? Și, deși uneori urăsc oamenii, am nevoie să stau printre ei. Ca să nu uit că mai există și alții...
RăspundețiȘtergereEventual să nu uiţi şi de existenţa ta...
RăspundețiȘtergereÎmi permit să fac referire la unul din filmele mele preferate... Cast Away.
Cred că, odată cu nivelul de inteligență, oamenii devin mai încrezuț și mai închiși în ei. Acum, na, nu pot garanta nimic...
RăspundețiȘtergereÎncrezuţi, da... dar nu ştiu dacă asta ar fi neaparat o chestie de inteligenţă, cât o boală psihică, mai mult, un fel de izolare voită, mania persecuţiei... paranoia. Toate grămadă.
RăspundețiȘtergereŞi vorbesc din experienţă.
Dap. Sunt sigură că ai mai multă experiență decât mine... Mă gândeam că, oamenii ăștia care au ceva în cap, și care mai și știu că au ceva în cap, se detașează de ceilalți. O oarecare superioritate.
RăspundețiȘtergere"desteptarea" nu este o chestiune care tine de educatie.
RăspundețiȘtergereas spune ca este ca la "alba-neagra".
ulterior, ceea ce se poate obtine prin invatare este eruditie.
locul din piata unde se vand mici si se bea bere este plin de oameni destepti.
Aş inclina să zic că există două laturi aici.
RăspundețiȘtergereAmbele ale mele.
Pe de-o parte, aş zice că e okay să-ţi izolezi inteligenţa.
Pe de altă parte, aş zice că degeaba eşti inteligent dacă o ştii doar tu.
Culmea că nu mă pot hotărî care e varianta corectă.
VirtualKid: Bună asta. :)) Într-adevăr, fiecare cu dreptatea şi inteligenţa lui, până la urmă :))
RăspundețiȘtergereRelativitatea inteligenţei! Ha!
Dacă o știu și alții și nu te temi să o arăți, ești luat de încrezut și lăudăros(sau ceva de genul; nu-mi vin alte cuvinte acum). Dacă o izolezi, ești luat de prost. Cum să fie mai bine....
RăspundețiȘtergereadakiss: aici, da e o dilemă, cu toate astea, cred că totul vine din interiorul inteligentului, ca să zic aşa... cum se vede el, aşa îl vor vedea şi ceilalţi... ?!
RăspundețiȘtergereŞi tot parcă nu se leagă ceva...
Ai perfectă dreptate. Dar ne luptăm cu morile de vânt. Ce se întâmplă e un paradox. Chiar nu se leagă... Asta, zic eu, pentru că oamenii nu văd decât ce vor să vadă.
RăspundețiȘtergerePenru că nu ies din glob. :)
RăspundețiȘtergere...imi pare bine sa vad ca reusesc sa te conving uneori de adevarul unor lucruri simple.
RăspundețiȘtergeretrebuie sa-ti fie teama tot timpul de "sancta simplicitas".
in unele cazuri, este devastatoare!
Dap. Și uite așa ajungem tot de unde am plecat. Globul...
RăspundețiȘtergereVirtualKid: Sunt oarecum subiectul propriei mele postări... Se poate şi mai rău ca mine, am întâlnit cazuri...
RăspundețiȘtergereE ca un fel de drog, de care nu te poate vindeca nici cea mai performantă clinică de dezintoxicare!
adakiss: păi, din păcate, globul e rotund şi totul va reveni acolo de unde a plecat...
RăspundețiȘtergeremda... Măcar acum știu. Nu mă mai învârt în jurul cozii :))
RăspundețiȘtergerePăi da, stai nemişcată, că tot aia e. Eu una am amorţit. Ce fac?
RăspundețiȘtergereNu știu. Habar n-am. Hai să tăiem frunză la câini. Măcar facem ceva...
RăspundețiȘtergereori am inteles eu gresit, ori te alinti!
RăspundețiȘtergeresa stii ca nu am vrut sa spun ca locul din piata nu este frecventabil, mai ales daca exista masura. In doze mici, "mediul" nu este contagios.
noi o sa iesim sa ne plimbam prin ploaie, ca doar avem umbrela si trebuie sa amortizam investitia, inainte sa ne ramana mica!
adakiss: nu am cum... sunt tigru de foc. Unul mic, dar sunt totuşi felină. M-ar fugări.
RăspundețiȘtergereÎn plus, mă cam doare piciorul şi nu mă pot urca în copaci ca în vremurile bune...
VitualKid: nici eu nu zic că mediul e contagios, dar să fie, aşa cum zici tu, în doze mici. Saturaţia devine plictisitoare şi fug înapoi în glob.
RăspundețiȘtergereVezi să nu răceşti...
Bine atunci. Uite ce zice Virtualkid: plimbări prin ploaie. Și nu trebuie să fugi, ca să nu te deranjeze piciorul.
