joi, 7 ianuarie 2010

Istoriei îi place să se repete

Răsfoind blogosfera, cel puţin aia pe care o răsfoiesc eu de obicei, am găsit un articol scris de zahdiva1. Ceea ce zicea acolo zahdiva1 mi s-a părut mai mult decât interesant, având în vedere că tema principală era ineditul situaţiei de a scrie despre acelaşi lucru over and over again, la distanţă egală de 1 an. (involuntar... cică).
Bun, involuntar poate doar de aparenţă, însă convingerea mea rămâne că nu există coincidenţe, aşa cum zicea cineva foarte drag mie, odată... foarte de demult.
Totul se întâmplă cu un scop. Există un plan ascuns pentru fiecare, plan care, dacă dintr-un motiv sau altul nu este pus în aplicare cum ar trebui, are tendinţa de a ne pune vieţile pe repeat, până când situaţia devine aşa cum e ment to be...
Sunt de părere că, în tot haosul ăsta aparent, există un soi de ordine precisă pe care noi nu suntem în stare să o pricepem din simplul fapt că suntem prea absorbiţi să ne vedem vieţile per amanunt, evitând imaginea de ansamblu.
E ca şi cum ai picta ceva, şi, absorbit fiind de strălucirea soarelui din colţul din dreapta al tabloului, omiţi să vezi piciorul strâmb al mesei din colţul din stânga.
Revenind uşor... uşor la subiectul principal. Cum ziceam, părerea mea este că, noi, ăştia mici avem o soartă de îndeplinit, lucruri de făcut, vieţi de salvat. Ideea e că nu putem fi de capul nostru. Iar atunci când încercăm să ne luăm de capul nostru, se face un rewind şi ajungem să experimentăm all over again experienţa neplăcută din trecut pe care încercăm cu disperare să o uităm.
De ce? Pentru că, undeva, poate e vina noastră, undeva în decursul acelei experienţe noi am greşit şi nu am băgat de seamă că singurii care ar fi putut să schimbe acea situaţie nefastă, am fi fost chiar noi. Şi uite din acest motiv, de cele mai multe ori, istoria se repetă.
De ce unii sunt (parcă...) damnaţi să repete decepţiile în dragoste şi parcă totul pare tras la indigo, în viaţa lor? De ce unele femei dau tot mereu peste soţi beţivi? De ce unii au tendinţa mai mereu să fie implicaţi în accidente minore dar dureroase?
Pentru că, undeva au neglijat anumite aspecte. Nu e suficient ca atunci când ai o problemă să fugi de ea. Trebuie să o şi rezolvi ca ea să te poată lăsa în pace...

9 comentarii:

  1. cand unii oameni repeta aceleasi greseli, ar trebui sa ne punem intrebari deja asupra coeficientului lor de inteligenta, nu asupra transcendentalului din viata lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi ăsta ar fi un punct de vedere :)

    RăspundețiȘtergere
  3. poate unii oameni au nevoie de altii care sa le spuna ce greseli au facut

    RăspundețiȘtergere
  4. Uneori au. Însa depinde cum si cand vine atentionarea cu "bă vezi că eşti orb".
    E o chestie cu mai multe tăişuri, părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine tine cu adevarat la tine iti va atrage atentia, va ramane la atitudinea ta ce vei alege. Omul se mai si repeta si asta nu pt ca ar fi prost, ci pt ca se mai intampla(cui nu i s-a intamplat macar o data in viata?!)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mereu se intampla asta... depinde si cum iti atrage atentia. (asa cum am mai zis...)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da... involuntar din partea mea, dar poate mai mult decât voluntar din partea sorții. :)
    Și... da, nici eu nu cred în coincidențe, așa că probabil voi înțelege mai târziu de ce se întâmplă toate acestea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-aş vrea să le pot înţelege şi eu...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceea ce pare aparent intamplator este, cu siguranta, efectul unei cauze (de multe ori suficient de indepartata in timp pentru a ne ramane ascunsa).
    Uite si o discutie pe marginea subiectului exista sens dincolo de coincidente?

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!