sâmbătă, 7 august 2010

10%

Sunt multe teoreme, supoziţii, îmbârligături şi vorbe, când vine vorba de mâncatul sau băutul în oraş.
Nu departe de discuţie, acum vreun an, sau să fie chiar doi, auzeam o teorie, cum că, de bon ton, ar fi ca la plata consumaţiei dintr-un local, ar trebui să îi laşi chelneriţei-chelnerului un bacşiş cu valoarea de 10% din consumaţie.

Stau şi mă gândesc... cine o fi mai scornit-o şi pe asta...? Îniţial, vorbesc. Adică... de ce? Nu ar trebui ca bacşişul să fie opţional? Să vreau eu să i-l dau, pentru ca mie mi-a plăcut cum m-a servit?
De ce trebuie să se instituie o cotă fixă de 10%? Unde scrie asta? În ce manual? În ce tratat?

Nu cumva chestia asta obligatorie, îl face pe el, ca şi lucrător în cadrul localului respectiv să nu mai dea atât de mult interes servirii clienţilor?  Că, vorba aia... 10% îi are, oricum asiguraţi...

Acum, serios vorbind, pe vremea când eram kid şi lucram pe vară, am avut ocazia să fiu şi de partea cealaltă a baricadei... Da, am lucrat ca şi chelner într-un local, prin urmare, sunt absolut conştientă de faptul că asta nu e o muncă tocmai uşoară... Şi da! Mă bucuram enorm în momentul în care primeam bacşiş. De departe cel mai plăcut moment se întâmpla seara, când îmi număram bănuţii strânşi.
Cu toate astea, niciodată nu am impus bacşiş nimănui, nu m-am uitat urât dacă nu l-am primit, nu am comentat prin spate cum că ăla e neam de zgârcit. Nu, pentru că nimeni nu e obligat să mă plătească suplimentar pentru o muncă pentru care îmi primesc un salariu.
 Dacă pică... pică...

Exact cum ziceam într-o postare anterioară... fiecare primeşte după cât dă şi după cât merită... iar dacă respectivul chelner nu primeşte, înseamnă că nu merită. Lucrurile stau foarte simplu, în mintea mea.

25 de comentarii:

  1. no... ve imi amintesc eu... de cand eram mic..in 96, cand am fost la mare,
    la hotel se servea tot... si stiu ca mereu i se baga ceva in buzunar donsoarei respective, dar tre sa zic ca ne servea numai ea, si eram toti multumiti :D( doar 4 familii eram =)) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Detest faza asta... cu chelnerii care te servesc de parcă ți-ar face o favoare. De asta mă și port puțin urât cu unii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uneori cand ies in oras si se incepe discutia "bai, cat ii lasam?" ma enervez si nu ii las nimic:)):))

    RăspundețiȘtergere
  4. Black Angel,
    Daca va servea cum trebuie, atunci isi merita bacsisul, zic. Nu sunt impotriva, asta e clar, dar sa+l si merite.

    RăspundețiȘtergere
  5. S,
    Clar ca iti fac o favoare, una pe banii tai :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica,
    Daca tipa e artagoasa, clar trebuie sa fii si tu la fel, pe sistemul dinte pentru dinte :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Şi mie mi se pare asta o chestie exagerată.Şi anyway,dacă eu mănânc de 1 milion-trebuie să dau 1o lei chelneriţei?Sau chiar mai mult..

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă m-a servit frumos, probabil las și bacșiș. Evident, mi s-a întâmplat să nu-i las nimic, că nu mi-a plăcut cum arată. Acum, ce să zic... Asta cu 10% e aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am o propunere pt tine
    http://www.axyy-filme.com
    in dreapta am acolo o categorie : BLOGURI INTERESANTE
    te-ar interesa sa ajungi acolo sa te citeasca 5.000 de oameni zilnic ?
    Add id messenger happy_dar

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca ar fi dupa mine nu le-as lasa nimic... :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristina,
    Dupa regulile nescrise ale bon ton-ului, cica asa... :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ada,
    Clar e aiurea, dar asa sunt oamenii... snobi:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim,
    Dragule, la PageRank 1 nu stiu cum de ai tu 5000 vizitatori pe zi.
    Btw, vezi ca e ilegala faza cu botii de trafic ;)
    Nu multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Summer,
    Se mai nimereste cate unul care chiar sa merite, dar rar! Foarte rar... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. :))))) mi-a plăcut răspunsul pt anonim :))) da mi-a plăcut tare:))