RăspundețiȘtergereNu fug, îmi împing globul ca un hamster. A se înţelege că eu sunt în interior...
RăspundețiȘtergereMulţi oameni socializează din egoism . Mai ales o bună parte dintre cei care se simt ... ăăă ... "unici" . Cei care dăruiesc puţin şi cer mult , şi cărora li se pare normal să calce pe cadavre , lucru care merge mână în mână cu aruncatul graţios al vorbelor ... în vânt (trebuie să fie vreun sport ... ăsta).După care , cu uimire... se întrebă de ce sunt singuri şi de ce îi evită lumea . Eh...tocmai am descris ..pe scurt...aşa...o "şedinţă" de socializare.
RăspundețiȘtergerePopcorn...anyone? :))
"Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor va fi Împărăţia Cerului" ... Atunci, la ce să gândim mai mult?
RăspundețiȘtergereS: noi ştim noi ce ştim :)
RăspundețiȘtergereZamfir: de aici deducem nişte lucruri, nişte chestii şi despre religie, dar mă abţin să nu-mi sară nimeni în cap :d
RăspundețiȘtergereNA BELEAUA, ca am scris un comentariu prea lung si nu-l accepta netul, tre' sa-l "impart". Rog a se tine cont ca urmatoarele comentarii constituie o unitate.
RăspundețiȘtergereEu ma intreb in CARE patru din cele cinci cuvinte nu crezi si CARE anume este cel de al cincilea, cel in care crezi? "Ai luat-o" in ordine cu neincrederea si ai terminat crezand in "sociala"? Sau - invers - ai inceput crezand in "omul" si ai terminat neincrezatoare? Sau "pe sarite" si crezi intr-unul dintre cuvintele intermediare? :P :D
Subiectul propriu-zis al articolului este prea grav - prea amplu, prea "abscons" si prea insemnat - pt a intra eu in dezbatere serioasa atat de matinal (mai ales ca SI AM deja o durere de ca-ap... (la propriu) - incat nu mai simt nevoia si de alta, la figurat), dar DA, si eu sunt de parere ca este bine "sa stai de vorba cu lumea" in mod relativ deschis (intre niste limite), dar cumva "din interiorul odaii proprii", "din prag", prin usa deschisa - dar tinand respectiva usa permanent pregatita pt a fi trantita in nasul neavenitilor (sau pt a fi inchisa tiptil cand doar simti dorinta - sau chiar nevoia - de izolare, de solitudine - eventual pt introspectie). Si NU, nu sunt de parere ca am avea atat de multe, de dese si de mari deficiente de comunicare CU CINE MERITA.
Este adevarat ca sunt destui cei pe care nu-i intereseaza ceea ce am eu "de spus", fie pt ca au deja parerile lor bine formate si nu pot (sau nu vor) sa si le schimbe, fie pt ca nu-i intereseaza subiectul asupra caruia ma exprim eu, fie din alte motive (cum ar fi - spre exemplu - pt ca nu le convine limbajul si/sau "tonul" exprimarii mele, sau din antipatie personala, din dispret, etc fata de persoana mea, sau din ALTE motive), si nu este exclusa nici situatia EXACT reciproca, in care cel ne-interesat sunt eu, dar eu consider ca nu sunt pedepsit ca TAMAN CU ASTIA sa comunic, din unghiul meu de vedere, acestia se exclud singuri din comunicatia cu mine. Ulterior EVIDENT ca mai fac SI EU o selectie si mai elimin si eu pe cei care nu-mi convine MIE ce subiecte abordeaza, sau in ce mod, sau ce idei debiteaza, sau in ce limbaj si/sau pe ce "ton"... Dar mai raman - din fericire - DESTULE persoane cu care eu POT comunica, si anume astfel incat comunicarea intr-adevar se si realizeaza - in AMBELE sensuri (si nici nu este obligatorie comunicarea continua, oricand pot fi facute pauze, dupa care comunicarea se reia in mod firesc). (Nu ma intereseaza sa fiu doar aprobat sau contrazis formal, ne-"filtrat", nici doar sa aprob sau sa resping - la fel de nefiltrat.)
Si NU, cu cat folosim un procent mai mare din creier pt gandire, cu atat ne e mai dificil si mai complicat (desi mai recompensant si mai util), nu mai simplu.
- Nu, invatam sa relationam mai bine pe masura ce suntem mai intelegatori (si deci SI mai "maleabili", mai adaptabili), NU mai inteligenti.
- Nu, nu esti degeaba inteligent daca o stii doar tu, dar e mult mai util ca - fara a-ti etala ostentativ inteligenta - s-o pui "la lucru" NU NUMAI in beneficiul propriei persoane: e bine sa fii inteligent si pt altii care (inca) nu sunt EI INSISI suficient de dezvoltati in acest sens - asta BINEINTELES cu conditia ca ei sa accepte acest lucru.
