miercuri, 31 martie 2010

Ca să fie clar...

Cine a inventat Ze Listul, ăla n-a fost om prost, asta e clar. O mulţime de bloggeri mai mult sau mai puţin buni, luptându-se pe un loc... într-un top care nu îi ajută cu absolut nimic. (Ze Listul e o afacere...)
Poate doar satisfacţia de a-ţi poziţiona blogul lângă cel al lui Cabral, sau al lui Ciutacu, sau mai ştiu a cui blogger cu nume vibrant de pe la noi din ţară.
Cu toate astea, Ze Listul, clar nu arată nivelul de inteligenţă a bloggerului, cum nu arată nici talentul lui de a scrie.

De cerut schimb de link, am cerut şi eu. Cine n-a făcut-o? Hai să fim serioşi! Însă, diferenţa dintre mine şi gloata care cere schimb de  link, e că, în momentul în care am ales din proprie iniţiativă să introduc pe cineva în blogroll-ul meu, am bunul simţ să îl citesc de fiecare dată când mă conectez la internet, sau, mă rog, după caz, de fiecare dată când respectivul postează ceva. În cazurile în care chiar am ceva pertinent de spus, las chiar şi câte un comentariu.

Apropo de asta, intră zilele trecute un anume el, în vorbă cu mine, îmi cere cu ardoare schimb de link, mi se scuză cum că n-ar avea cine ştie ce vizitatori, dar că e la început, şi are el timp.
Dau o raită pe blogul lui, nu observ mare lucru care să-mi atragă atenţia, dar zic... fie, are el timp să priceapă, şi-l adaug la rubricuţa mea de link, numită sugestiv VEŞNICA POMENIRE, cu gândul ca ulterior să îl avansez, dacă dovedeşte că merită.
Urmăresc situaţia vreo câteva zile, având sculele necesare, observ că omul nostru nici măcar nu îmi clickăie blogul, darămite să mi-l şi mai citească, şi-mi zic: ei lasă că stai tu bine la pomenirea veşnică.
Nu trec patru-cinci zile că primesc mail furtunos de la respectivul în care mă anunţă că lui nu îi convine să fie înmormântat, că el m-a pus la o rubrică decentă.

Apoi, scuză-mă stimabile, dar la ce-mi foloseşte mie asta? Mi-ar fi plăcut chiar să citeşti ce scriu şi să mă bagi la gramadă cu Blogatu decât să mă aşezi pe tron şi să uiţi de existenţa mea...
Ştii cum e, fiecare e responsabil de ceea ce păţeşte, iar dacă dumitale te aflai, până mai ieri (când nu ţi-am mai suportat impertinenţa şi te-am retrogradat cu un şut din blogroll)  la Veşnica Pomenire, apăi e doar vina ta! 
După ce că îţi permit să mă foloseşti ca unealtă de upgrade în (inutilul) Ze List, mai faci şi mofturi şi te apuci să-mi comanzi ce să fac EU cu BLOGUL MEU.

Aviz amatorilor.
Eu de citit, citesc tot ce am în blogroll.  Iar dacă din întâmplare vă treziţi, aşa... pe nepusă masă într-o rubricuţă ce nu corespunde cu pretenţiile domniilor voastre, întrebaţi-vă întâi de ce, apoi bombardaţi-mi adresa de e-mail cu inepţii!

