miercuri, 6 aprilie 2011

Părerea mea despre fotografiile de nuntă

Cine mă cunoaște, dar nu așa puțin, ci bine de tot, știe că una din pasiunile mele cele mai nervoase e fotografia. Ce-i drept că încă nu m-am specializat pe o anumită nișă a fotografiei, tocmai de aceea, pot spune că fotografiez tot ce prind. Iar eu de prins, prind destule, având în vedere că am DSLR-ul Nikon absolut tot timpul după mine. Am învățat să-mi asortez gentuța de aparat și la vestimentație elegantă, cât și la cea sport.

Dar, nu despre mine vroiam să vă vorbesc, ci, cu precădere despre unul din genurile comerciale ale fotografiei. Acea nișă extrem de căutată: fotografia de nuntă. Ei, hai să fim serioși că toți ne dorim, ca atunci când ne căsătorim (având în vedere că majoritatea au impresia că se căsătoresc doar o singură dată) să avem parte de cele mai frumoase fotografii. Ei, de cele mai multe ori realitatea nu e chiar atât de plăcută, iar tu, ca li fotograf de nuntă, trebuie să mai ajuți puțin natură, ca de exemplu: să mai ștergi un coș, să mai albăstrești un ochi, să mai scoți din roșeala din obrăjorii saturați de licori bahice, ș.a.m.d. Însă, până la post-editare, există apăsatul pe declanșator, apăsat ce trebuie să se facă în anumiți parametri, tocmai pentru a nu te chinui prea tare la post-editare. Iată căteva chestii de care aș ține eu cont, dacă aș fi în spatele DSLR-ului, atunci când sunt la o nuntă.


Poziționarea subiecților în fotografie

Asa NU!
Asa DA!
Ei, hai să fim serioși că ne-am cam săturat să tot vedem fotografii în care subiecții stau țepeni în centru fotografiei. Ei, tocmai de asta, fotograful are oarecum și-un rol de animator. El trebuie să știe să organizeze fotografia, să dea indicații despre cum și unde ar trebui să stea nuntașii, să creeze situații amuzante pentru a-i face pe aceștia să zâmbească, să gândească ipostaze ieșite din tiparele obișnuite. A se avea grijă la focus, pentru că nimănui nu-i plac fotografiile blurry.


 Mai multe aparate foto!

Poate că nu toată lumea deține mai multe aparate foto la purtător (eu, personal, am un singur DSLR), însă, a avea mai multe aparate cu setări diferite vă poate ajuta să nu pierdeți instantanee cu adevărat demne de o fotografie reușită.

Flash-ul

Sau, așa cum este el cunoscut în mod uzual: blitz-ul. Ei bine, tot de indicat este ca acesta să fie unul atașat și nu acela ce vine la pachet în mod compact, cu orice aparat foto. Explicația e simplă! În primul rând că se vor putea regla intensitățile (iar asta nu numai din menu-ul aparatului), plus că un flash atașat va elimina automat problema ochilor roșii, centru său de lumină concentrându-se unde mai sus de nivelul ochilor subiecților.


 Și... ar fi mult mai multe de zis, dar, până la urmă, fiecare fotograf își face propriile reguli, propriile setări. Tocmai de aia am preferat să mențin discuția la un nivel generalist, pentru ca toată lumea să înțeleagă câte ceva.

Ce trebuie ținut minte este că atunci când ne căsătorim, e musai să apelăm la serviciile unui fotograf nunta profesionist. Nu de alta, dar amintirile de genul ăsta, le avem toată viața.

Pentru Blogawards,
Iulia Mihai și blogul foto Winter.

30 de comentarii:

  1. Iti m,ultumesc...pentru articol...sper sa castigi sincer....ma lasat fara cuvinte articolul tau...despre fotografia de nunta ....cred ca te pricepi ca prea l-ai facut bine.....sincer o parere despre ceeea ce fac eu...dar sicera...ca nu ma supar!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar fotograf nunta,
    Iti multumesc si eu pentru aprecieri! Nu pot sa spun ca sunt experta, dar ma intereseaza subiectul fotografie si il practic de vreo 4 ani :)
    Sigur ca da, am sa iti las un comentariu, sau mail... orice :)
    Iti multumesc inca odata pentru comment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ochii roşii se pot elimina atât din aparat cât şi din post editare;cu cât un obiectiv este mai luminos cu atât blitz-ul devine mai inutil...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai..., cam asa este, desi mie-mi plac fotografiile instantanee. Astea aranjate ma cam plictisesc. Stiu ca la un atare eveniment se impune, dar nu ma pot obisnui cu ideea. Totusi, mi-ar placea ca amintirile acestea sa fie facute cat mai natural posibil si numai cateva sa fie constranse de situatia de tablou. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Succes la concurs.
    Păreri despre fotografie nu are rost să exprim, având în vedere că nu mă pricep, și nu are rost să vorbesc numai ca să mă aflu în treabă, cum tocmai fac :))
    Oricum, am sesizat în poza aia cu "AȘA NU" prezența deosebit de elegantă a mirelui. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Catalin,
    Acum depinde si de aparat, zic :) Plus ca e cu atat mai bine sa faci totul inainte de post-editare :) Eu, una, sunt adepta blitzurilor, desi momentan nu am unul.