- Inteligenta ca atare NU este relativa, dar aplicarea ei poate fi. DREPTATEA insa CHIAR nu e relativa - dar e adevarat ca nu fiecare ii vede aceeasi "fateta" (si sunt FOARTE putini (si nefericiti) cei care-i vad TOATE (sau APROAPE toate) fatetele).
- Vezi raspunsul catre adakiss referitor la felul in care te vad "ceilalti".
- De parerile celor care nu ies din glob - DE CE-'ti pasa?
- Este contraproductiv "sa te deplasezi" "impingandu-ti globul din interior", si acest gen de actiune se justifica doar in cazul constatarii unei amenintari iminente.
CONTINUARE
RăspundețiȘtergereadakiss:
- ca sa fii cat mai sigura ca nu se va bloca, mentine acea "usa" permanent utilizata, "inchizand-o" si "deschizand-o" cat mai des, adica alternand perioadele de relationare (mai mult sau mai putin) intensa "cu lumea" cu cele de analiza (si autoanaliza si introspectie). Cat despre "intratul" propriu-zis - CHIAR n-are de ce sa-ti fie frica: n-ai decat sa "intri", fara a si "inchide usa" in urma ta, ci doar tinand-o pregatita pt a o "inchide" atunci cand e cazul.
- de regula (NU fara exceptie), inteligenta... "umana", calda (prin contrast cu cea rece, matematica) si infatuarea nu prea "fac casa buna" impreuna, si in principiu cea mai... inteligenta manifestare a inteligentei este ca in mod inteligent sa nu se afiseze a fi prea inteligenta :D
- dumneata CE voisesi sa insinuezi: ca dumneata N-AI AVEA ceva in cap, SAU ca NU STII ca ai avea, de-'i simti pe ceilalti superiori? :P :D (Desi ESTE adevarat ca sporirea inteligentei si a cunostintelor CHIAR ITI CONFERA superioritate, nu este o simpla parere - spre exemplu superioritatea de a-i putea intelege si accepta si pe cei care n-au ajuns (inca) la nivelul tau... Doar manifestarea AGRESIVA a prostiei - cat si a inteligentei, care in acest caz se vadeste a fi mai putin inteligenta - este de repudiat.)
- Pt dumneata are chiar atat de mare importanta cum "esti luata drept..." de "restul lumii"? (Cei a caror parere conteaza... Pai - dupa parerea mea, CHIAR ACESTA este unul dintre criteriile dupa care ar trebui ales CINE anume sa conteze: cel (cea) care e in stare sa-si dea seama (sa sesizeze, eventual sa intuiasca) CUM anume esti dumneata cu adevarat, fara sa fie necesar ca pt asta sa-ti etalezi "interiorul".)
- Te lupti cu morile de vant? Da' CIN'-te pune sa te LUPTI? Lasa-i in plata Domnului pe cei care nu fac efortul de a-si da seama cum esti dumneata cu adevarat! (Iar daca parerea... "necorespunzatoare" este a cuiva pe care il respecti si in a carui parere ai incredere, atunci nu cu morile de vant e cazul sa te lupti, ci cu dumneata insati (sau macar sa-ti faci o serioasa analiza introspectiva): sunt sanse mari sa fi fost vazuta mai bine decat te vezi dumneata insati.)
Fetelor (amandoua), DE CE credeti ca singura alternativa la miscarea prosteasca e nemiscarea, "amortirea", "taiatul de frunza"? "Miscati-va" cu rost (pt evolutia voastra)!
Virtualkid:
- TOT de educatie tine, doar ca de un ALT fel de educatie... (Este adevarat ca se poate produce SI spontan, dar - vorba dumitale - ai cam aceleasi sanse (daca nu mai mici) de a se produce spontan (la alta varsta decat cea a senectutii) ca la "alba-neagra"... Prin educare insa, sansele cresc exponential - trebuie intai sa-ti dai seama ca acea "trezire" e necesara, si abia apoi sa iti si dai seama cum s-o realizezi cu aplicare la persoana proprie, si rolul educatiei este IN PRIMUL RAND de a te ajuta sa sesizezi necesitatea, si doar in subsidiar sa-ti si ajute la realizarea trezirii propriu zise; doar "sa ajute" - pt ca NIMENI nu poate face asta in locul tau.)
- Dupa parerea mea, simplitatea ca atare (sfanta sau nu) e INTOTDEAUNA buna (cu conditia sa acopere TOATE aspectele: "simplificare" NU inseamna "omitere"!)
Victor, referitor la ce i-ai spus Adei, implicit şi mie... Ce faci dacă ţi se strică balamalele la uşa globului?
RăspundețiȘtergereCât despre inteligenţă, iar am două variante... ori te izolează şi mai tare, ori îţi oferă altă perspectivă, însă nu ştiu ce să aleg: nu sunt suficient de inteligentă :)
RăspundețiȘtergere