miercuri, 30 iunie 2010

Dragoste pe asfalt

Nu are niciun rost să bat moneda pe "Galaţiul e un oraş frumos, păcat că-i locuit..." (deşi aşa e)... pentru că, am ajuns să mă obişnuiesc aici, într-o oarecare măsură.
Am învăţat (în ăştia câţiva ani, de când locuiesc aici) să închid ochii în faţa unor genuri de comportament, realităţi nu tocmai ok.
În acelaşi timp, am învăţat să deschid ochii în faţa altor lucruri, ce meritau văzute.
Probabil că aici e secretul ca totul să fie bine... să ai tăria de caracter să vezi exact ce vrei... sau, dacă din întâmplare, le vezi şi pe celelalte, să ai tăria de caracter să nu te enervezi, să nu faci bulbuci, şi eventual să faci haz de necaz.
Un exemplu concret ar fi chiar faleza Dunării.
Pentru cei ce nu au idee despre ce e vorba, faleza Dunării, la Galaţi, e formată din două alei, datorită diferenţelor destul de mărişoare de altitudine, astfel, există faleza superioară, sus pe deal, şi faleza inferioară, fix pe malul Dunării.
Când mă aflu pe faleza superioră, e clar că ochii mei sunt deschişi, pentru că, de acolo, se pot vedea cele mai frumoase peisaje, asta când nu trece nimeni pe lângă mine, un "nimeni" care să facă atâta gălăgie încât să strice tot farmecul vizual... imaginea Munţilor Dobrogei, asta dacă priveşti undeva dincolo de Dunăre, şi faleza inferioară, dacă priveşti jos...

Aici vroiam de fapt să ajung... la faleza inferioară şi la ce stă scris ţanţoş pe asfalt.
La ce mă refer? La scrisul maaaare cât o zi de post, la frumosul, adorabilul, libidinosul gest ce s-a materializat prin TE IUBESC LILI  (nu ştiu dacă reţin numele, dar te iubesc-ul e sigur), scris cu litere ce se văd perfect de pe faleza superioară, din avion, şi pun pariu că şi Dumnezeu le vede, dacă-şi pune ochelarii...

La o primă vedere, aţi putea spune "măi, ce fată norocoasă e Lili asta, al meu n-ar face asta pentru mine"... dar la o a doua vedere, realizezi, că orice, numai Lili să nu fii! Nu de alta, dar eu, în locul ei, nu cred că m-aş simţi confortabil să trec pe faleză inferioară, să calc pe te iubesc-ul unuia care nu a avut ce să facă...
Cel mai probabil m-aş înroşi la faţă, închipuindu-mi că toată lumea deja ştie că pentru mine s-a scris parascovenia aia pe asfalt...
Acum, nu ştiu, poate Lili are altă fire, dar mie îmi e pur şi simplu silă de oamenii bolnavi de sindromul "Caravana Din Dragoste".
Chiar nu pricep, dragostea e cumva mai mică, dacă nu îmi urlu dragostea pe stradă? Dacă nu mă aşez în genunchi să cer pe cineva de soţie sau soţ? Dacă nu mă prezint în mijlocul oraşului cu cel mai pompos, mare şi împopoţonat buchet de trandafiri?
Sau, dacă mergem la cel mai populat restaurant din oraş şi ne vede toată lumea cât de îndrăgostiţi suntem noi, se învârte Pământul mai cu spor?

Aici e problema de fapt... oamenii suferă de atenţie... cumva, cred că vine dintr-un soi de complex adolescentin, prin care se simte nevoia de a se dovedi lumii întregi că eşti capabil de a avea o iubită, una frumoasă, deşteaptă şi plină de alte calităţi notabile. Şi degeaba o ai, dacă nu ştie tot mapamondul...
Din punctul meu de vedere, chestiile astea prea la vedere, sunt sortite, din start, eşecului. Nu de alta, dar nu văd nimic sănătos în a avea o relaţie cu spectatori, e ca şi cum te-ai afla pe scenă, ai juca un rol, doar de dragul reacţiei celorlalţi... "Uite, uite, ce frumos o sărut eu... uite, uite, ce declaraţie tocmai i-am făcut".

