joi, 17 februarie 2011

You have a friend request from Vasile Vasilica

Nu, nu am să încep să fac propagandă anti-facebook. Nu că cei care ar face  nu ar avea dreptate, doar că mie Facebook-ul nu mi-a făcut niciun rău efectiv. Da, mici nemulţumiri, chestii pe care le vezi pe la Feed şi n-ai vrea să le vezi, dar nu pot spune că aş chema poliţia și aş aresta Facebook-ul pentru asta.

Cu toate că nu fac propagandă anti, încep să nu-i mai găsesc utilitatea. 
Și nu mă refer la paginile de Like către blogurile Omlette du Fromage şi Winter. Neeh, alea sunt utile, sunt aducătoare de feed, de feed-back ş.a.m.d. Mă refer la pagina personală, unde sunt eu cu numele meu, cu moaca mea în poze, cu statusurile mele, cu activităţile mele extra importante (he, he).

Cum să vă zic, în lista mea de prieteni nu există persoane parazit. Nu dau accept dacă nu cunosc, iar dacă nu cunosc, clar interoghez persoana la sânge, mai ceva ca Moldovan, Comisar Moldovan. 
Hai să fim serioşi, nu duc lipsă nici de 1500 de prieteni şi nici de atenţie sporită. Vrei să te împrieteneşti cu mine pe Facebook fără să fii luat la întrebări? Fă frumos şi dă like la pagina blogului. Te asigur că pe blog vei îmi vei cunoaşte adevărata personalitate mult mai bine decât pe orice pagină de Facebook, unde am fix două poze cu mine, o poză cu Nancy Cunard, o poză cu un clovn trist şi un vector cu o tipă care fumează de rupe pământul.

Pentru ce să am 1500 de prieteni? Ca să îi văd acolo? Ca să mă enervez derulând o listă inutilă când caut într-adevăr pe cineva pe care chiar cunosc? Nu, mulţumesc.

Ca şi fapt divers, mi se dă, acum vreo două-trei săptămâni un friend request. Cum eram într-o dispoziţie prietenoasă, am dat accept fără să mai chinui persoana în cauză cu un chestionar. Ce zic eu persoană? Că erau două! 

Deeeeeci, eu nu am să pot înţelege absolut niciodată cum îţi poţi face un cont de orice cu titulatura Vasile Vasilica - în sensul de Vasile şi Vasilica (nume camuflat, pentru că aşa-i frumos). 
Și nu vă închipuiţi că Vasile este numele de familie al Vasilicăi. Nope, Vasile e altă persoană decât Vasilica. Ba chiar o iubeşte pe Vasilica! Mi-am dat eu seama de chestia asta din pozele lor bostănel în bostănel. Ei luaţi de sus (auto-poză), ei luaţi de jos (auto-poză), exemplele pot continua.

Chestia e că eu nu cunosc nici pe Vasile, nici pe Vasilica, deci, revin eu la o dilemă mai veche: Who the... is Vasile? Dar Vasilica? Și de ce mi se dă miiiiie friend request, atât timp cât nu ne cunoaştem, atât timp cât Vasilica îl iubeşte pe Vasile, Vasile o iubeşte pe Vasilica... Comunicare nu există, pe blog nu s-a dat like. Deci? Care-i scopul? 

Serios că pricepeam dacă se dădea întâi pe pagina de Like și vroia celebrul cuplu să vadă cine dumnezeu scrie pe blog. Pricepeam. Curiozitatea e naturală, e umană, n-o condamn. Dar, nu! Direct pe pagina mea proprie şi personală. Deci, care-i faza?

Consideraţi-mă paranoică, dar am un simţ al intimităţii ieşit din comun. Nu îmi place să mi se invadeze cuibul atât timp cât nu ne cunoaştem. Nu dau drumul la uşă, dacă nu aştept pe nimeni, sau dacă nu sunt sunată înainte şi anunţată că se vine, nu accept necunoscuţi în lista de mess fără să se prezinte frumos, ca la şcoală, în consecinţă, am aceaşi tactică şi pe Facebook.

Și da, Vasile şi Vasilica posibil să fi fost inofensivi, dar ce rost are să prindă pânză de paianjen prin lista de prieteni? Nu de alta, dar, prevăd un cont de Facbook cam părăsit de acum încolo, iar eu prin noţiunea de listă de prieteni înţeleg ad-literam ,,prieteni”. 





