vineri, 19 martie 2010

Studiu de caz: Jurnalismul traditional vs. Bloggingul

...Ok nu e ea o leapşă, e mai mult un început de studiu personal pe care am de gând să îl fac pentru Centrul de Cercetare.
La finalitatea lui, probabil voi posta bucăţele din el aici.

Însă, ca să ajung la stadiul ăla, am nevoie de ajutorul a câtorva dintre voi.
Ajutorul costă în răspunsul la o întrebare.

În ultima vreme, bloggingul ia din ce în ce mai multă amploare, vrând parcă să acapareze jurnalismul traditional.
În ce măsură, credeţi că lucrul acesta e posibil?
Aş vrea să se ţină cont de credibilitatea înformaţiei postate pe blog, de corectitudinea gramaticală a unor bloguri şi de coerenţa în exprimare.


Provocarea de a-mi răspunde o lansez tuturor celor ce se simt în stare să răspundă şi au ceva de spus, însă, îm mod expres următorilor bloggeri:

¤Bunilor mei prieteni: Juels şi Sky
¤Stimaţilor domni: Cristian Lisandru, Vania, Simion Cristian, Marius Ola.
¤Şi nu în ultimul rând: Cantina Socială, Dreampoet, Alexandra Verzes, Romanika, Tony, Lulubella, Monica Olteanu, Ghiduşii, Victor, Viaţa sub lupă, Adunatedelasate, Zahdiva.

Mulţumesc anticipat.
Rugămintea e ca răspunsurile să îmi fie lăsate aici, ca să le am grupate, pentru atunci când mă voi apuca de proiect.

32 de comentarii:

  1. Nu e prima data cand aud aceasta intrebare. La inceput as fi spus ca Bloggingul este jurnalism, intr-o forma mai needitata in care oricine poate sa vorbeasca despre un subiect din punctul lui de vedere. Practic printr-un blog castigi o sansa la o afirmare diferita daca asta doresti sau pur si simplu o completarea a unei stiri,subiect monden, orice.
    Acum insa, dupa ce am stat un an si ceva scriind, comentand, facand tot felul de comparatii am realizat ca Blog-ul este practic o a doua varianta, o varianta diferita, pe care cititorul o poate inghitii daca ceea ce apare in asa numitul "jurnalism traditional" este "mai greu de digerat". Adica, greu de crezut sau dintr-un punct de vedere gresit. Bloggingul si blogger-ul nu sunt una si acelasi lucru cu Jurnalismul si jurnalistul. Blogger-ul poate spune ce crede el despre orice pe cand jurnalistul trebuie sa fie cat mai obiectiv posibil. Desi trateaza cam acealeasi subiecte, fac parte din sfere diferite. Chiar daca sa spunem ca sunt de exemplu jurnalisti care au blog, acestia, pot scrie in ziare,reviste(wtv)ceva diferit de ce vor scrie pe propriul blog. Acest lucru se datoreaza faptului mentionat mai, adica: modul de gandire al ideilor difera de locul in care vor ajunge acele idei, tiparite sau postate pe un blog.
    Probabil m-am lungit extrem de mult si trebuia sa scriu vreo doua randuri, DAR as mai vrea sa adaug ca Bloggingul nu va substituii niciodata Jurnalismul traditional, deoarece nu sunt una si acelasi lucru.
    -Parerea mea-

    RăspundețiȘtergere
  2. N-o fi prima oară, cu siguranţă, însă e prima oară când trebuie să fac eu un proiect pe tema asta. În consecintă, am nevoie de păreri, pentru că nu am voie să aberez, oricât de mult mi-aş dori.
    Mulţumesc de răspuns, Romanika :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Presupun că, atâta cât se mai face, jurnalismul s-a mutat pe bloguri, ziarul tipărit devenind, pentru cei mai mulţi, vetust.

    Oricum, şi dacă-mi dau cu presupusul şi-am mai lucrat la câteva gazete, nu m-am socotit niciodată jurnalist, fiind de felul meu un om serios, care nu scotoceşte în lăturile altora...

