duminică, 30 noiembrie 2008

Serbare cu votare

Cum momentan locuiesc in Galati, au ajuns sa ma intereseze problemele de pe aici. Acum vreo cativa ani, probabil as fi spus: Ce ma privesc pe mine toate astea?

In aceasta perioada ar fi trebuit sa fie Sarbatorile Galatiului in toi, odata cu sarbatorirea tuturor Andreilor din Romania, prelungindu-se astfel cu Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie.

Desi trebuie sa recunosc ca, anii trecuti, valvataia si ingramadeala de pe strada reuseau sa ma scoata din sarite, iar lipsa mijloacelor de transport in comun sa ma scoata din limitele sanatatii mentale, pentru ca pe la acea ora mereu eram prin alta parte de oras decat ar fi trebuit sa fiu, anul acesta mi-as fi dorit sa iau parte la Sarbatorile Galatiului.

Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, se pare... pentru ca, anul acesta avem parte, dragii mei, de alegeri. Asa ca, domnii de la conducerea Galatiului au decis ca nu sunt suficienti bani si pentru alegeri si pentru artificiile de Sfantul Andrei.
Pretextul folosit a fost imposibilitatea cetatenilor de a se deplasa catre spatiile special amenajate, destinate votarii, in conditiile in care Sarbatorile Galatiului s-ar derula in acest moment.

Pe cine alegem? Cum, pe cine? Ne alegem deputatii si senatorii. Ne alegem oameni de vaza si de baza, care sa ne reprezinte. Oameni care, jura ca nu fura... Oameni care promit sa ocupe locurile goale si triste ale acestor institutii. Oameni care ne promit ca din propriul lor salariu isi vor cumpara betisoare de chibrituri pentru a-si sprijini pleoapele greoaie. Oameni cu vana, si cu spirit de luptator, tineri cu perspectiva si cu marimea 90 la curea, doctori si cantareti de muzica populara cu spirit de lider, oameni atat de onesti, incat pana in acest moment au decis sa stea in umbra, ca noi sa ne intrebam acum, exact ca in melodia celor de la Smokie "Alice, Alice... cine-i mai si Alice asta?".

Ba chiar am auzit un zvon ca Sarbatorile Galatiului se vor tine peste o saptamana. Sfantul Andrei oare ce zice? Oare e de acord cu asta? Noroc ca Sfantul este unul bun si intelegator, ce-ar fi facut oare Sfantul Ilie in locul lui? Ar fi trimis tunete si fulgere, oare, catre cei ce au luat aceasta decizie?

Si am mai auzit un zvon! Anume ca, incepand cu anul viitor, pe Sfantul Andrei, patronul spiritual al Municipiului Galati, il vor muta pe 21 Mai, o data cu praznuirea Sfintilor Constantin si Elena. Pai, cum vine asta? Ce legatura au cei doi Sfinti cu Galatiul? Iata ca si Sfintii pot fi decazuti din functie, nu numai politicienii.
In prima instanta nu am prea inteles acest lucru, insa rumegand mai bine acest zvon, am reusit sa gasesc o explicatie cat se poate de realista. Merge berea iarna? Pai nu! Nu-i mai bine ca stomacul galatean sa fie plin de mici si bere vara?

Acestea fiind spuse, astazi stam in casa.
Ca si ieri am stat.