41 de comentarii:

  1. Sunt foarte mulţi care cer schimb de link doar pentru a urca în topuri. Nu sunt absolut deloc interesaţi de ceea ce scrii, observă că eşti bine plasat în ZeList şi atunci solicită schimbul. În cele mai multe cazuri sunt şi eu de acord. M-aş bucura mai mult dacă ne-am citi reciproc, totuşi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu te citesc mai mereu, Cristian:)
    Că tocmai ziceam în postare.
    Pe toţi cei din blogroll îi citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Corporaţia" Ling-Ping se bucură că îi citeşti blogul la cafea - şi nouă ne place cafeaua, cu excepţia lui Grişka, fireşte :)
    Şi îţi mulţumim pentru comentarii!
    P.S. Grişka a ajuns la concluzia că blogul tău îl face să toarcă şi te-a trecut în blogroll :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă citesc cu plăcere, dragilor.
    Spune-i lui Grişka că o să-i răspund cu aceaşi monedă şi că merită un frischis.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare corecta atitudinea ta. Din moment ce te-a introdus in blogroll, se subintelege ca te citeste cu placere, nu ca te foloseste ca pe o usurica, pentru a urca in ierarhia topurilor.

    Eu imi fac timp ca macar o data pe saptamana (in caz ca nu plec undeva pe planeta unde chiar nu am acces facil la net) sa citesc actualizarile blogurilor de la mine din lista. Consider ca e un semn de respect, plus ca invat/ aflu o groaza de chestii noi, ma distrez, ma relaxez dupa o zi grea...

    RăspundețiȘtergere
  6. Păi, măcar dacă i-am dat voie să mă folosească, să tacă în legătură cu rubrica. Ze Listului nu-i pasă în ce rubrică se află el.
    Un fel de gura bate curu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu n-am făcut-o! (să cer schimb de link).
    În cazul meu, cei din blogroll sunt cei pe care CHIAR îi citesc şi pe care i-am introdus ca să îi am sub ochi, fără ca, poate, ei să ştie... Şi fără alte intenţii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe mine nu mai ma citesti, lasa ca am vazut eu... :P (joking)

    RăspundețiȘtergere
  9. :) Remediem asta.
    Nici nu te mai aveam in blogroll, ca să fiu sinceră.
    Cred că ne citeam reciproc pe 360.

    RăspundețiȘtergere
  10. off-topic:
    1. Sunt prima data pe acest blog (intrat prin link de pe Geocer - app: felicitari pt castigarea locului!), saru'mana, bine v-am gasit pe toti, spor si succes!
    2. Pacat ca blogul nu ofera si abonare prin email, singura care-mi e la indemana, fiind nepriceput in domeniul virtual, desi sunt (cam prea) in varsta (AM RSS, dar "imi vine peste mana"). Daca va fi oferita SI aceasta posibilitate, rog sa fiu instiintat si eu, fie la adresa de mail aferenta acestui comentariu, insotind cu link activ ca sa pot reveni pt abonare, fie prin comentariu la ACEST articol, ca sa "ma gaseasca". Multumesc anticipat pt intelegere si bunavointa.
    3. Am scris si "On-topic", dar - logoreic fiind eu - comentariul mi-a fost refuzat de catre retea, avand lungime prea mare. Urmeaza sa-l trimit "fractionat" in "transe" acceptabile, si dumneata sa decizi DACA si CAT sa apara pe partea publica a blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. On-topic:
    1. Deocamdata nici macar n-am blog, deci cu mine pe problema dezbatuta in acest articol nu veti avea "bataie de cap" (inca).
    2. Scuze pt pareri "divergente" inca de la inceput:
    a). Da, pt autorii sai ze-list-ul ala e o afacere, dar poate ca nici pt utilizatorul sau nu-i chiar inutil (pt un oarecare blogger, vreau sa spun, nu la modul absolut, practic, util), el reprezentand un practic mijloc de control facil atat al starii momentane a blogului, cat si al evolutiei acestuia, atat de catre posesorul blogului (autocontrol) (cand mai poate reprezenta SI un stimul imediat, concret, pt evolutie), cat si - mai ales - de catre cititorii sai (reali sau doar potentiali) - SAU, in caz contrar, TOT inutila poate fi considerata orice competitie al carei premiu nu consta intr-o recompensa materiala, practica, utila (inclusiv, spre exemplu, olimpiadele, fie ca e vorba de cele scolare sau de cea sportiva care se scrie cu majuscula).
    b). Parca - dupa parerea mea - e putin cam prea severa, prea dura caracterizarea facuta "abonatilor". Eu, spre exemplu, am timp insuficient. Nici macar nu reusesc sa intru zilnic pe net. Cand intru, pornesc lectura blogurilor cu unul care mi se pare "apetisant" in acel moment si de obicei nu-i mai "dau drumul" pana nu-l termin de frunzarit (si de obicei si de comentat, desi tastez cu un singur deget), atat articolul la zi cat si "restantele" mele, incat uneori nici nu termin intr-o singura sesiune, in acest caz EVIDENT neavand timp nici macar sa parcurg si celelalte bloguri, necum sa comentez SI pe ele tot atunci. (Pt TOATE blogurile la care sunt abonat n-am mai avut timp sa le parcurg zilnic de ceva vreme, de cand am descoperit tot mai multe bloguri care mi-au atras atentia si despre care consider ca "merita".) Daca mi-as face blog (CAND imi voi face blog) mi-e teama ca situatia in loc sa se imbunatateasca se va inrautati. In aceste conditii, credeti ca faptul ca nu "rasfoiesc" zilnic fiecare blog este ceva condamnabil, ceva prohibitiv? Considerati ca bunul-simt ar cere ca NU ASA sa procedez?
    c). In schimb e meritorie (si de retinut pt cand mi-oi face si eu blog, astfel "intrand in randul lumii") ideea "rubricilor" din blogroll, care constituie categorisire dupa importanta prezentata pt autorul blogului. Multumesc! (Poate ca asa se procedeaza in mod uzual, dar pana acum EU nu realizasem aceasta impartire.)