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar dacă tendinţele jurnalistice au căpătat o direcţie spre internet, eu cred că nu va dispărea ziarul clasic, pe hârtie. Întra-devăr, interentul îţi aduce un feedback în mod real al cititorului, dar asta nu însemnă că bloggingul se confundă cu jurnalismul.
    Există şi asemănări. Ineditul din scriitura unui blogger, care aduce cititori, se poate asemăna cu căutarea lucrurilor interesante şi noi pentru atragerea de cititori când e vorba de o publicaţie.
    Deosebirea este însă clară. În primul rând un blogger va putea trece uşor peste paşii de scriere a unei ştiri (espectiv, cine? ce? Când? Cum? şi De ce?), amprenta personală fiind mult mia des folosită în redactarea şi redarea unei informaţii. Practic, e vorba mai mult de un stil editorialistic, dar acesta este dat şi de talentul bloggerului de a suplinii unele reguli clasice de redactare. Bine, bloggerul poate să urmeze paşii unui ştirist, reportajist sau de anchetator de presă, însă în acelaşi timp el poate să abordeze şi stiluri literare.
    În concluzie, bloggingul nu va acapara decât o mică parte din jurnalismul tradiţional, în ciuda amplorii pe care a luat-o în ultima vreme, nefiind una şi acelaşi lucru. Mai mult chiar, încă joacă "la pitici" faţă de ceea ce se întâmplă în America sau occident, unde influenţele on-line-ului sunt cu mult mai mari :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am lucrat în presa scrisă, acum mă ocup tot cu scrisul, dar la alt nivel.
    Nu ştiu dacă bloggingul face concurenţă jurnalismului, poate că da, poate că nu.
    Nici nu are o prea mare importanţă, din punctul meu de vedere.
    Sunt bloguri unde se scrie bine, sunt bloguri unde se face literatură, sunt bloguri unde se scrie prost sau nu se spune mai nimic.
    De fapt, nici nu trebuie să judecăm pe cineva, oamenii scriu şi pun pe bloguri ceea ce simt ei. Tocmai această libertate aproape totală dă farmecul blogosferei. Militez permanent pentru texte bune, scrise corect din punct de vedere gramatical (în primul rând), cu diacritice etc...
    Bloggingul va fi din ce în ce mai acaparant, ca să zic aşa. Plus că e free...

    Apare o problemă - jurnalistul poate fi blogger. Nu oricare blogger poate fi şi jurnalist. Ca să fie foarte clar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vania, Cristian Lisandru, Marius Ola... mulţumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Jurnalistul si Bloggerul au in comun doar libertatea de exprimare si sursa de inspiratie. E adevarat ca blogingul ia amploare pentru ca sunt oameni dornici sa comunice (ce, cum si in ce fel- sunt aspecte care fac diferenta intre bloguri)insa e departe de jurnalism. Jurnalistul e nevoit sa se incadreze unor reguli (deontologice sau nu), sa fie obietiv, impersonal, sa prezinte toate fatetele subiectului prezentat. Bloggerul insa are libertate absoluta de miscare, prezentare. Diferenta intre blogging si jurnalism este ca intre adevar si fictiune.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce pot aprecia la un blog sunt libertatea de exprimare şi amprenta personală.Bloggerul deseori nu are acces direct la informaţie,lucru care poate dăuna credibilităţii,însa scrie adevarul asa cum il vede.Fără ..."aditivi".Nu încearcă cu orice preţ sâ facă dintr-un lucru tragic un bâlci.Pe de alta parte,jurnalistul este în contact direct cu sursele de informaţie ,calatoreşte şi vede cu ochii săi lucrurile.Însă este silit sa stea încadrat de " cine? ce? Când? Cum? şi De ce?" -urile dictate de angajatorul său,să pună "sare si piper" în articolele sale ,in ideea de a le face mai "gustoase" pentru masele de oameni din ce în ce mai plictisiti.Nu se foloseşte "explozie"...se foloseşte "deflagratie".Ei bine...ia incercaţi sa îi vorbiţi unui om bătrân,pentru care viaţa a însemnat şcoala primară,muncă-muncă...şi iar muncă , şi care nu are bani să îşi ia un DEX , depre "deflagraţie".Se va uita la voi cu un "ce zici acolo,taică?".Nu cred în acel ... obiectivism al jurnaliştilor.Pentru ca a fi jurnalist in ziua de azi inseamna sa te distantezi de oameni, si de ce nu...de întelesul cuvantului "OM".Înseamna sa dai bine la televizor,având o mină gravă, şi daca se poate - să fii într-un mod forţat ... interesat de ce se întamplă în jurul tău .înseamna sa vorbeşti sau să scrii într-un mod academic despre vieţile oamenilor , atunci cand ei sunt cu moralul "la pamant", sperand la un rating mai mare .Desigur...blogerii nu au contacte zilnice cu birourile de presă ale Poliţiei sau Pompierilor , şi poate nu fac parte din cercurile politice "înalte".Le lipsesc mijloacele de a afla adevărul .
    Personal...cred ca ar fi bine sa citim si ce scriu ei.Chiar daca ne poticnim într-o greseală gramaticală .Corectitudinea gramaticală si coerenţa ? Se pot finisa .
    De ce toate astea?Pentru că realitatea zace ferfeniţită si însângerată... printre rândurile jurnaliştilor. Pe masură ce mass-media a transformat Romania într-un carnaval grotesc, mi-am întărit convingerea ca un jurnalist nu trebuie fie imparţial.
    Vrei să fii blogger?Fă-o.E posibil sa ai ceva de spus.Ceva important.Adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anemonaa, îţi mulţumesc mult că ai răspuns provocării!

