joi, 5 mai 2011

La mare, pe boxă vs. la mare, pe nisip

Vama e dezdrăbălată. Sau cel puțin așa se zice. Și, aș putea într-o oarecare măsură să fiu de acord cu afirmația, având în vedere că vorbesc în cunoștință de cauză. Cine mă cunoaște bine, dar bine de tot, știe că în tinerețile mele, nu era 1 Mai să nu semnez condica în Vamă. Ideea e că le-am cam văzut pe toate... de la copii fără griji ce fac chetă pentru băutură, la străini între două vârste cu spirit de aventură. Și, da, majoritatea lucrurilor care se zvonesc despre Vamă sunt adevărate. Însă, ce mă deranjează pe mine maxim e că nimeni nu se sinchisește să vadă și partea plină a paharului, sau, eventual, să vadă partea goală a paharului când vine vorba de alte stațiuni.

Că Ilknur Pintilie a fost pocnită în direct, deja știe toată lumea. Că se bea bere cu butoiul, și asta se știe. Că se face chetă nu mai e de mult un secret. Însă, din punctul meu de vedere, singura diferență dintre tinerii ce bântuie Vama Veche și cei ce-și parchează limuzinele prin Mamaia e faptul că în Mamaia se varsă mult mai mulți bani. Mda, și probabil muzica ascultată. At the end of the day, indiferent că se bere la halbă sau Jack Daniels, tot sub masă se ajunge.

Nu, dar vedeți voi, o tipă amețită fără sutien din Vama Veche va fi beată și dezdrăbălată, în schimb ce o tipă amețită și fără sutien dintr-un club de fițoșenii din Mamaia va fi provocatoare. Unde e diferența?

Cum am spus, deși cunosc orice colțișor al Vamei și nu, nu sunt adepta chestiilor reprobabile, preferând să merg la mare doar atunci când știu că nu e vreun festival... însă nu văd rostul denigrării unor oameni şi ridicării în slăvi a altora doar pentru că cei din urmă sunt plini de bani, copii de baştani şi posesori de merţuri puternice.Aşa cum am zis, at the end of the day, alcoolul tot alcool e şi tot sub masă te duce.

Oamenii sunt la fel de vicioşi sau la fel de puţin vicioşi indiferent din ce medii sociale vin. Mai ales că în ziua de azi, un cont gras în bancă nu e echivalentul unei bune educaţii (aşa cum se întâmpla pe vremea pensioanelor).


6 comentarii:

  1. :D Din punctu de vedere abordat ai punctat chiar foarte bine ... dar, intotdeauna exista un dar >:) stii si tu la fel bine ca mine ca Vama insemna mult mai mult decat aburii alcoolului, era vorba si de un sentiment de libertate dar si de unitate, genu` ala de democratie plezirista in care libertatile mele nu le incalca pe ale tale si nevoile sau placerile mele nu sunt mai presus de ale tale indiferent daca ne-am mai intalnit vreodata sau nu. Nu-mi amintesc prea multe locuri in care sentimentu` ala colectiv sa fie mai puternic decat in Vama ... poate in Sighisoara. Oricum ideea e ca vremurile se schimba si placerea aia care era odata incepe incet incet sa dispara odata cu popularizarea si manelizarea de catre televizionisti a unor evenimente ce nu erau destinate chiar pentru toata turma de scuipatori de sămânțe >:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Simon a zis-o perfect. Sunt doua lumi diferite chiar sub forma de statiuni diferite... si daca ne raportam doar la pretul alcoolului ce te faci cu oamenii care isi doresc sa vizioneze toplesul din club si pentru ca nu si-l permit vin in Vama ca e gratis???

    RăspundețiȘtergere
  3. Simon,
    De acord cu ce zici. Iar daca am inceput articolul intr-un anume fel, a fost si cu intentia unei note ironice. Am punctat doar un aspect.
    Celelalte aspecte sunt si ele alive and kicking, dar, ele merita o postare separata, departe de cele negative :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Liz,
    Eu nu ma fac nimic cu ei... pentru ca fiecare pasare pe limba ei piere. Si tocmai asta incercam sa punctez, ca singura diferenta, din punct de vedere negativ, este faptul ca in statiuni ca Mamaia se atunca mai multi bani... Dar negativul este cam peste tot la fel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nici pe vremea pensioanelor nu era o legatura neaparat direct proportionala intre cont si educatie. Afacerist te nasti si-ti poti educa talentul, desi nu e obligatoriu.

    Vama nu mai e ce-a fost. S-a cocalarizat asa cum s-a intâmplat cu multe locuri, la un moment dat atragatoare (Bran este un alt exemplu). Invazia unui neam nascut in interiorul nostru, desi pare altceva, m-a facut sa caut (si sa gasesc) alte locuri pentru distractie.

    N-am nimic impotriva fetelor goale si bete, indiferent de locatie. N-am nimic de reprosat nici bauturii (ba din contra), indiferent daca e bauta cu butoiul sau cu sticla. Ce nu suport sunt comportamentul cretinoid, neamurile proaste, urletele tembele, privirile tâmpe si onomatopeele agresive.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragos,
    Cu siguranta cam astea sunt si lucrurile care ma deranjeaza pe mine. Cu toate ca as tine sa te contrazic la faza cu pensionul. Pe vremea aia lumea chiar era interesata sa se educe. Fa un sondaj mic comparativ, si vei observa ca ce se intampla acum e trist rau.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!