miercuri, 14 aprilie 2010

Babele, moşii, autobuzul

O discuţie avută de curând cu cineva extrem de drag mie, m-a făcut să meditez mai mult asupra unui subiect nu foarte nou, dar extrem de actual... Moşii, babele şi autobuzele.

Bineînţeles, antipatia mea pentru ele  şi ei nu e nouă nici ea, aşa cum nici subiectul nu e nou.
Cei ce nu trec pentru prima oară pe aici, ştiu despre ce vorbesc.
A nu se înţelege greşit... nu am nimic cu bătrânii în general, însă, am un mare ghimpe împotriva anumitor fiinţe născute cam de mult, care, au impresia că vârsta matusalemică le dă drepturi depline şi de necontestat - cam cum au parlamentarii imunitate, aşa şi ei, doar că nu-i poate ataca nimeni în instanţă, drepturile fiind untill death do us part - pe noi de ei.

Să luăm de exemplu, cazul autobuzelor.
Nu ştiu cum o fi prin alte oraşe, deşi îmi închipui că n-o fi prea mare diferenţă faţă de Galaţi.
Cu toate astea, vorbesc despre ceea ce am văzut cu ochii mei.
Autobuzele, aceste mijloace de transport în comun destinate tuturor cetăţenilor acestui frumos şi glorios oraş, prevăzute cu un număr de x locuri pe scaune şi de z locuri în picioare.
Cu toate astea, locurile pe scaune sunt la un nivel teoretic, pentru că nu le vei găsi niciodată libere.
Iar totul se întâmplă dintr-un motiv cât se poate de simplu: babele şi soţii lor sau ale altor babe deja trecute în lumea de apoi, au abonamente gratuite de la cântatul cocoşului până când se aprind felinarele stradale, iar posesorii nu au de gând să le lase nefolosite nici în ruptul capului.

Astfel, tu, ca om tânăr dar obosit, nu vei avea nicio şansă să iei un loc pe scaunul plătit în prealabil la tanti vânzătoarea de bilete, pentru că locul tău e ocupat de o altă tanti cu perucă aşezată câş, pălărioară cu boruri mici asortată cu un pampon maiestuos (sau, după gustul purtătoarei - o pană semeaţă), ruj roşu aprins care să pună în valoare buziţele ţuguiate şi încreţite, şi, musai sacoşica plină cu medicamentele achiziţionate, în prealabil, de la farmacia din colţ, care dă compensate.

Şi, ca să nu fiu acuzată că mă iau numai de reprezentantele sexului frumos şi fleşcăit, vă zic cu mâna pe inimă că genul ăsta de comportament nu se aplică doar la doamnele în vârsta, ci şi în cazul vânjoşilor trecuţi de primele două tinereţi.
În cazul lor, sacoşa cu medicamente va fi înlocuită cu un ziar gratuit pe care îl vor bate a plictiseală de pulpa piciorului, atunci când nu se vor apăra de muşte cu el - semn că lor nu le pasă.
Ei nu vor purta pălărie cu pană sau pampon, însă, vor fi mândri posesori ai unei veste de pescar, asortată cu nişte pantaloni maro cu dungă şi pantofi negri lăcuiţi - model Clark Gable.
Ei nu vor purta peruci întregi, ci meşe (uşor pescuibile de către puştii "fără ocupaţie") şi vor fi posesorii unei figuri cu mult superioară (din punct de vedere al acrelii) faţă de cea a unei babe.

Fie că e vorba de o ea sau un el, amintirile tale, ca om ce tocmai s-a urcat în autobuz după o lungă zi de muncă, vor fi aceleaşi.

Şi, ca să fie clar, în cazul în care ai călcat într-unul mic astăzi, şi din întâmplare, ai prins loc pe scaun, nu-ţi face iluzii! Bucuria ta va ţine exact o staţie, până când va urca un alt bătrânel simpatic şi va câhâi cu subînţeles lângă tine. Dacă, nu te-ai prins din prima, sau ai căştile în urechi, va trece la planul doi, plan ce include plimbarea de pe un picior bătrân, pe celălalt picior bătrân (plus) oftatul tânguit ce sugerează că bătrâneţea e o haină tare grea. Dacă nici aşa nu te-ai prins, ai dat de dracu. Şi dacă nu ai dat, îţi vei dori să ajungi la el cât mai rapid, pentru că în secunda doi, va porni cea mai frumoasă ploaie de cuvinte din partea bătrânelului simpatic, dintre care remarcăm următoarele stereotipuri: tineretul din ziua de astăzi nu are pic de ruşine, ia uite la el cum stă ca nesimţitul, eşti un porc, nu ai milă de un om ăn vârstă, boule.
Lista poate, bineînţeles, continua.