    Sky: big fluff hug

    RăspundețiȘtergere
  10. (Partea I)

    Mulţumesc că te-ai gândit şi la mine pentru acest proiect. Voi încerca un răspuns mai complex.


    Din ceea ce observ în presa scrisă, online şi audio-vizuală, jurnalismul tradiţional începe să moară. Mass-media a devenit un circ, din ce în ce mai puţine publicaţii îşi păstrează integritatea, profesionalismul, calitatea. Am învăţat pe pielea mea că în presă se preferă oamenii care nu au nicio legătură cu jurnalismul (fie el ziaristică, fie tv sau radio), în detrimentul celor care au studii, dar nu au experienţă. Acum, vorba aceea, nu toţi cei care au terminat o Facultate/ Secţie de Jurnalism au înclinaţie şi talent în a deveni om de presă. Dar cum poţi să angajezi un om fără studii sau fără minime cunoştinţe de jurnalism? De exemplu, văd în fiecare zi, în periodicele locale şi naţionale încălcări frecvente ale regulilor jurnalistice. Limbaje de mahala, titluri care nu au legătură cu textul, ori titluri care se termină în semne de punctuaţie (în afară de cazuri excepţionale, titlurile nu trebuie şi nu au voie să se termine în semne de punctuaţie) ş.a.m.d.

    De aceea, pentru multe persoane – oameni tineri sau mai în vârstă –, bloggingul a devenit o alternativă la mascarada jurnalistică din ziua de azi. În blogging nu intervine cenzura, regulile sunt făcute de către administratorul blogului, există o libertate a cuvântului (aproape) totală. Problema e că nu toţi bloggerii sunt jurnalişti. De fapt, foarte puţini dintre ei pot filtra informaţia astfel încât aceasta să ajungă la/ să fie înţeleasă de majoritatea cititorilor. Lasând la o parte blogurile unor oameni de presă consacraţi, majoritatea blogurilor sunt mediocre. E important de reţinut că un blog, oricât de mic ar fi (număr de cititori, articole etc.), reprezintă oglinda celui ce semnează postările. Nenumăraţi bloggeri/ blogări români sunt la pământ cu gramatica, sintaxa şi vocabularul: greşeli ortografice, greşeli în topica frazei ori în formularea acesteia. Acestea reduc din start blogul respectiv la statutul de jurnal de duzină, ziar de cartier etc.

