duminică, 3 aprilie 2011

Cine-File (6) filme despre Contesa Bathory

Astăzi am să fac o excepție... Nu am să vă recomand un film, ci două. Nu de alta, dar nu mă pot hotărî. De ce? Pentru că ambele tratează același subiect: viața sângeroasă a contesei magyare Erzsebet Bathory. Ei bine, poveștile ce se învârt în jurul acestei contese sunt multe și mărunte, iar unele dintre ele se bat cap în cap. În sensul că unii susțin nevinovăția contesei, aruncând toată vina în ograda unui alt conte avid după averea ei, alții susțin că poveștile ce implică jap-jap și căsăpire de virgine sunt cât de poate de reale, iar contesa nu ar fi fost tocmai cu toți boii acasă. 

În concluzie, iată cele două filme. Or fi ele mai multe, dar eu două am văzut, două recomand. 

The Countess 2009

Deși personal nu sunt tocmai de acord cu abordarea (dar asta e doar o părere personală), recunosc că Julie Delpi e făcută să fie Contesa Bathory. Poate din cauza ochilor albaștri morți, poate din cauza palorii tenului, cine știe... Ideea e că prestația tipei mă face să dau filmului un mare 10. Ei, problema e că filmul primește din partea mea mai multe note, și nu toate sunt 10. În concluzie, o medie ar fi cam... 6, din păcate. Ori nu am fost eu deosebit de atentă, ori nu știu, dar îmi pare că acțiunea galopează, nu abundă în detalii. Ca și cum te-ai uita la un film pe fast-forward, când ai început să te obișnuiști cu el, pac, se termină. 
Varianta promovează povestea din popor potrivit căreia, contesa chiar ar fi fost de-o cruzime ieșită din comun. 

Bathory 2008

Ei bine, iată o variantă care mi-a plăcut maxim. Pe lângă simpatia mea fără margini pentru Anna Friel (contesa Bathory din filmul ăsta), pelicula chiar pare făcută cu suflet. În sensul că observi interes sporit pentru realizarea ei, începând de la scenariști, trecând prin prestația actorilor, terminând cu scenografii și operatorii de montaj. Până și Cinemagia acordă o notă ceva mai mare acestui film. Nu că ăsta ar fi musai un reper, dar, așa, ca și fapt adițional. 
După cum v-ați prins, filmul se axează mai mult pe varianta ușor mai inteligentă prin care contesei i se înscenează totul din motive de avere cât și  politice. 



Una peste alta, nu cred că vom ști nicodată care a fost într-adevăr faza, dacă acele mituri sunt într-adevăr fondate, sau totul e o mare șmecherie pentru a decădea din drepturi un om puternic, o femeie ce reușea să fie importantă într-o vreme în care feminismul nu apăruse încă. Cu toate astea, povestea Contesei Bathory mă fascinează de pe vremea când eram copil cu geacă de piele și cu bocanci butucănoși. Că vorba aia, nu poți rata o așa poveste de groază, când una din trupele pe care le asculți în fiecare zi se numește chiar Bathory.

3 comentarii:

  1. :D Ai atins o "coarda sensibila" cu postarea asta ... you know, my dark side >:) Recunosc ca si pe mine m-a fascinat mereu Contesa si d`aia intotdeauna am o slabiciune cand e vorba de subiect.
    Ca o nota "on-topic" pot spune ca si mie tot varianta 2008 mi-a parut a fi mai agreabila, desi nu sunt neaparat de acord cu ideea unei inscenari ... ca orice poveste buna are ea si un sambure de adevar si samburele in cazu` de fata face referire la latura malefica a Contesei Bathory

    RăspundețiȘtergere
  2. Simon,
    Păi, varianta din 2008 e și preferata mea, așa cum și spun de altfel. :)

    Totuși, eu prefer să cred că tipa era pasionată de medicină :D Și nu știu exact de ce prefer să cred asta... dar :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "filmul se axează mai mult pe varianta ușor mai inteligentă" - excelenta descriere!

    Da, si mie mi-a lasat aceeasi impresie filmul, foarte bine facut, toata lumea si-a dat interesul, iar aceasta varianta a istoriei n-o stiam. Pare destul de credibila. Greu de spus daca e si adevarata, dar modul in care a fost prezentata ii da un parfum de realitate.

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!