Nu ştiu cum sunt alţii, de fapt cam ştiu... dar, când vine vorba de mine, nu ai să mă auzi că mă laud, că povestesc, sau că menţionez măcar ceva din care ar rezulta ceva legat de persoana pe care o iubesc.
Nu, pentru că asta ar însemna lipsă de respect.
O relaţie nu se pune pe tavă, nu se publică, nu se dă ca exemplu. O relaţie se desfăşoară în doi. Punct.
Iar când zic asta, nu e câtuşi de puţin vorba de a ţine secret acea relaţie. Nu, nici pe departe, doar că nu cred că e treaba nimănui ce se întâmplă între cei doi...
Sunt de părere că singura persoana care are nevoie să ştie e chiar persoana pe care o iubeşti. Da, ea chiar trebuie să ştie, merită gesturi tandre, pupici nevinovaţi, atingeri neaşteptate şi tot tacâmul de drăgălăşenii, daaar, când gesturi de genul ăsta devin publice, deja ceva pute-n Argentina... pentru că, dragostea nu e făcută să fie publică. Dragostea nu ar trebui să fie motiv de laudă, de mândrie, de "ia uite ce am eu, şi voi n-aveţi".
Acum, fireşte, unii sunt mai introvertiţi, alţii simt nevoia să-şi exprime sentimentele mai cu foc, cu toate astea, atunci când dragostea ta devine motiv de a arăta lumii întregi că you are worth it, zic că mai bine o laşi baltă...
În concluzie, deşi mai sunt câteva sute de metri bune de faleză încă nemâzgălite, am să îi las pe ceilalţi să le ocupe, iar eu am să mă concentrez la lucrurile cu adevărat importante.

50 de comentarii:

  1. In urma cu cativa ani, am vazut cateva parti din orasul tau. Eram la olimpiada nationala de limba romana. Una dintre fetele mele, asa le spun eu elevelor, a obtinut un premiu special. Acum este studenta la jurnalism.
    Am vazut Dumarea seara, am fost la denie intr-o bisericuta frumoasa, la teatru s-a jucat ceva special pentru evenimentul care avea ca gazda orasul vostru,a aparut un numar special al unei reviste in care s-au adunat ganduri, sentimente, idei, ce mai, amintiri frumoase.
    Intr-o noapte,insa, am insotit un olimpic pe care il aveam in grija, la spitalul de boli nervoase- se drogase. A fost o experienta imposibil de povestit.
    Locurile au amintiri..de toate felurile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine n-as vrea sa ma ceara de sotie cineva care sta in genunchi. Imi place egalitatea si de asemenea, ador sa fiu surprinsa de situatii, sa nu fie totul "ca la carte", sa fie altcumva... Ah... Si da, inclusiv bannerul lipit de coada avionului mi se pare o faza fumata.

    Cat despre desene pe asfalt... Nuuuu! Punct.

    RăspundețiȘtergere
  3. INCERTITUDINI,
    Galaţiul, are, ce-i drept, farmecul lui, dacă ştii unde să mergi. Ai avut noroc că ai fost însoţită de oameni de calitate, ce au ştiut să îţi arate părţile Galaţiului ce merită cu adevărat văzute.
    Cât despre spitalul de boli nervoase, îl ştiu prea bine, din păcate... obişnuiam să vizitez pe cineva acolo...

    RăspundețiȘtergere
  4. Lexa,
    Cum era la mare faza cu Nutline şi "Te iubesc Georgică" :))

    RăspundețiȘtergere
  5. uite ca Australienii sunt campioni la chestii de genul...declaratii in public...http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1217508/Got-message-Australian-man-publicly-dumps-girlfriend--leaving-signs-busy-road.html
    Se pare insa ca e doar o gluma s aii faca pe oameni sa zambeasca:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai Likar,
    Păi, să zâmbeşti e ok... dar la Galaţi, spre deosebire de Australia, e totul pe bune :D

    RăspundețiȘtergere
  7. "O relaţie nu se pune pe tavă, nu se publică, nu se dă ca exemplu. O relaţie se desfăşoară în doi."