11 comentarii:

  1. In aceeasi idee nici eu nu accept persoane pe care nu le cunosc in lista. Au fost 2 indivizi la inceput, pe care pana acum i-am considerat inofensivi, si carora le-am dat accept pe un criteriu subiectiv: sunt amandoi gay!
    In afara de cei doi, nu mi-a mai trecut nimeni "pragul" facebook-ului fara voia mea, ba chiar am respins cereri ale unor indivizi pe care ii cunosc, dar pe care nu ii vreau in viata mea.
    Bun, ma cunosti, asa, si? Nu suntem prieteni, si nu vreau sa te adaug la lista. E vreo problema in asta?
    Ct priveste deschisul usii daca nu astept pe nimeni, total de acord, si ca sa vezi cat de animal anti-social sunt :P , merg pana acolo incat nici la telefon nu raspund daca nu am eu chef si nu-mi place identitatea apelantului :D
    Chiar daca asta ar insemna ca apelantul isi anunta vizita. Cu atat mai rau pentru el/ea. Daca nu am raspuns la telefon, la usa de ce mai vii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha, ha! Bună asta cu V & V - cuplu. :))
    Îţi înţeleg perfect "necazul", eu am doar 4 persoane în listă, 3 prieteni şi unul căruia nu ştiu de ce i-am dat accept. Atât. Mai am 3 "friend request" în aşteptare de mai mult de o lună şi aşa vor rămâne, plus că am restricţionat accesul la profilul meu. Total.
    Nu înţeleg de ce ţin unii să aibă în listă 5564,23 persoane. Se dă vreun premiu, ceva, şi eu încă n-am aflat? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexiuss,
    Uite ca suntem pe aceasi lungime de unda. Eu nu accept new people nici macar pe considerentul ,,gay". I'm very much commited, asa ca nu-mi trebuie. Adica, da, pe tine te inteleg :D, dar eu chiar trebuie sa cunosc, macar virtual de mai de mult, persoana respectiva, si eventual sa ne fi inteles al naibii de bine. Stii tu, discutii curse lin si dragalas. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Dara,
    Pai, habar n-am... probabil asa se masoara popularitatea la unii :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am necunoscuti in lista, iar utilitatea contului pentru mine este ca pot tine legatura mai usor cu multi prieteni plecati din tara. E un fel de keep in touch care ajuta...Recunosc ca poate crea dependenta, dar ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce te-ai face fara prieteni, fie ei si prieteni de mucava?

    RăspundețiȘtergere
  7. Laura,
    Da, ai tu dreptate! :P Dar, eu, una, am cam început să mă plictisesc de Facebook. Deja nu-l mai folosesc decât ca metodă de promovare pentru blog. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Virtual Kid,
    Dacă e vorba de prieteni adevăraţi, corect, dar, de cei online ce nu schimbă două vorbe ma pot lipsi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si ce faci daca printre ei sunt si timizi, cei care nu ar scoate o vorba nici macar intrebati?
    Daca pedepsesti si pe cei care sunt cititori... si atat!????

    RăspundețiȘtergere
  10. Virtual Kid,
    Pentru cititori si atat, există pagina de Like a blogului :P Pagina personală de Facebook e altă mâncare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu imi place sa adaug persoane pe care nu le cunosc...cu care nu am nimic in comun. In ultimele luni am regasit colegi de liceu....ba chiar un fost profesor........Am in lista cativa "virtuali" ne stim din mediul online poate de ani de zile.......ne vizitam peblog, ne-am imprietenit pe un forum, vorbim pe mail....ma rog.
    Zilele trecute mi-a dat ADD sotia unui fost coleg de liceu (tipul era in lista). Acu....cateodata bunul simt la mine e ca elasticu si se intinde mai mult decat ar trebui
    Dar eu nu pricep ce ii trebuie aleia sa fie prietena cu mine pe facebook......nu ne stim, nu ne-am vazut.
    De ce nu intra pe contu lu sotu-so daca vrea sa imi vada pozele sau activitatea....?
    Ma rog
    Nu trebuia sa o adaug.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!