marți, 31 august 2010

Săru’mână, doamnă!



Nu am înţeles niciodată anumite reguli de comportament, în aceaşi măsură în care nu i-am înţeles pe cei ce nu le aplică pentru că nu mai e de ,,bon ton ştrengăresc” să fii bine crescut.
Prefer acel bun simţ pe care îl afişezi pentru că aşa spune structura ta, nu pentru că trebuie. Cam prin zona asta mă învârt cu părerea.

Să luăm un exemplu. Într-o oarecare instituţie, sună telefonul fix.
La telefon răspunde... să-l numim Alin. La capătul celălalt, o voce feminină cu vârstă greu sesizabilă, ce aduce foarte tare cu mama celuilalt coleg pe care îl vom numi Bogdan.
Alin, pentru că aşa a fost învăţat la şcoală, dă politicos ,,săru’mâna” femeii de la capătul celălalt al firului, după care află că vocea matură nu e nici pe departe a mamei lui Bogdan, ci a prietenei lui Bogdan. 
 
Moment în care, individul nostru ce face. Îşi retrage ,,săru’mână”, se scuză pentru că ,,tipa e de aceaşi vârstă cu el şi că vezi doamne, nu-i spui uneia de aceaşi vârstă săru’mâna” şi-l pasează pe Alin la telefon. 
 
Imediat, în birou se dă startul unei adevărate polemici pe subiectul ăsta. Polemică la care, (să o numim) Daniela intervine. Daniela, plină de păreri şi ea, afirmă sus şi tare că ei nu i-ar conveni ca un bărbat mult mai în vârstă decât ea să-i spună sărut mâna, sau... după caz ,,sărut mânuşiţele”. Din chestia asta, tragem următoarea concluzie: Daniela s-ar simţi automat bătrână dacă cineva i s-ar adresa în ,,halul” ăsta de politicos, că vezi tu, doamne, treaba asta cu politeţea e apanajul unor vârste ridate şi cu ecou bunicesc. 
 
Eu stau acum şi mă întreb... what’s wrong with this picture? Deci, dacă eu, femeie de 24 ani, ajung să am contact verbal cu un bărbat de aceaşi vârstă, sau pe undeva pe aproape, el n-ar trebui să-mi zică ,,sărut mâna”, pentru că vârsta apropiată garantează automat trasul de şireturi? 
 
Sau, luând cazul 2, în care un bărbat mai în vârstă mi s-ar adresa în felul ăsta politicos, ar trebui să mă facă să cred că arăt de 50 ani? 
 
Să-mi fie cu iertare, dar atât timp cât sunt, mă simt şi gândesc ca o femeie, nu sufăr de adolescentism târziu, prefer formule ca cea mai sus menţionată şi răs-menţionată, decât să-mi aud un frumos şi drăgălaş: ,,mă”, ,,tu”, ,,fă” (!?), sau chiar ,,bă”. 
 
Cum am zis, nu oblig pe nimeni să mi se adreseze într-un anume fel, atât timp cât felul în care mi se adresează nu mă jigneşte în vreun alt fel, dar dacă mi se întâmplă să dau peste oameni ce se respectă atât de mult pe ei, încât catadicsesc să mă respecte şi pe mine, jos pălăria! 
 
Şi, garantez eu că tot de 24 ani mă voi simţi!




26 de comentarii:

  1. Este doar o chestie care tine de bun simt si educatie. Orice femeie ar trebui sa se simta mandra cand primeste un astfel de apelatitv, asta nu dovedeste decat ca inca se mai poate! Asa mi se pare normal sa te adresezi unei femei... dar multe dintre ele nu au avut parte de asa ceva... si nu stiu cum sa reactioneze. Totul tine de educatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. ... stai tu liniștită... de câte ori s-au uitat ciudat la mine tipele tinere când le-am dat "sărutmâinile" în loc de "bună ziua"...
    Pentru unele este un disconfort, pentru altele creează o atmosferă ok...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Iulia, săru’mâna pentru articol! :-) Sunt 100% de acord cu ce spui in el. Desi si mie mi s-a intâmplat sa observ fizionomii mirate in caz ca ma adresez in acest fel unei femei mai tinere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia,
    Nu multe se simt femei, cam aici ar fi de fapt problema...

    RăspundețiȘtergere
  5. S,
    Pai, stiu ca tu esti foarte bine crescut, don't give up ca mai sunt si tipe ca mine... Nu's tocmai singura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragos,
    Cu placere. Ce pot sa zic, fiecare isi merita soarta... ma refer, fireste, la individele cu pricina :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Chestia cu "Sarut-mana" este o reminiscenta. N-ar trebui sa se mai practice, indiferent de varsta femeii sau a barbatului care vin in contact (direct sau telefonic). Si eu o practic, pentru ca sunt tributar vechilor conceptii ce spuneau ca femeia e o fiinta superioara, iar barbatul (automat, fiinta inferioara) trebuie sa se ploconeasca in fata divinei creaturi care este femeia. Dar cand ne gandim ca femeile au luptat sute de ani de zile pentru a fi egale barbatului (si nu superioare), ar trebui sa le acordam si noi barbatii aceasta minima satisfactie : daca pe un barbat il salut zicandu-i "Buna ziua", la fel o salut si pe o femeie.
    Daca femeile ar fi vrut ca matriarhatul sa dainuiasca in veci n-ar fi mai depus atatea eforturi in scopul de a fi egale cu barbatii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Traiesc intr-un loc in care exista alte apucaturi. Adica fetele, pana in preajma adolescentei, ii saluta si pe barbati tot in acest fel. Doua dintre vecinele mele, care faceau la fel, am fost nevoit sa le opresc si sa le cer sa nu mai faca asta. Au ras rusinate. Apoi mi s-a parut ca ma evitau. Cum sa interpretez? Mai ales ca si eu le salutam in acelasi fel.