    Sunt intru-totul de acord cu tine. Mi se par atat de false relatiile care se consuma in vazul tuturor, in care nu exista intimitate. Imi place originalitatea, inventivitatea unei persoane, dar atat timp cat ma priveste doar pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca a fost doar un pusti la prima lui dragoste si nu a stiut cum sa ii atraga fetei atentia! :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexandra,
    Era o vorbă "keep it on the low" :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Iulia,
    Se prea poate, din păcate, ăla e doar un exemplu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici in capatul asta al tarii - Oradea - nu sunt mai breji oamenii. Zici ca nu-s normali daca nu mazgalesc fiecare bloc cu iubirile lor sau fiecare tunel cu cate un desen "artistic". :|

    RăspundețiȘtergere
  12. Tony,
    Treburile astea sunt dovezi clare de lipsă de creier...

    RăspundețiȘtergere
  13. de acord cu tine!!

    in schimb tre sa recunosti.... ca majoritatea femeilor sau donsoarelor is innebunite dupa declaratii de dragoste
    si tre sa fie de fiecare data ceva nou, care sa le surprinda, ceva care sa le demonstreze de fiecare data ca le iubesti din ce in ce mai mult!!
    E inutil sa le zici mereu la ureche ca le iubesti, pentru ele incepe sa fie ceva normal care le fac sa se plictiseasca! si atunci..... barbatul cauta sa o satisfaca, prin improvizatii cat mai exagerate.... scrisul pe asfalt, dedicatii ..la radio si televiziune etc.
    Cand ea il intreaba "cat de mult ma iubesti" cu siguranta se asteapta din partea lui..... ceva cantitativ! =)) si vizibil :
    -mult
    -cat de mult?
    ceva de genul -o tona, 3 metri, un hectar, master-card, goldcard etc. ce sa faci!? fiecare cum poate
    mo inteleg de ce ne zicea maistrul de autocontrol..
    "sa ii spuneti ca o iubiti cat mai rar, o data la 3 luni e de ajuns. In felul asta o sa i se para aur declaratia voastra!"

    RăspundețiȘtergere
  14. uitasem..
    tu imagineaza-ti cate "Lili" au trecut pe acolo cu sotii... si au luat bataie acasa =))

    RăspundețiȘtergere
  15. se pea poate ca Lili sa-si fi gasit un exantat, daca nu cumva un psihopat!
    cel mai bine ar fi sa nu te bagi.
    si pe Lili ar reusi sa o superi....

    RăspundețiȘtergere
  16. Black Angel,
    Ştii tu cum e faza aia cu marile cantităţi... există riscul de a ţi se face rău... mai ales dacă e vorba de tone întregi de prost gust :)
    Lili, e, cu adevărat o ghinionistă :))

    RăspundețiȘtergere
  17. VirtualKid,
    Eu nu mă bag, eu doar comentez în sinea mea :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Ți-a ieșit postarea!
    E ciudat.. la ce îi trebuia să scrie pe asfalt? Poate e chioară donșoara lili... poți să știi?
    Oricum, citind postarea, am reținut anumite chestiuțe. Thanks!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ada,
    Zi şi tu, la ce bun să scrii mare pe asfalt?
    Sau... pentru o proastă domnişoară...
    :D

    RăspundețiȘtergere
  20. poi serios, nu e bun. Și asta vine de la mine, care sunt catalogată ca romantică incurabilă(să-i cred, să nu?..) Dacă o iubești, aratăi-o în orice fel vrei, dar nu să vadă tot orașul... Nu șade bine :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Ada,
    Să fii romantic e un lucru chiar bun, atât timp cât nu se cade în penibil, ca în cazul exemplului din postare.
    E o graniţă fină rău între a fi romantic şi a fi libidinos... zic eu :)
    Romantismul ţine de fineţuri...