Fără nicio legătură cu ce povesteam, o bună prietenă mi-a povestit, de curând, cum că un alt prieten de-al ei, prieten pe care eu nu îl cunosc, ar fi urmărit o babă, vreme de câteva ore, prin Bucureşti, să vadă şi el, cum e să fii babă cu abonament gratuit, pentru o zi (probabil).
Concluzia omului, după o zi de alergat baba prin staţii de autobuz, e că ea, baba, nu se sinchisea să părăsească mijlocul de transport preţ de câteva rute bune.

32 de comentarii:

  1. Subscriu la tot ce spui tu.
    Pe mine ma ia dracu cand ii vad si m-am certat cu ei adesea si nu pt ca eu as fi stat pe scaun ci pt ca li se parea lor ca stau prea in cale si ei nu pot alerga pana la scaunul care e gol.
    Jegosii mor de boli si batranesti, nu stiu decat sa se planga dar cand e vb de un scaun gol in autobus alearga ca disperatii sa nu care cumva sa-l ocupe altcineva.

    mi s-a intamplat o chestie de toata frumusetea care-mi starneste nervi si acum . Era 10 si ma duceam la facultate. Ma urc in autobuz si ma asez pe un scaun. in fata mea statea u babaciune urata cu draci. Eu mestecam guma si citeam. Cu o statie inainte de a cobori imi bag cartea in geanta si ma ridic de pe scaun. Un mos se aseaza in locul meu. Nici nu am coborat macar si baba respectiva incepe sa ii spuna mosului cat de jegoasa eram eu ca mestecam guma in fata ei, ca ascult manele si ca nu am citit nicio carte de valoare. Si ca sunt o nesimtita si o proasta. Atat mi-a trebuit. Daca de obicei imi vad de ale mele, de data asta m-am enervat. Am intrerup conversatia dintre cei doi babalaci:
    - Ma cunoasteti de undeva?
    - Mai esti si nesimtita pe langa faptul ca nu ai respect!
    - Doamna stiti ceva, ar trebui sa vorbim despre dumneavoastra si respect, nicidecum despre mine!
    - Vedeti (acum se adresa la toata lumea) ce tineri are Romania?
    - Care nu vorbesc aiurea ca dumneavoastra si care nu va fac proasta si altfel pt ca nu va cunaste!
    - Mai fato tu chiar nu ai bun simt. Cum sa-mi vorbesti asa?
    - Mai cucoana nu ai tu de unde sa stii ce carti citesc eu, si daca eu ascult sau nu manele. SI daca eu mestec guma e pt faptul ca asa am eu chef azi.
    - Se vede ce carti citesti si cat de desteapta esti!
    - Ok. Haiedeti sa vorbim despre carti. In afara de marele Ceasca si nevasta sa aia proasta mai stiti ceva? Stiti ceva in afara de Otv si CanCAn si Libertatea. Mai stiti ceva in afara de Basescu si marele Iliescu. Stiti despre muzica. Ce stiti despre muzica? Stiti despre Coldplay, despre Queen, Pynkfloyd, Colibri, Phoenix, Roxette, Eric Clapton, Chris Rea. Vreti sa continui sau sa ma opresc ca deja v-am ametit?
    - Domnisoara ...
    - Nicio domnisoara. Invatati sa vorbiti, sa va spuneti parerea si apoi sa spuneti ceva despre mine. Iar daca eu sunt proasta nu aveti de unde sa stiti acest lucru pentru ca nu stiti ce facultate fac eu, ce note am sau alte lucruri care privesc sau nu inteligenta mea. Eu in locul dumneavoastra m-as gandi ca ma cauta moartea pe acasa si nu m-as lua de tineri. Ce va deranjeaza la noi? Ce nu va convine? Ca stim cine suntem in comparatie cum erati dvs. Ca nu faceati nimic decat sa faceti tot ce va spune Ceasca si sa ramaneti cu mintea aia comunista si azi.???? Daca dvs. vedeti in noi frustrarile dumneavoastra de o viata ar fi bine sa mergeti la o anumita categorie de doctori.
    - Uitati ce nesimtita?
    - Ok, sunt nesimtita dar in niciun caz nu sunt atat de imputita la suflet incat sa ma iau de un om pentru simplu fapt ca mesteca guma...

    Oricum am mers foarte mult cu autobusul respectiv pt ca a durat destul de mult timp discutia...si am si intarziat, dar macar m-am descarcat!

