joi, 12 mai 2011

România - too little, too late

Știți prea bine că nu obișnuiesc să fac postări politice. Adică, da, ok, îmi mai bat joc finuț de unul sau de altul, dar la modul general, acest blog nu e construit genetic pentru a discuta despre inflație, FMI, Boci, Băsești și Urde (anagramă intenționată).

Ok, dar de data asta chiar nu mă pot abține pentru că subiectul mă cam atinge așa în moalele capului pentru că de când mă știu mi-au plăcut poveștile cu regine, regi, prințese și prinți. Ca drept mărturie stă faptul că m-am uitat cu nesaț la The Tudors, iar acum înroșesc Vplay-ul după vreun episod nou din The Borgias.

Dar, să trec la subiect. Se tot aude prin târg de ceva vreme cum că e rost de a se cam schimba puțin Românica și că ar cam intenționa ea așa să-și pună coroana pe cap. Eu nu zic nu, ba chiar îmbrățișez ideea cu mare drag pentru că dintotdeauna m-am considerat mai cu sânge moviu așa. Cu toate astea, părerea mea (proprie și personală) e că România nu e făcută să se întoarcă la monarhie. Adică, ok, eu una vreau... și mă simt oarecum în ton cu monarhia. Așa ca mine poate mai sunt o turmă întreagă. Problema e, ce ne facem cu restul inșilor? Ăia de-au ascultat manele toată viața lor, ăia de au impresia că a te îmbrăca elegant înseamnă să-ți trântești niște șlapi, niște pantaloni scurți oranj de maxim efect și mâna pe fundul gagicii tale siliconate. Îi facem și p-ăia monarhiști?

Că tot vorbeam de adn-uri... problema e că oricât ne-am da noi de trei peste cap, n-o să fim niciodată la înălțimea nasului britanic. God save the Queen, she aint no human been, spuneau cei de la Sex Pistols pe vremuri. Mă rog, pe ei îi mai înțelegem, având în vedere că singura religie pe care o cunoșteau era anarhia. Ei, la noi refrenul ăsta ar suna cam așa: Dumnezeu să-l păzască pe Rege, au-au-au, că el nu-i om de omenie, mânca-ț-aș. Ce vreau să subliniez prin asta? Că există și pe la ei oameni ce nu au nicio tangențăcu regalitatea, numai că la noi nu că unii n-au tangență cu regalitatea, n-au tangență cu absolut nimic ce ar putea avea legătură cu bunul simț și cultura.

Poate de vină sunt 50 ani de comunism, cine știe. Nu am prins decât vreo câțiva ani de comunism, așa că nu am cum să mă exprim în cunoștință de cauză. Cu toate astea, am auzit povești, am citit cărți, iar exemplul cel mai grăitor e ceea ce se vede zilnic pe stradă.

Nu zic că regalitatea nu ar fi o idee bună. Nu, problema e că regalitatea e o idee prea bună! Regalitatea nu ne merită, pentru că nu am ști cum să o abordăm, cum să o lăsăm să ne șlefuiască, să ne readucă la nivelul ăla de bun simț. De ce? Pentru că noi suntem obișnuiți cu președinți slobozi la gură, iar un adevărat domn pe nu cred că ne-ar face față. Știți voi cum se spune: să nu stricăm orzul pe gâște...

Așa cum îi comentam și unui prieten din blogosferă, sunt total pro regalităte, însă, mă tem că o soluție de genul ăsta nu ar ajuta România cu nimic, pentru că nouă nu prea mai are nimeni ce să ne facă.

Too little, too late...

7 comentarii:

  1. De ce eşti pesimistă? După patru sute de ani de regalitate se vor ciopli şi neciopliţii. Iar ceilalţi se vor bucura de beneficii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei hai....prea esti pesimista. Sigur, situatia de acum nu se compara cu situatia din secolul al XIX-lea, accesul la informatie e altul, pregatirea e alta, dar eu cred ca daca in conditiile alea le-a dat prin cap unora sa aduca un principe strain, cred ca se poate repara ceva si in ziua de azi. Ideea monarhiei in România e foarte buna si cred ca e singura solutie de a mai civiliza tara asta cocalarizata. Ulterior, prin educatie si plin aplicarea efectiva a legii lucrurile se pot schimba in bine. Ai impresia ca Germania sau Elvetia au fost dintotdeauna asa? Pe dracu'...dar la un moment dat le-a picat fisa unora ca asta e drumul corect.

    Personal as fi mândru daca Printul Nicolae ar deveni la un moment dat Regele României.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îți imaginezi cum ar arăta o nuntă regală în Ro? Cu invitați de printre vedetele noastre mioritice în vogă? Adrian Copilu' Minune cu joben, Guță cu frac, Dragușanca sau aialaltă asistentă capatosiană la 4 (bisturie) ace...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos,
    Cum am zis, si eu as fi mandra de o astfel de solutie, dar nu stiu daca totul ar iesi asa cum ar trebui. In conditiile astea, regalitatea ar fi o dezamagire. Si nu din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îți împărtășesc și eu preferința pentru monarhie însă dupa 50 de ani de comunism, în care românul a fost îndoctrinat cu tot felul de basme despre cum familia regală trăia în lux și poporul era nemulțumit, nu există practic nicio șansă ca România să redevină Regat....
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sper că glumești în ultima postare, la care ai închis comentariile,motiv pt care postez aici. Sper că e vorba cel mult despre o mutare a blogului și nu de o renunțare definitivă :D

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!