duminică, 26 septembrie 2010

Viaţa sub tocul uşii

Numai oameni panicaţi. Peste tot. Cutremur în sus, cutremur în jos. Adică, ok, înţeleg... e posibil să fie... că deh, natura nu iartă, nu uită... dar, aşa cum nu s-a ştiut de niciun cutremur întâmplat până acum... cum de brusc tehnologia s-a ridicat? Aşa... în câteva luni?

Nu de alta, dar îmi amintesc că acum câteva luni a fost un cutremur. Nu l-am simţit pentru că în momentul ăla eram pe strada, însă a avut cine să mă anunţe. Cu toate astea, nu am auzit nicio previziune precisă înainte. Nu am auzit: mâine la ora z va fi un cutremur cu magnitudinea de n.
Nu, am auzit doar ştiri panicate şi plângăreţe cum că a fost cutremur, subliniez: a fost. Apăi, iartă-mă, dragă media, dar că a fost ştiu şi eu... Poate dinaintea ta.

Acum iar... ba că-n octombrie, ba că de 7 grade, ba că de 8... ba doar unul mic şi drăgălaş de 5, aşa mai light... mai simpăticuţ...
Păi hotărâţi-vă! Barem să ştim şi noi dacă ne mutăm pe câmp sau rămânem de-a pururea sub tocurile uşilor sau în căzi.

Pentru că, eu m-aş putea adapta uşor unei vieţi trăite sub tocul uşii, la modul cel mai sincer... Aş adopta un stil de dormit liliecesc, aş mânca puţin ca să evit orice fel de dorinţă de a părăsi ,,locuinţa" şi aş respira cu porţia, ca să nu trebuiască să mă deplasez prea des înspre fereastră, ca să aerisesc în camera al cărei toc al uşii îl ocup.

Eu zic în felul următor. Cutremurele se întâmplă de când lumea şi pământul. De evitat nu avem cum să le evităm. Cu atât mai puţin să le prezicem cu luni, zile înainte. Aşa ceva este imposibil.

În condiţiile astea, de ce grupajele de ştiri sunt ocupate în proporţie de 80% cu previziuni fataliste cum că va exista un cutremur?
Scuzaţi-mă, dar poveşti de astea aud de când eram copil. Ba chiar am prins vreo câteva cutremure frumuşele, dar... nu am auzit pe nimeni să le dibuiască cu mai mult de 3 minute înainte de a se fi întâmplat. Iar 3 minute nu sunt suficiente să anunţi televiziunea, televiziunea să anunţe poporul, poporul să se aşeze sub toc sau să sară pe geam în timp util.

Bănuiesc că asta a fi o metodă de a ţine populaţia sub alertă, sub panică o ţară întreagă, doar de dragul de a se crea o diversiune în ceea ce priveşte alte evenimente ce nu ar trebui observate.
E ca şi cum ai da o maşinuţă şmecheră copilului tău, ca să nu te pândească pe tine că faci sex în cealaltă cameră. Să rămână măcar juma' de oră ocupat...

Cam aşa şi cu anunţurile de cutremur.

Nu vă alarmaţi... Cutremurele există... se întâmplă... însă nimeni, dar absolut nimeni nu le va anticipa, iar dacă se va întâmpla unul în octombrie, garantez că va fi pură coincidenţă.

Mă duc înapoi sub tocul uşii.

23 de comentarii:

  1. Cum nu deschid niciodata televizorul, nu sunt in tema cu acest subiect, insa colegul de blog m-a asigurat ca e musai sa se produca unul mare de tot cat de curand. Sa-l asteptam, zic. :P Si sa speram ca ne rezista blocul. Era sa scriu blogul, ca de obicei. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Summer,
    Chestia asta o am si eu... :D blog-bloc.
    Cat despre cutremur, colegul de bloc-g, posibil sa aiba dreptate... oricum e bine ca zice de bine... Previziuni de astea sunt pe placul meu :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am alta ingrijorare legata de cutremur : ca-mi sparge sticlele de vin din beci! Asa ca am decis sa le beau impreuna cu amicii. Am deschis lista de inscrieri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Geocer,
    Asta ar fi cu adevarat o problema. Continutul sticlelor trebuie consumat inainte de catastrofa.
    Pe ce baza se face inscrierea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca ai o usa de doua persoane, vin si eu! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Simion Cristian,
    Cer chirie mare. Situatia e tragica. Situatiile disperate cer masuri disperate. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pazea ca vine :)) Si eu am tot auzit vorbindu-se despre asta si chiar circula un articol cu ce e recomandat sa facem in caz de cutremur. Bine zici, nici daca stam in maini, nu-l putem evita :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Alexandra,
    Dacă stăm în mâini, ne ferim mai bine capul :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Pacala pe vremea lui umbla cu usa in spate; mo vrei sa vezi ca de saptamana viitoare lumea incepe sa umble cu tocul usii in carca!? =)))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Black Angel,
    :)) Tot ce e posibil. Ma gandesc ca s-ar putea deschide si o afacere in sensul asta :D

    RăspundețiȘtergere
  11. eu nu mă uit la știri. punct. habar n-aveam de cutremur. lasă-l să vie, să ce-i facem?

    RăspundețiȘtergere
  12. prezicatori au fost mereu,nu ca ar fi vrut sa salveze pe cineva da ca au vrut sa devina ei bagati in seama.

    RăspundețiȘtergere
  13. În condiţiile astea, de ce grupajele de ştiri sunt ocupate în proporţie de 80% cu previziuni fataliste cum că va exista un cutremur?

    Pt ca toata lumea iubeste senzationalul :) Si in plus, tuturor le place sa se planga.

    RăspundețiȘtergere
  14. cutremur, necutremur.... vremea painii trece!
    de ce sa ne uitam la drobul de sare?

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihai Likar,
    A clar... sa curga cu prezicatori.

    RăspundețiȘtergere
  16. Onutzu,
    Normal. Dar asta e un lucru deja stiut. Insa, bine punctat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu traiesc in Maramures. Slabe sanse de un cutremur, dar totusi exista. Tin minte ca s-a intamplat acum vreo 3 ani parca, dar eu nu l-am simtit, eram in miscare, in drum spre scoala, si si-a facut "prezenta la datorie" doar intr-o anumita parte a Baii Mari.

    RăspundețiȘtergere
  18. Opoinia mea mereu a fost asta: ca vrei,ca nu,tot va veni si-atunci n-o sa iti bata la usa sa te anunte sa te pregatesti tu,asa ca sanatate,ca oricum n-avem cum preveni.
    Zilele astea,dintr-o greseala gasisem ceva si vroiam sa pun pe blog,acum nu mai gasesc.Ceva sa dau cu panica in popor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Lexa,
    Esti o norocoasa, ce sa zic. Ma gandesc ca ar trebui sa-i taxezi pe astia de la stiri, ca deh, stirile nu se potrivesc si celor din MM. :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Fetita Junglei13,
    Pai daca ar veni, as scoate si eu un ban cinstit de pe urma lor... i-as da in judecata pentru hartuire :D

    RăspundețiȘtergere
  21. ada,
    Uite un copil cu o gândire miserumpistă.
    Îmi place.
    Eşti bună de angajat pe post de "liniştitorul de serviciu".

    RăspundețiȘtergere
  22. Vine... trece, ce o fi o fi. Ghicirea datei cutremurului a ajuns sa fie mai ceva ca numerele la loto. Pana acum nu au fost in stare de nimic. Tin minte ca de 2 ani tot spun ca o sa fie mare cutremur mare si sa ne pazim. Totusi... 2 ani, marja de eroare!

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!