    M-a enervat foarte tare babaciunea respectiva. Mi-a palcut ca ceilalti oameni au fost de acord cu ce am spus eu si unii chiar m-au felicitat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Taica, daca ma vezi in autobuz, sa-mi dai locul ca eu sunt tare garbovit si abia ma mai tin pe picioare (din cauza cantitatii de alcool pe care am baut-o, bineinteles).

    RăspundețiȘtergere
  3. Monica: :)) deşi întămplarea ta nu e singulară, am păţit şi eu, prin tinereţile mele aşa ceva, te înţeleg perfect, de aia am şi dat drumu portării în online :)
    Mi-a plăcut tranziţia de la doamnă, la cucoană...
    Deşi, de felul meu, sunt şi eu o doamnă, tare mi-ar fi scapat o vorbă urâtă!:D Doar puţin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, mi s-a întâmplat partea cu căştile pe urechi. Numai că, pe lângă moşul care înjura de mama focului, mai erau şi ceilalţi bătrânei care îl acompaniau. Nici macar dupa ce m-am ridicat nu s-a oprit!
    Tocmai de aceea incerc sa merg cat mai rar cu mijloacele de transport in comun... dar, din pacate, uneori nu am de ales şi... În plus, imediat ce esti putin mai diferit (si aici ma refer in principal la felul cum arăţi)nu se poate să nu auzi ceva de genul "Pe vremea mea...". Dar asta e, gândire comunista!

    RăspundețiȘtergere
  5. Recunosc că n-am citit celelalte comentarii :)) . Mi-a plăcut teribil cum ai descris pe „onorabilii”. Eu merg cu pejosul, așa că nu știu cum e cu autobuzele astea, care la noi sunt,de fapt, niște din alea mici de 15 locuri, unde mai dai și cu capu dacă ești înalt și fără atenție la căpcățână.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hm...experientele sunt nenumarate...ca si persoanele cu par carunt. Insa am invatat o strategie de linistire al avantului lor de a ma ridica de pe scaun - strategie dobandita in perioada cat eram gravida. NU va imaginati ca se ridicau barbatii si batranii de pe scaun sa-mi faca loc... nu.... Dar macar acum - cand nu nu sunt insarcinata- daca vreunul imi atrage atentia ca scaunele sunt pentru batrani si gravide- le raspund ca sunt gravida in x saptamani (undeva pana in 20- ca nu e prea vizibila) si uite asa castig putina liniste...

    RăspundețiȘtergere
  7. Magykhurin: toată adolescenţa mea am fost the gothic woman, the rock chick, the rebel girl, simpatizez cu ce spui :)
    De mers, nici eu nu prea mai merg cu autobuzul acum, dar am suficiente amintiri cât să scriu o carte-plus prieteni care îmi pot aduce update-uri _:D

    RăspundețiȘtergere
  8. ada: cred că le zice isuzu la alea, sunt şi prin Galaţi, noroc că eu n-am fost niciodată un om prea înalt :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Anemonaa: cineva drag povestea că ar fi o strategie a bebelor şi pentru tipele însărcinate.
    Cum se apropie vreuna care să ameninţe locul babei, baba adoarme instantaneu cu bărbia în piept, tresărind la hopuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Așa le-o fi zicând... Bună strategia babelor pentru gravide. Și când îi dau un cot în gură, din greseală, în înghesuială, ce mai zice??? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. ada: ..."cine-a stins lumina?" ? :))

    RăspundețiȘtergere
  12. E de-a dreptul meschin sa urmaresti o baba sa vezi ce face o zi intreaga. Desi s-ar putea sai dreptate...

    RăspundețiȘtergere
  13. Meschin de ce? Nu i-a făcut niciun rău :)
    Punem pariu că ai citit doar ultimul paragraf?

    RăspundețiȘtergere
  14. Meschin nu a fost in nici un caz, doar ca multele experiente cu mosi si babe l-au facut curios pe prietenul meu; Cum isi petrec ei o zi din viata, mai ales in mijloacele de transport.
    Baiatul in cauza s-a urcat in trolebuz la universitate/bucuresti si a urmarit baba cateva ore. Baba, inarmata cu 2 traiste greute, ocupa un loc in troleibuz pana la capat, se dadea jos, statea sa vina urmatorul si mergea iar pana la celalalt capat.... adica la universitate. A facut chestia asta de cateva ori bune, pana cand prietenul meu s-a plictisit sa o urmareasca.
    Va mai spun ce mi-a fost mie dat sa aud din gura unui cuplu de mosi? Am fost facuta curva pt ca nu am vrut sa le cedez locul, de parca ar fi putut sta amandoi pe un loc!
    Am observat ca mai au si alta strategie... se duc la tinere domnisoare si la femei in general. Cred ca la barbati nu prea au tupeu de frica sa nu fie violentati fizic sau verbal.
    E grea si urata batranetea dar asta nu inseamna ca trebuie sa uiti ce inseamna respectul fata de semeni si in primul rand sa uiti sa fii... OM.