    RăspundețiȘtergere
  12. On-topic (continuare):
    3. CU TOTUL ALT SUBIECT insa il reprezinta atitudinea "preopinentului" dumitale (dovada a faptului ca pot sa fiu SI "de acord" cu dumneata):
    a). In primul rand, e blogul dumitale, unde dumneata esti stapana absoluta, autocrata, despotica daca vrei (pe buna dreptate), si aici nici macar nu conteaza daca ai sau nu dreptate sau cata dreptate ai: aici hotararile se iau strict dupa gustul si ideile dumitale. Daca ceilalti sunt nemultumiti, n-au decat sa incerce sa-ti "corecteze" ideile si gusturile - sau sa nu mai intre pe blog - nicidecum "sa te traga de raspundere" (STIU ca expresia "corecta" este "LA raspundere") pt modul in care procedezi.
    b). MAI ALES dupa o "portie", o "doza" de "cersetorie" - dar nu numai atunci, ci cam in toate imprejurarile - consider ca se cuvine ca vizitatorii sa foloseasca un limbaj si un "ton" "cuminte", decent si respectuos fata de toti interlocutorii, dar MAI ALES fata de gazda care ii tolereaza prezenta "vizibila" pe blogul sau, avand grija ca postarile (comentariile) sale sa se armonizeze cu celelalte uzuale pe respectivul blog - incepand cu ale gazdei.
    IDEILE diferite consider ca sunt acceptabile (cu conditia sa fie argumentate), dar daca are pofta de un altfel de limbaj si/sau de un alt "ton", personajul in cauza n-are decat sa se defuleze pe propriul sau blog (eventual postand in mod civilizat pe oricare alt blog - cu acordul gazdei - doar linkul catre blogul sau unde isi expune punctul de vedere "nonconformist"), si va constata cati adepti are (pt combinatia intre pareri, limbaj si "ton").

    Scuze pt ca am fost atat de "logoreic" (ASA sunt de obicei) (tastez de mai mult de o ora) - poate ca ar fi cazul sa ma ofer sa platesc "hosting".
    Daca aceasta caracteristica deranjeaza, rog sa fiu instiintat, pt ca alta data sa ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-a placut cum l-ai executat in piata publica. Incep sa ma bucur pentru ca nu am invatat, inca, sa folosesc toate posibilitatile pe care le ofera platforma, printre care si pe cea de "blogroll".
    Oricat de novice as fi, chiar si eu am realizat ca "grosul" este format din "smanarii de clik".
    Lectia despre "blogaroiala" se muta si mai in spate.