    RăspundețiȘtergere
  22. arată-i-o.. ma scuzati. e vacantă:))

    RăspundețiȘtergere
  23. Nimic din ce e trambitat, scris mare sau strigat in gura mare, nu nici sincer, nici de bun gust! Toate declaratile astea sunt de un penibil flagrant! Libidinos, cum bine spui, lipsit de gust, de stil, de sinceritate si chiar de respect.
    As zice...bleah!
    Ei, poate o sa-l mai vezi, in ciuda ploilor! O zi frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Mirela,
    De rămas, rămâne singur, cred că e cu ceva vopsea... A avut el grijă să rămână pentru o scurtă "eternitate" acolo :D

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Iulia, sunt curios...de unde ai dedus tu ca "te iubesc Lili" e musai realizarea vreunui barbat? Era cumva scrisul mai patratic?

    RăspundețiȘtergere
  26. Dragos,
    Iulia eu, sau Iulia ea? :))
    Nu de alta, dar eu nu am nimic împotriva unei Marii care să lase messaje de dragoste lui Lili :D

    RăspundețiȘtergere
  27. @ Iulia :-) :-) :-) Tu esti Iulia, ea e Lili.

    Inteleg. N-ai nimic impotriva unei Marii, dar ai ce ai cu Marianul din dotarea lui Lili...

    RăspundețiȘtergere
  28. Dragoş,
    Păi a înţeles că nu o amestecai pe Lili în ecuaţie, confuzia era datorită bunei mele prietene şi tize, Iulia (comentat şi ea...)

    Păi, nu am nimic cu niciun fel de preferinţă :D Am ce am cu atitudinile de prost gust, fie că vin de la Maria sau de la Marian - vorba aia, se poate şi-şi :D

    RăspundețiȘtergere
  29. deci e clar... doua cuvinte.. odata la 3 luni is perfecte ;)
    scrisul pe asfalt face rau.. dupa ce ca suntem deja destul de poluati... ne mai polueaza si nerodu ala

    RăspundețiȘtergere
  30. Black Angel,
    Şi câţi sunt ca el, doar că asta a fost mai îndrăzneţ şi-a scris mare cât faleza.

    RăspundețiȘtergere
  31. pai da, pentru ca el o iubea mai mult =))

    RăspundețiȘtergere
  32. Black Angel,
    Lasă că acum faleza inferioară e inundată, şi, odată cu ea şi te iubesc-ul :D

    RăspundețiȘtergere
  33. @ Kelt :-) :-) :-) Iulia e o prietena virtuala foarte draguta (ma rog, e punctul meu de vedere, sper ca n-o supar prea tare daca o numesc "prietena virtuala foarte draguta") si, evident, nu la ea ma referam, ci la "Lili" de pe asfalt.

    Cum sa-ti spun fara sa crezi ca as vrea sa te enervez....femeile si-au câstigat de ceva timp egalitatea in drepturi cu barbatii, inclusiv dreptul de a se comporta uneori cam la fel de penibil. Asa ca atitudinea de prost-gust poate veni din ambele parti ale baricadei. Asa cum bine observa cineva, gusha de neam prost, ceafa lata si soioasa, mersul cracanat...nu mai sunt de multa vreme in exclusivitatea barbatilor. Vezi dara...

    RăspundețiȘtergere
  34. Dragos,
    Tema articolului nu e legata de egalitatea sau inegalitatea dintre femei si barbati.
    Dar, da, sunt de aceasi parere ca nesimtirea nu se masoara in sexul persoanei, ci in educatie.
    Personal, nu ma regasesc nici in feminism si (daca as fi barbat) categoric nu m-as regasi nici in misoginism.
    Daca am dat un exemplu cu bataie spre masculinitate, a fost pur intamplator, pentru ca, acolo, pe faleza Dunarii, aparea un te iubesc urmat de un nume feminin, lucru care, te duce automat cu gandul la un autor masculin, avand in vedere ca populatia de tipe gay e clar in minoritate, iar la Galati cu atat mai mult. :)

    RăspundețiȘtergere
  35. in galati, clar nu ai sa gasesti lume gay

    RăspundețiȘtergere
  36. Anonim,
    Peste tot există aşa ceva, doar că nu peste tot e Gay Parade :)

    RăspundețiȘtergere
  37. -Iubito, dragostea mea pentru tine este atât de maaaare, încât trebuie să te depărtezi de pamânt... așa... vreo 200 de metri. Găsești tu un balon, ceva. Doar de acolo, sus, poți vedea cât de mult te iubesc.
    -Ceee? Ce e aia? N-ai putut să găsești alt font???