    Există o categorie de bloguri specializate, de nişă (tehnologice, medicale, culturale, de modă, fotografie, călătorii...) care se apropie foarte mult de tipul de jurnalism tradiţional, prin faptul că se adresează unei categorii bine stabilite de public cititor, foloseşte un anumit limbaj, o anumită abordare a subiectelor prezentate. Blogurile specializate oferă informaţii şi noutăţi unui segment (de)limitat de cititori/ consumatori de presă. Dar blogurile care disecă diferite subiecte şi nu sunt specializate pe un segment sau altul atrag mai greu cititori constanţi, mai ales cei din tagma consumatorilor avizi de presă.

    Este adevărat că bloggerul primeşte un feedback instantaneu în urma articolului publicat – iar în jurnalismul tradiţional, feedbackul apare mai încet (din nou, exceptând jurnalismul online, parte din new-media, care însă se ghidează după regulile jurnalismului tradiţional) –, feedback-ul ajutându-l pe acesta să-şi corecteze anumite greşeli, să cunoască părerea cititorilor şi impactul pe care articolul sau ştirea postată o are asupra comunităţii.

    Însă blogul nu va putea lua niciodată locul jurnalismului tradiţional, deoarece nu se supune regulilor jurnalistice, printre care:

    RăspundețiȘtergere
  11. (Partea II)

    - obiectivitatea şi echidistanţa faţă de subiectul abordat (blogul este prin excelenţă subiectiv; o excepţie de la regulă ar putea fi unele bloguri de nişă, dar nici acelea nu scapă de subiectivism în totalitate);
    - articole documentate corespunzător;
    - prezenţa celor 6 întrebări esenţiale în jurnalism: cine? ce? unde? când? cum? de ce?
    - formularea corectă a unui articol; unei ştiri; unui reportaj; unui documentar; unei anchete; unui eveniment;
    - prezentarea unor informaţii care interesează publicul general, din imediata apropiere a locului unde s-a întâmplat ceva;

    Un singur blogger nu poate urma toate aceste cerinţe, pentru că nu există motivaţia necesară de a face din bloggul său un site cu reguli rigide, doar pentru a practica „jurnalism ca la carte”. Din nou, un blogu colectiv (format din mai multe persoane) nu se va axa pe jurnalismul tradiţional, ci va împrumuta din acesta unul-două formate, restul conţinutului mulându-se pe formatul din new-media, adică:
    - absenţa regulilor;
    - libertate de exprimare;
    - lipsa cenzurii;
    - subiectivitate;
    - multiple domenii de interes;
    - lipsa respectului faţă de cititori (după cum se ştie, mulţi bloggeri merg pe regula „fac ce vreau pe blogul meu”, şi nu se dau înlături de a jigni sau înjura cititorii care nu împărtăşesc opinia acestora).

    Concluzia: blogurile vin în completarea jurnalismului tradiţional, reprezintă o alternativă la rigiditarea presei, o altă abordare a evenimentelor sociale contemporane. Blogurile reprezintă un bun prilej de destindere a cititorului sătul de materialele seci din mainstream-ul mass-mediei, dar şi un mijloc de educare, de conştientizare, de informare. Iar înainte de toate, bloggerii care se vor a face parte din „crema” formatorilor de opinie, trebuie să ştie că au o responsabilitate faţă de cititori. Din păcate, foarte mulţi uită acest lucru, ori pur şi simplu... scriu despre nimic, atrăgând fani ai mediocrităţii şi vulgului. La urma urmei, diferenţa dintre un blogger şi un ziarist nu este atât de mare: totul depinde de educaţie.



    (Mi-a făcut plăcere să contribui la acest studiu, mă simt ca şi cum aş fi scris pentru o lucrare de licenţă ori o dizertaţie.)