    RăspundețiȘtergere
  14. ...si inca ceva: am incercat sa ma var si eu in lista ze. Am fost atat de fraier incat nu am reusit, probabil si pentru ca mi-am pierdut rabdarea. Nu am nicio suferinta pentru ca nu stiu cati urmeaza sa fie executati dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  15. te rog sa nu publici asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=mihNrkE9fN4&feature=player_embedded#

    este doar pentru tine.
    inclin sa cred ca derbedeul despre care vorbeste Nichita.
    Nici macar nu putem sa stim daca nu cumva este un individ valoros. Totusi, trufia si dorinta de parvenire, il fac sa nu mai aiba rabdare.
    vrea sa fie primul in ze?
    ajuta-l!
    daca reuseste, te uita!
    doar asa ai sa scapi de stafia lui....

    RăspundețiȘtergere
  16. Victor, am citit cu mare interes comentariul pe capitole a domniei tale.
    Ontopic: Ze Listul, din punctul meu de vedere nu promovează valorile, ci valorează schimburile de link, pingurile... etc, ce-o mai fi.
    Nu mă deranjează câtuşi de puţin comentariul, chiar îmi place ipostaza de a fi constrazisă argumentat.
    Offtopic, am să fac şi o optiune de genul ăsta.
    Până în momentul ăsta, nu am considerat-o utilă pentru nimeni, dar am să o fac. Şi, am să încerc să dau de veste. :)
    Mulţumesc nespus de vizită!

    RăspundețiȘtergere
  17. VirtualKid, să ştii că într-un fel ai dreptate, uneori lucrurile se complică cam prea mult şi inutil, aşa că e mai bine că nu ai învăţat încă unele lucruri.
    Din punctul meu de vedere, contează cum scrii, nu ce faci cu blogrollul.
    Da, într-adevăr, pe mine m-a prins blogăreala de nas cam rău, şi momentan nu mă pot abţine! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. da! vad! ai publicat chiar si ceea ce era numai pentru tine.
    este bine si asa, poate se mai gasesc niste "derbedei" care sa se uite la filmulet.... ca sa treaca si "lichelele" clasa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Păi, probabil eu sunt persoana.
    Mă uit destul de des pe blogul dumitale.
    Asta dacă nu mai ai şi pe altcineva din Galaţi pe la abonaţi. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. nu ne-ai raspuns la a doua intrebare.
    puteai sa raspunzi... orice!
    doar este 1 aprilie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Stau si ma intreb din ce dracu castiga astia cu Zelist-u'... Reclame nu au pe site... deci din ce? Donatii? Nu cred!

    RăspundețiȘtergere
  22. No, eu fac altfel. Pe ce i pe care ii citesc, ii am trecuti in RSS reader. Si ala ma anunta, de fiecare data cand vreunul mazgaleste ceva. Si pe tine tot asa te citesc. In blog-roll au ramas amicii, colegii de platforma si link-exchangeul. Ok, stiu ca nu ecorect, ca nu-i promovez tocmai pe cei pe care ii citesc zilnic... Insa nu as avea avea cum sa adaung in blog-roll cele peste 400 de bloguri pe care le citesc in fiecare zi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  23. Păi, fiecare face aşa cum crede de cuviinţă.
    Oricum, în opinia mea, mult mai importantă ma simt dacă cineva se oboseşte să mă citească, decât să mă caţăr pe blogroll.