    RăspundețiȘtergere
  38. Acum vorbind serios, dragostea își are cuibul ei. Sau ar trebui să fie așa.

    RăspundețiȘtergere
  39. Sky,
    Ar trebui, dar nu pe faleză :))

    RăspundețiȘtergere
  40. Ma bag. Eu gandesc de bine cand ma plimb pe faleza si calc pe te iubesc-ul ala imens. Si ma gandesc ca el chiar o iubea, si ma gandesc la reactia ei cand a luat-o de mana si a dus-o sus si i-a zis sa vada rasaritul acolo pe iarba si cand se lumina ea sa vada scrisul si sa lacrimeze ca in filme, si mie gestul mi se paru ok. Pe bune. Si daca sunteti atenti dupa te iubesc au mai incercat si altii si-au pus alte nume si daca te duci sus se vede chiar frumos. Era pe Youtube filmat la un moment dat din mersul unor role si eu am zambit pentru ca am recunoscut faleza noastra dupa un te iubesc. Imi cer scuze, dar intre miile de cuvinte vulgare scrise peste tot te iubesc-ul ala mi se pare genial, nu de prost gust si nu rau. Asa-s eu mai siropoasa.

    RăspundețiȘtergere
  41. @ Kelt (mai esti Kelt sau va trebui sa-ti spun Iulia Mihai?), am avut un coleg de liceu pe care-l chema Lilienthal si porecla lui era Lili. Dar era tip. De asemenea am auzit de tipi (printre scriitori) cu numele de Maria. Revenind la tema articolului, eu cred ca trebuie sa vedem partea buna a lucrurilor. Decât sa cresteze copacii cu "te iubesc Lili", mai bine scrie pe asfalt. Daca e de ales intre doua rele.....Evident ca o relatie nu se scoate la taraba, dar macar sa incercam un pic de gândire pozitiva :-)

    RăspundețiȘtergere
  42. Liz,
    Pai, fiecare are opinia lui :) Nu stiam de treaba de pe Youtube, aia pare chiar interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  43. Dragos,
    Peste cazuri de genul am dat si eu, dar nu cred ca stau multi sa-si spuna pe numele de familie. Cica "Popescule, esti odorul meu" :))
    Da, e mult mai bine decat sa se cresteze copacii, sa se mazgaleasca faleza, aici ai dreptate.
    Gandirea pozitiva poate exista, dar in doi, sa stii. Cel putin asa vad eu lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  44. Asfaltu' ca asfaltu', da' unde ai lasat messurile penibile, trimise la toata lista, cu "Te iubesc Lili, esti iubirea vietii mele"? :))

    RăspundețiȘtergere
  45. Winnetou,
    Uite că asta n-am păţit-o, probabil pentru că mă ştie lumea drept "nebuna care te pune pe ignore, dacă dai mass-uri" :))

    RăspundețiȘtergere
  46. Eu m-aş ruşina să îmi apară numele pe toate ... falezele. Mă rog, fiecare cu gusturile lui dar doar atâta timp cât gusturile alea nu zgârie retina tuturor...

    RăspundețiȘtergere
  47. MadMe,
    Păi nici eu nu aş fi prea fericită...

    RăspundețiȘtergere
  48. Poate sterge Dunarea acum,ceea ce scrie.
    Niciodata n-am inteles astea si nici n-o sa reusesc,tocmai d-aia nu ma mai complic sa le inteleg.Cateodata dragostea asta asa de maaareeee si expusaaaa are multe goluri.

    RăspundețiȘtergere
  49. Fetita Junglei,
    Tocmai, se astupa niste gauri...

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!