    RăspundețiȘtergere
  15. Intra si MILF-urile in categoria asta? ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Iulia: Eu, una de asta te-am şi citat... :) Sunt total de acord cu ce a făcut prietenul tău. Şi eu aş fi făcut, cel mai probabil la fel.

    RăspundețiȘtergere
  17. Simion Cristian: Depinde de babă. Nu orice babă poate fi şi Milf, dar orice Milf poate fi babă - de regulă e.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu cred că e cineva să nu fi avut vreo problemă de genul ăsta. Şi mie mi s-a întâmplat, uneori m-am certat, alteori am ignorat. Marea majoritate a bătrânilor sunt exagerat de răi, au o ură mare faţă de toată lumea şi o nesimţire ieşită din comun.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pina cand tu vei fi baba, se va inventa si utiliza pe scara rulanta-teleportarea... nu vei mai avea treaba cu tineretul, taica!

    RăspundețiȘtergere
  20. MadMe: Cu toate astea, nu toţi sunt aşa. Uite, mă uit la bunica mea, femeie de la ţară, şi nu numai ea... nu s-ar aşeza în autobuz, pe scaun, nici dacă ar fi vreo două-trei libere...
    E o chestie de bună creştere...

    RăspundețiȘtergere
  21. ionelmuscalu: Păi, cine ştie dacă ajung eu să trăiesc eu atât, iar dacă ajung, sper să nu fiu atât de senilă încât să mă îmbulzesc la coadă la teleportări.
    Cu toate astea, pentru babele zilelor noastre, aş inventa o scară rulantă către Rai. One way.

    RăspundețiȘtergere
  22. eh, veşnicul gap între generaţii...

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu chiar, să ştii, eu mă refer la un segment doar din toată populaţia de oameni în vârstă.
    Partea aia nesimţită. O fi vreo molimă, că se întinde...

    RăspundețiȘtergere
  24. Da, sunt de acord cu tine, numai că, ca-ntr-o dezbatere, încerc să aduc şi alte argumente şi să nu omit faptul că există şi parte nesimţită la tineret, la fel de condamnabilă. Şi ambele-s molipsitoare.

    Eu la bătrânei nu pricep un lucru: nu mai au oricum mult de trăit, de ce-s aşa lenţi? De ce le place să piardă vremea, să se tot lălăie aiurea... fraţilor, hurry up a bit!!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Partea cu tinereii nesimtiţi va reprezenta o altă postare. Deocamdată strâng probe incriminatoare :D

    Cât despre bătrânei, unii chiar nu se pot deplasa, însă unora tare le place să vadă viaţa în slow motion.

    RăspundețiȘtergere
  26. Din pacate, prostia nu tine seama de varsta, iar, intamplarile de acest gen nu pot sa se transforme in sablon.

    Intoleranta unora dintre ei poate fi explicata si inteleasa. Frustrarile care se inmultesc tot mai mult, datorita vremurilor pe care le traim, pot explica multe.

    RăspundețiȘtergere
  27. VirtualKid: Ai dreptate, nesimţirea nu ţine de vârstă, însă, am reliefat genul ăsta de nesimţire tocmai pentru că teoretic, odată cu vârsta ar trebui să devii mai înţelept...

    RăspundețiȘtergere
  28. Aşa da. Aştept şi postarea cealaltă, apoi discutăm mai mult.

    Have a nice week! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Să ai şi tu o week la fel de faină :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Ăsta este unul dintre momentele în care mă bucur că am un chip expresiv...
    Ştiu cum stă treaba cu "minunatul" transport în comun.De asta folosesc maxi-taxi.Şi nici acolo nu scap întotdeauna de fazele din autobuz.De regulă mă simt, şi cedez locul singur, atunci când văd o femeie însărcinată / cu un copil în braţe,sau pe cineva mai în vârstă, vizibil obosit .Hmmm... alţii mai tineri decât mine nu schiţează nici un gest.
    Şi din păcate...odată cu vârsta ,doar unii devin mai înţelepţi. Cei mai mulţi devin egoişti.

    RăspundețiȘtergere
  31. Sky: Ţine de la om la om, crestia asta...

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!