    RăspundețiȘtergere
  12. Bloggerii nu vor reusi sa ia locul jurnalistilor niciodata. Jurnalistul este obligat si format sa scrie zilic, corect gramatical, fara prescurtari(vezi efectul de messenger), pe cand un blogger scrie cand are inspiratie si asta nu se poate intampla zilnic. Unii nu tin seama de regulile gramaticaticale. Un jurnalist scrie obiectiv, trebuie sa aiba surse credibile verificate, de obicei e specializat pe un anumit domeniu de interes public si o face bine. Bloggerul poate posta "amestecatura": fotografii, ganduri si informatii preluate, la care se adauga o puternica tenta personala, postari care nu si-ar avea locul intr-un ziar pt ca nu e de interes public.
    Jurnalistul, pleaca pe teren, aduna probe, suna la autoritati, verifica, ancheteaza, pe cand bloggerul sta in confortul casei sale, aduna "materiale" din ziare, de la Tv, din viata sa sentimentala si le expune dupa propria sa capacitate de a gandi, fara a-l interesa daca e obiectiv sau nu.
    Multumesc ca mi-ai cerut sfatul :)
    Mult succes in cercetare!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu sunt tocmai o persoana avizata care sa isi dea cu parerea despre acest lucru dar am sa incerc totusi.
    In primul rand cred ca sunt doua chestii total diferite si niciodata blogging-ul nu va putea concura cu jurnalismul traditional, cu atat mai putin sa ii ia locul.
    Posesor de blog poate fi oricine, indiferent de varsta, cunostinte sau posibilitati materiale. Blogul il vad mai mult ca pe un jurnal online unde iti poti scrie gandurile, ideile, poti sa iti exprimi neingradit opinia despre anumite teme si poti comunica foarte usor cu cititorii. Ca blogger nu trebuie sa te supui nici unei reguli, tu esti cel care "taie si spanzura".
    Ca jurnalist esti intodeauna dependent de acel cineva care iti impune reguli, restrictii, subiecte si uneori chiar tonul care trebuie sa il aiba un articol. Jurnalistul urmareste in general un "tipar"...
    Orice blogger care scrie ceva cu adevarat bun va ajunge inevitabil sa puna materialele si pe hartie tiparita pentru a fi accesibile oricui. Nu o vad pe bunica, nici in ruptul capului, sa citeasca ziarele pe net, cu atat mai putin blog-uri.
    Nu toti oamenii au cunostinte de utilizare a calculatorului sau a internetului dar toti pot pune mana pe un ziar!

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut...voi contribui si eu, dar acum fiind o ora cam mica, voi lasa pe cand voi fi fresh. Merci ca nu m-ai uitat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicia, chiar mă bazez pe răspunsul tău :)

    Juels: mulţumesc! ps. am ţânţari la ora asta... ps 2. HUGS!

    RăspundețiȘtergere
  16. Deși bloggingul ia din ce în ce mai multă amploare, nu cred că intenționează să ia locul jurnalismului tradițional, din simplul motiv că sunt lucruri diferite. Bloggingul reprezintă proiecția pe web a unor gânduri personale, trăiri de moment, idei, concepții, etca unor persoane care nu au neapărat e a face cu jurnalismul, pe când jurnalismul tradițional are o MISIUNE clară: aceea de a informa și de a forma opinii. Da, blogging-ul și jurnalismul se intersectează în multe puncte, iar mulți jurnaliști sunt bloggeri de succes, dar asta nu înseamnă că blogging-ul va acapara vreodată jurnalismul. Cel puțin așa se vede de aici de la mine, din bucătărie. Vii la un grătar? :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Las mai bine un link: http://www.wasneues.info/blogging-vs-jurnalism-traditional/

    :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru ca oricum trebuie sa faci o selectie, scriu doar cateva idei (timpul asta a devenit mult prea scurt):

    - se abordeaza aceleasi subiecte
    - informatia apare in timp real in cazul blogging-ului
    - pe blog pot fi atasate imagini video
    - blogul este un jurnal in care exprimarea se supune doar regulilor de bun simt, pe cand presa scrisa reprezinta jurnalismul adevarat cu reguli bine stabilite (cel putin teoretic)
    - cenzura nu mai este, dar daca sefului nu i-au placut anumite pasaje din articolul care urmeaza a fi publicat, te trezesti cu franturi; in acelasi timp, pe blog poti posta articolul necenzurat.
    - blogging-ul evolueaza si se dezvolta in detrimentul jurnalismului traditional

    Sper sa-ti fie de folos. Oricum, fata isteata cum te stiu, cred ca te descurcai si fara noi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mulţumesc Felicia.
    Păi nu era vorba de descurcat. Îmi trebuie documentaţie palpabilă.
    Dovezi, ca să zic aşa!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Parerea mea... :D http://www.adunatedelasate.ro/2010/03/jurnalism-blogging/

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi cer scuze ca raspund asa greu, desi nu stiu daca iti mai foloseste si parerea mea, ti-o voi da. Nu am facut aceasta pt ca am fost plecata si nu am avut cand sa ti raspund!!!