    RăspundețiȘtergere
  7. QED,
    Eu as elimina toate pozele-tablou :D Pana la urma, instantaneele stau perfect inramate, zic :D

    RăspundețiȘtergere
  8. madMe,
    Multumesc, multumesc :D
    Pai, mirele e neaos roman :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu mă pricep la fotografie, dar articolul tău mi-a plăcut foarte mult. De altfel, prefer instantaneele tocmai pentru că am rămas cu traume de la... fotografiile de nuntă. :D Aşa "meseriaş" a fost omul care se ocupa cu imortalizarea momentelor fericite...

    RăspundețiȘtergere
  10. Dara,
    Pai, multi au ramas cu traume... Genul ala de fotografie pregatita pana in maduva oaselor, ca atunci cand fotograful a gasit pozitia ideala, sa constate ca nu a pus cliseul in aparat :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Iulia, succes in competitie! ca si Dara de mai sus si eu am ramas cu traume de la fotografiile de nunta...Am zis ca nu vreau fotografii clasice de grup, ci instantanee...si am avut instantanee intunecate, urate si fara sens...am zis sa trec peste faptul ca in 90% din fotografii apare doar sotul meu, dar la sfarsit cand am vrut sa aleg vreo 10 fotografii care sa imi placa nu am avut ce. Am zis ca este doar parerea mea, dar mi-au confirmat-o toti cei care au vazut pozele...Asa ca am ramas cu o caricatura cadou de la sor'mea care este fotografia de nunta preferata:)

    RăspundețiȘtergere
  12. ideea este ca nici mie nu-mi plac fotografiile de grup dar in regatul nostru.....nu prea poti fara ele...si fara cele aranjate care sunt foarte vadabile....desi ei eu merg spre instatanee...dar nu toto timpul se si poate:)...ma refer la clienti

    RăspundețiȘtergere
  13. Laura,
    Stiu ca povesteai tu... :p Pana la urma, amintirile tale sunt importante, desi nu ar fi stricat sa-ti iasa si fotografiile cum trebuie. Hug!

    RăspundețiȘtergere
  14. Fotograf nunta,
    Din capate, asa cum spui si tu, nu prea ai ce face... Cererea e corelata cu oferta. Cu toate astea, pun pariu ca exista si oameni care apreciaza frumosul :P

    RăspundețiȘtergere
  15. May the force be with you!
    Bafta la concurs Iulia!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Iulia HazLii,
    Thank you, Master Yoda :))

    Hug mare!

    RăspundețiȘtergere
  17. La fel ca de fiecare data, pumnii nostri stau pregatiti sa te ajute prin mobilizarea lor totala.

    RăspundețiȘtergere
  18. am un coleg de apartament care investeste ultimul leu in scule pentru fotografii...si el se gandeste sa se axeze pe fotografii de nunta..motivul este ca se pot face bani faini din asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  19. Se pot face bani frumosi abia dupa ce iti faci un portofoliu generos, iar banii pe scule nu se amortizeaza chiar atat de usor.

    Un setup complet sare lejer de 20000 RON.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dap cam la 20 000 cu indulgenta...asa minim necesar!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mihai Motrescu,
    Dap... se pot scoate bani buni din asa ceva. Stie colegul tau ce stie.

    RăspundețiȘtergere
  22. Soacra,
    Mereu trebuie sa risti si sa incepi de undeva...

    RăspundețiȘtergere
  23. Fotograf nunta,
    Probabil, eu una ma axez mai mult pe fotografia ca... arta, decat ca si comercial. Nu traiesc din fotografie, ci o fac din pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  24. Am avut atatea nuntai unde am facut super fotografii artistice....si mi-am luat ....reprosri ca am facut putine fotografii de grup...care mie mi se par banale dar,...trebuiesc facutte!

    RăspundețiȘtergere
  25. Am intalnit atatia ciudati pe la nunti...de ti se ridica parul in cap ce pretentii au...aviz amatorilor feritiva de manelisti:))

    RăspundețiȘtergere
  26. Se pare ca stii cate ceva despre fotografiile de nunta. Daca ma pune pacatul sa ma insor in curand, pot sa te chem drept fotograf la nunta mea? :P Glumesc, multumesc de sfaturile legate de fotografiile la evenimente.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!