    RăspundețiȘtergere
  24. 1. Multumesc pt intelegere si ingaduinta.
    2. Comentatul "pe capitole" provine pe de o parte din faptul ca eu personal de la mamica natura sunt zapacit si imprastiat, astfel incat m-am deprins cu o ordine mai stricta din necesitate, in compensatie, chiar daca lasam deoparte faptul ca - pe de alta parte - fiind de formatie tehnica (inginer) (chiar daca acum ma intretin practicand o indeletnicire mai... laica, de PFA - persoana fizica autorizata - in domeniul taximetriei), pt mine aceasta e si o caracteristica (fosta) profesionala.
    3. Din cate citisem de pe acest blog, nici nu presupusesem ca te-ar deranja sa fii contrazisa in mod argumentat si pertinent (chiar daca gresit), cata vreme limbajul si "tonul" sunt "decente", "civilizate", ci teama mea era sa nu te fi deranjat LUNGIMEA mesajului, nu subiectul acestuia (nu mai gasisem pe blog alt comentariu atat de lung).
    IN ACEST FEL compensez partial lipsa blogului propriu: postandu-mi ideile "CA CUM CUCUL", "in cuib strain" (pe alte bloguri).
    4. In privinta rolului si rostului propriu-zis al ze-listului, cantitatea si calitatea cunostintelor mele in domeniu nu-mi ingaduie sa te contrazic prea vehement.
    5. Cand vei oferi si optiunea abonarii prin mail iti voi multumi din nou, abonandu-ma. (Eu intelesesem ca aceasta optiune nu trebuie propriu-zis creata, ci este de gasit sub forma de plug-in - orice-o fi insemnand asta - si poate fi atasata blogului.) Rog a nu ramane uitata instiintarea mea prin comentariu la acest articol sau prin mail cu link activ la adresa victorch52[at]yahoo[dot]com.
    6. N-am gasit pe blog vreo modalitate de a te contacta mai putin public; atrage-mi te rog atentia UNDE anume pe blog exista prevazuta aceasta posibilitate, sau eventual - daca modalitatea nu exista inca - poate vrei s-o adaugi; SAU (o rugaminte mai putin "ortodoxa") - daca nu te deranjeaza, poti (si vrei) sa-mi trimiti te rog, la aceeasi adresa de mail a mea, o adresa de mail la care sa te pot contacta in mod privat?

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Neamtu': Poate ai tastat dumneata gresit, sau poate n-am inteles eu bine: mie personal mi se pare aberant (scuze) sa pretinzi ca citesti zilnic 400 (PATRU SUTE!) de bloguri: chiar daca iti este suficient in medie un minut pt fiecare blog citit (asta incluzand si navigarea intre bloguri, SI postarea eventualelor comentarii), asta TOT ar insemna aproape 7 h (SAPTE ORE!) petrecute pe net IN FIECARE ZI (inclusiv sambetele si duminicile, NU-I ASA?), fara sa-ti fi accesat macar blogul dumitale si fara sa te fi documentat pt oarece anume.
    Chiar daca in medie fiecare din aceste bloguri posteaza doar o data la doua zile, TOT inseamna mai mult de trei ore zilnic pe net!
    Si - pe de alta parte - daca dumneata intr-adevar atatea bloguri citesti, CE anume (inafara de lene) te-ar putea impiedica (practic) sa postezi toate aceste bloguri in blogroll? Formatezi blogul ca sa fie mai lat pe ecran, separi din el o bara laterala mult mai lata decat e uzual, o imparti in doua, trei sau chiar patru coloane, poate renunti la etichete, eventual si pui font ceva mai marunt - si dimensiunea blogului (din cate stiu eu) nu-ti este masurata.
    SAU - nu modifici nimic si nu renunti la nimic (ba-ti mai si creezi spatiu suplimentar in bara) creand o pagina speciala pe blog destinata exclusiv blogrollului, si-l elimini pe acesta cu totul din bara laterala, lasand doar un link spre acea pagina (fie in bara laterala, fie in cea orizontala de sub titlul blogului).