    Cred ca jurnalismul si presa scrisa clasica ( pe hartie gen ziar) nu va disparea niciodata. Poate isi va pierde terenul putin, dar nu va muri. Un blogger este mult mai liber in a-si spune parerea pe langa un subiect decat un jurnalist. Tind sa cred ca un blogger are multa libertate in comparatie cu un jurnalist. Eu am scris la cateva ziare studentesti sau in liceu (NU AM FOST NICIODATA JURNALIST) si de cand am blog am observat ca sunt mult mai libera pe blog, decat eram in articolele pe care le scriam acolo, desi chiar si acele articolele erau alese tot de mine, tema lor era ideea mea.

    Cat despre jurnalism si bloggerit - aparent au aceleasi elemente centrale, dar de fapt sunt multe diferente. Diferente pe ca care le simte, le naste autorul respectiv.
    Tind sa cred ca jurnalismul adevarat e mult mai serios decat un blog. Blogul e un spatiu personal, poti scrie orice pe el, folosind orice limbaj, pe cand intr-o aparitie gazetara nu prea poti face acest lucru. Acolo, te supui unori regului stricte, atat morale, etice cat si gramaticale!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Shame on me că n-am văzut articolul ăsta și faptul că m-ai menționat! :D

    Acum revenind la subiectul tău...

    Din punctul meu de vedere, bloggingul este varianta mult mai subiectivă a jurnalismului clasic. Mă refer aici în principal la blogurile în care autorul își bagă nasul în tema pe care o prezintă și nu se mulțumește doar în a cita sursele oficiale ce au publicat știrea respectivă. Eu cred că în lumea asta virtuală există foarte multe bloguri care sunt mai valoroase și bine realizate decât multe din ziarele de la chioșc.
    Se presupune că jurnalismul tradițional beneficiază de o supervizare și un control care să permită o filtrare suficientă pentru ca în fața cititorului să ajungă numai cine merită. Dar rămânem cu presupusul pentru că în practică lucrurile stau fix pe dos.
    Cu toate astea, nu cred că bloggingul va înlocui jurnalismul tradițional ci va rămâne ca o alternativă, o portiță de evadare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mai bine mai târziu decât niciodată. :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Am fost în ambele bărci. Fiecare are plusurile şi minusurile aferente. Luat la modul general:
    Jurnalistul se simte mai obligat decât bloggerul să respecte ortografia.
    Bloggerul este mai liber în exprimarea opiniei proprii şi a adevărului "neperiat".
    Jurnalistul scrie pentru salar. Bloggerul o face din pasiune.
    Jurnalistul scrie ce se cere. Bloggerul scrie ce vrea.
    Jurnalistul scrie pentru şeful lui. Bloggerul scrie pentru prieteni. Cunoscuţi sau nu.
    Sigur că excepţii sunt în ambele tabere, la fiecare pas.
    Ca blogger, mi se trântesc mai uşor uşile "oficiale" în nas.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ca jurnalist, nu am fost cenzurat niciodată, dar ... am avut articole care "nu au încăput în acest număr" sau "nu este acum momentul să abordezi tema" ori ...
    Ca blogger, am fost lăudat pentru că "trebuie să te citesc de două ori: prima dată înţeleg CE ai scris, a doua oară înţeleg şi CE AI VRUT să spui"! Exact pentru acest lucru am fost criticat ca jurnalist!
    Pe blog, nu mi-a spus nimeni "mai termină cu poezia că nu suntem revistă culturală"!
    Sunt multe astfel de deosebiri care fac ca această muncă să fie atât de asemănătoare, dar, şi atât de diferită, dacă o faci ca jurnalist ori ca blogger.

    RăspundețiȘtergere
  26. studiez pentru lucrarea de licenta exact aceasta tema si mi-ati fost de mare ajutor. multumesc pentru parerile voastre.
    Ani Dumbrava

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!