    RăspundețiȘtergere
  9. Geocer,
    Aici nu cred ca e vba nici de matriarhat, nici de superioritatea unui sex fata de celalalt. Pentru că, si femeile la randul lor, au ocazia sa isi dovedeasca buna crestere... Ba chiar am scris despre asta intr-un articol...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. VirtualKid,
    Cel mai probabil ca au facut un ,,crush" pe tine :))

    RăspundețiȘtergere
  11. mie mi se pare aiurea sa zici sarut mana oricui....sau marog...sa zicem ca la telefon zici dar cand esti de fata daca tot nu mai poti de politete atunci fa nu vorbi...adica saruta mana...cat despre varsta....nu are importanta varsta un barbat trebuie tot timpul sa fie politicos cu o femeie,chiar daca e mai tanara sau mai mica in grad decat el

    RăspundețiȘtergere
  12. si ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihai Likar,
    Acum fiecare cu părerea lui. Am zis, lucrurile nu-s musai a fi bătute în cui, dar în mare, cam am dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  14. VirtualKid,
    Depinde de tine, de gusturile tale... Sau le poţi conserva pe domnişoare, pentru când creşte Ştefan :D

    RăspundețiȘtergere
  15. ha,ha,ha!
    ambele variante au iz de utopie.

    RăspundețiȘtergere
  16. VirtualKid,
    Ei na... Nimic nu e imporisbil pe lumea asta, nu daca-ti doresti suficient de tare :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu suport sa mi se spuna Saru'mana :D,dar tot mi se spune:))
    Explicatia,de mica spuneam saru'mana oamenilor mai in varsta (30 de ani erau in varsta pt mine),obisnuita asa,acum nu-i pot spune Buna Ziua vecinului de langa casa,sau altui om,pe care-l stiu de mica si uite-asa eu Saru'mana,el Saru'mana si radem amandoi.
    Si nu suport sa-mi spuna copiii Saru'mana,ii vad ca se forteaza si le spun ca prefer sa-mi zica Buna sau Salut :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Fetita Junglei,
    Deja aici intram in alta sfera :D Cea a ,, copiilor care ne spun, noua, femeilor, sarut mana". Si subiectul asta merita o poastare.

    Sincera sa fiu, si eu prefer ca pustii sa imi spuna ,,buna" sau ,,salut", dar, mi se intampla des să fiu luată la politeturi, moment in care, nu ma panichez, ca vorba aia, eu pentru ei sunt o babatie :D Chiar daca pentru cineva de 50 ani, sunt, cel mai probabil o copila...

    RăspundețiȘtergere
  19. Monica,
    Pai, si eu ma bucur ca sunt asa, si ma bucur si mai tare daca se mai bucura si altii :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Acum sa nu-mi spui ca si ,,fataaaahhh'' ti se pare de prost gust ? :))

    Oricum, sa fiu sincer, nici eu nu spun sarut mana tipelor de varsta mea. Pentru ca ascociez varsta cu un anumit nivel de familiaritate. Dar asta nu inseamna ca nu exista alte moduri de a respecta...

    RăspundețiȘtergere
  21. carbonaru,
    Am scris intr-o postare si despre treaba cu ,,fata".
    Referitor la paragraful nr. 2, varsta nu are nimic de-a face cu gradul de familiaritate, ci... cat o cunosti, sau nu, pe tipa. Ca da, n-ai sa-i spui sorei tale in felul asta... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Intr-o "aproape" vara (cam pe la sfarsitul unui an scolar), impreuna cu una dintre cele mai bune prietene ale mele, ne-am luat si ne-am pornit catre Centrul Vechi al orasului (Baia Mare), pentru ca in seara aceea aveam "programare" la o piesa de teatru. Adolescente fiind (inca la liceu), ne-am dus dupa terminarea piesei in culise, sa vorbim cu actorii, mai ales ca pe unii dintre ei ii stiam. Actorii si actritele s-au purtat extrem de politicos cu noi, ne-au fost sarutate mainile (de catre barbati, se intelege), am fost rasfatate, ni s-a facut cunostinta cu lumea buna, care ni s-a adresat cu "stimata domnisoara", "saru'mana" etc. Ne-am simtit flatate? Cu siguranta! Ne-am simtit batrane? Deloc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Lexa,
    O astfel de atitudine e de laudat, nu de condamnat :)

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!