    @keltoighost: PE DUMNEATA poate ca nu te intereseaza inserarea in blogrollul lui (MAI ALES tinand cont de pozitia privilegiata in ze-list la care ai ajuns), dar pe de o parte nu-i obligatoriu sa gandeasca tot asa fiecare blogger, si pe de alta parte - chiar si fata de dumneata, asa e politicos si civilizat din partea lui (aceasta fiind singura rasplata - mai mult morala - pe care ti-o ofera el in compensatia tuturor invatamintelor, amuzamentelor, etc pe care le obtine citindu-ti blogul) - EXACT contrar ideii promovate de Adi Vera: NICI sa incluzi in blogroll un blog si sa nu-i instiintezi autorul nu mi se pare o solutie civilizata. In opinia mea, asta ar cam fi echivalent - in viata reala - cu a nu saluta pe cineva individual, in particular, ci a te ridica pe varfuri si a striga tare salutul incat sa rasune piata, sau "a pune urechi de magar" cuiva, sau a face altceva public pe seama cuiva inocent pe care nici macar nu l-ai instiintat in particular, necum sa-i ceri acordul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Victor, încă mă dumiresc cum să adaug opţiunea aia. Promit solemn să te contactez, astăzi, când am să-i dau de cap.
    Parol!

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu cred că se aştepta să-l treci la rubrica "Mi-s dragi" şi din cauza asta s-o fi supărat omul ;)

    Felicitări pentru povestioara care a cucerit premiul de la Geocer!

    RăspundețiȘtergere
  28. Uite că la asta nu m-am gândit :))
    Mulţam fain cell61. :)

    RăspundețiȘtergere
  29. 1. Multumesc!
    2. Nu-mi plac promisiunile - nici sa le fac, nici sa le primesc. DE DEPARTE prefer instiintarea ulterioara infaptuirii.
    3. Nu e atat de urgent, si mai tarziu - TOT bine e.
    4. Solicitarea modalitatii private de contactare nu cu problema abonarii are legatura.

    RăspundețiȘtergere
  30. 2. Nici mie nu-mi plac promisiunile. De regulă nu le fac, însă, atunci când le fac, mă ţin de ele.

    RăspundețiȘtergere
  31. O abordare directa si corectoare- asa cum merita. Pana la urma fiecare are deptul sa aleaga cu cine face schimb de link, sub ce nume... Inca nu am solicitat favoruri de genul asta, nici nu m-am inscris in Ze list. Citesc ce-mi place, adaug pe cine-mi place si sunt fericita atunci cand vreun calator-cititor zaboveste in lumea ghidusiilor si aluneca în gândurile mele.

    RăspundețiȘtergere
  32. Anemonaa, pe tine te citesc când vreau să-mi mai descreţesc fruntea.
    Mai am un tătic în blogroll, că tot veni vorba.
    VirtualKid e numele lui de scenă.

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu n-am cerut schimb de link-uri nici in perioada in care incercam sa-mi promovez blogul. Singurul mod prin care am aparut prin blogroll-uri a fost faptul ca am comentat pe anumite bloguri care mie mi-au placut. Proprietarii blogurilor respective au venit (macar si doar din curiozitate) pe la mine pe blog, iar daca le-a placut ce-au gasit m-au trecut in blogroll. Daca nu, nu !
    Acum nu-mi mai promovez aproape de loc blogul pentru ca parca mi-e si teama sa nu-l fac prea cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  34. Da, prea multă celebritate poate strica! :P

    RăspundețiȘtergere
  35. Geo, invata-ma si pe mine te rog: atata vreme cat ai un "nucleu" de cititori (si comentatori) "vechi" si stabili, care stabilesc si mentin intre limite decente ideile, limbajul si "tonul" comentariilor, CARE anume ti-ar putea fi motivul temerilor, CE "pericole" si "primejdii" ti-ar putea "paste" blogul daca-l promovezi? Si cum stabilesti (pt dumneata, in forul dumitale interior) limita de la care devine PREA cunoscut?

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!