    RăspundețiȘtergere
  16. ada,
    Pai, m-am saturat de avalansa de site-uri de genul :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Exact asta cred si eu.In Italia era introdus bacsisul in nota de plata, pff in cele mai multe cazuri era 1 euro de persoana si daca la masa erati 10,insemnau 10 euro in plus,numai ca nu toti ii reveneau ospatarului.Asta in regiunea unde am stat eu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Fetita Junglei13,
    Pff, 1 euro deja suna a jecmaneala :)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Dupa cum scriai si dumneata, asa e de bon-ton, nu e o obligatie, si cuantumul procentual este orientativ - este cel mai raspandit procent care se "lasa" daca esti moderat multumit de servicii.
    Pt cineva care serveste prost si/sau in mod dezagreabil procentul se poate diminua (punitiv) pana la 0 (pana la disparitie), pe cand cuiva a carui servire/comportare/aspect/etc ti-au fost deosebit de agreabile nu te impiedica nimeni sa-i lasi mai mult (procentual).
    In acelasi sens, daca esti servit doar cu o inghetata (sau cafea) de 3,80 lei, probabil n-o sa-i lasi 4,20 lei (si cu atat mai putin 4,18), ci o sa-i lasi fie 4 lei, fie 5 lei (sau eventual poate 4,50), iar (daca ai mai multi invitati) la o consumatie (de grup) de vreo 1.000 lei, doar n-o sa lasi 100 lei "peste" (chiar daca persoana/servirea a fost agreabila) decat eventual daca esti deosebit de multumit de serviciile prestate.

    Monica: Nu stiu CARE era vina persoanei care va servise pt ca INTRE VOI, clientii, apareau discutii, incat sa fie penalizata cu absenta "suplimentului"; in mod normal in asemenea imprejurari eu pun "la comun" cota-parte ce-mi revine din nota de plata, si cand se face plata chem la mine (daca gasesc de cuviinta) persoana care ne-a (m-a) servit, si ii dau eu aparte (direct ei) cat cred eu de cuviinta, evitand astfel discutiile in contradictoriu cu comesenii.

    Fetita Junglei13: Daca mie imi este impus prin nota de plata cuantumul bacsisului anunt echivalentul Protectiei Consumatorilor. SINGURA varianta in care accept sa platesc nota de plata care are prevazut si acest capitol este in cazul in care apare totalul consumatiei si doar dupa aceea se aduna bacsisul - si in acest caz in mod obligatoriu separ nota de plata propriu-zisa de bacsis, iar bacsisul cu siguranta nu va avea cuantumul inscris pe nota de plata. (Indiferent daca las mai mult sau mai putin, SIGUR nu las cat imi este impus - in acest caz consider ca imi este doar sugerat).

    Iulia Mihai: Cuantumul de un euro este mare pt amarastenii de noi - dar daca salariul normal are valoarea scrisa cu patru cifre, "unu" nu mai e ceva exorbitant - si-apoi mai depinde si de categoria localului (consider ca nu e normal sa lasi aceeasi suma fixa per persoana la un restaurant luxos ca si alta de aceeasi valoare la o bodega de cartier).

    RăspundețiȘtergere
  20. P.S. Fetita Junglei13: Cam la orisicare local condus in mod decent, nu tot bacsisul ramane chelnerilor, ci se imparte si cu bucatarii, debarasorii, ba chiar si cu persoana "de serviciu" care face curatenie in local si cu cea care spala vasele si tacamurile, intrucat toti contribuie la satisfactia clientului care a lasat bacsisul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu e chiar asa...

    Exista tari unde chelnerii sunt platiti foarte prost sau chiar nu sunt platiti deloc. Salariul lor este bacsisul, tocmai ca sa se poarte frumos.

    Exista tari unde chelnerul nu primeste nimic din bacsis, sau unde bacsisul pe care il fac toti chelnerii se aduna si se imparte in mod egal intre chelneri, barman, bucatar si ce mai au. Pe ideea ca si barmanul si bucatarul tre recompensati, pt ca e si meritul lor daca te-ai simtit bine in local.

    Italia a introdus metoda bacsisului pe nota pt ca unii straini, ca nemtii, nu lasau nimic. Pe ce argument li se pare lor normal sa primeasca intodeauna bacsis, n-as putea sa spun. Dar ma indoiesc ca poti pleca de la masa, fara sa platesti cat scrie pe hartie. Oricum merita un pic de atenie, ca sa nu platesti de doua ori bacsisul.

    Pana la urma fiecare face cum are chef. Zic doar ca e bine sa te informezi de obiceiurile locale cand esti intr-o tara straina.

    RăspundețiȘtergere
  22. Kat: Eu personal sunt CONVINS ca daca protestezi impotriva bacsisului trecut pe nota de plata (practic - daca nu-l platesti) N-AU CE SA-TI FACA! Sa te dea in judecata! CUM o vor face? PT CE? Pt ca nu platesti o suma care reprezinta contravaloaea a CE?)

    RăspundețiȘtergere
  23. Kat,
    Oricine ai fi tu, pot sa te contrazic. In primul rand ca ai inteles putin cam pe langa postarea mea... In al doilea rand, acum fiecare face cum crede. Daca tu ai chef sa platesti niste chestii, eu nu te apresc, dar cred ca fiecare are dreptul sa fie mai mult sau mai putin destept cand vine vorba de chestiile astea.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!