miercuri, 29 iunie 2011

Pizza pentru toată lumea!

Azi am decis că e rost să-mi tratez oboseala cu pizza. Și, cum nu locuiesc singură și nu mă pot ascunde sub masă ca să mănânc, am cumpărat ceva mai multă decât mi-ar fi ajuns mie. Ei, și-ajung la pizzerie... pofticioasă și cu degetul lipit de geam, aleg pizza favorită, anunț vânzătoarea cum că aia e preferata mea, iubita mea... adorata mea pizza... și-aștept. 

Tipa se duce la galantar, îmi agață pizza (ahem, dă big pizza) cu unealta ei de vânzătoare la pizzerie, se uită la mine galeș și-mi trântește replica: la pachet? 

Mă uit câș la ea... și decid să-i fac jocul, și-i zic: nu, aici vă rog. Îmi zâmbește japonez cum c-a priceput și se apucă de aranjat. Moment la care decid să o scot din ceață. Donșoară, normal că la pachet, dar cât crezi că pot mânca aici? O ditamai pizza? Oi ma fi pus eu câteva kg pe mine lately, dar nici in halul ăla. Ori s-o fi gândit probabil că am o mare fericire și-am decis eu să servesc tot localul cu pizza (că numai așa pot pricepe cum poți pune o așa întrebare tâmpă). Înțelegeam nedumerirea purtătoarei de bonețică dacă care-cumva ceream o felie (hai, două...), dar ditamai pizzoaica? Și-apoi, să fie clar, eu pizza mânânc singură. Nu dau la nimeni! Deci, dacă cineva de prin localul ăla s-a gândit c-aș face acte de caritate în momentele mele de maximă fericire, sucker, frate! Există fix două persoane cu care mi-aș împărți feliuța mea gingașă de pizza:  iubita mea și mama mea. În rest? Cumpărați-vă! La pachet!

P.S. Pizza a fost excepțională!

duminică, 26 iunie 2011

Duru și Fă

Dacă ar fi să mă identific cu o anumită perioadă, decadă... orice, aș spune clar, concis și cu un da, să trăiți în coadă cum că aparțin de anii 90. Sunt copilul anilor 90 fără dar și poate. Așa că, am avut parte de toate minunățiile alea post-comuniste de care copiii zilelor noastre nici nu au auzit. Sau poate așa, la gura... șemineului artificial, povestite de copiii mai mari ca mine. 

Ca să deviez puțin, așa, de la subiect, cum e cam vară, cam soare și e cam cald... și cum lumea ar trebui să se spele ceva mai des, eventual dimineața și seară, iată că îmi amintesc de vremea când eram eu copil și nu existau geluri de duș. Sau dacă existau, existau pe la ei...  Dacă mă gândesc mai bine, gelurile de duș cred că au apărut în România odată cu flat screen-urile și telefoanele mobile. Au venit așa în val... din occident, pe la vama din Vest.

Pe vremea aia, cine vroia să se facă Gigel și să meargă la o întâlnire, n-avea la dispoziție gel de duș cu strugurei, cu căpșunici, ori cu cine-știe-ce alte chestii yummy. No, Sir! Pe vremea aia, cuceritorii, șarmanții, tipele fatale și alte categorii favorizate de natură, se spălau cu săpun! Cred că și de-aici vine vorba aia cu să-pun, să-pun, să-pun mâna pe tine. Nu te poți abține să nu pui mâna pe om, când el s-a spălat cu săpun, domnule! Cam asta ar fi dezordinea firească a ideilor, zic!

Ei, și dacă tot am ajuns la capitolul igienă anii 90, iată că putem aminti de mărcile consacrate ce stăteau falnice pe standurile magazinelor non-stop de la fiecare colț de bloc. Ce mă fascinează în mod deosebit este faptul că oamenii nu beneficiau de săpunuri unisex, iar asta nu era datorată vreunei restricții. Nu, nu. Fiecare sex avea parte de săpunelul lui. 

Să luăm un exemplu concret: săpunul Duru. Vă amintiți de el? Mai există? Dacă nu, maaaare păcat. Nu de alta, dar era pur și simplu cel mai masculin săpun posibil. Numele lui deborda de hormoni masculini. Numai ce te spălai puțin pe mânuțe cu el și mușchii ți se umflau în stil Popeye! Aceasta era, fără discuție, marca de săpun destinată masculilor feroce. Genul ăla de masculi ce-și făceau părul cu gel la zece mii, își trânteau un tricou mulat ca să se vadă bicepsul proaspăt umflat. 

Cu toate astea, nici reprezentantele sexului mofturos nu duceau lipsă de detergent curățător și frumos mirositor. Să ne amintim de săpunurile Fă. Unde mai pui că mai târziu, tot cei de la Fă au FĂcut și geluri de duș, și șpreiuțe cu kiwi, mango, morcovi, pătrunjel. Știau ei că o gamă variată atrage clienți mai ceva ca la Loreal. Dacă m-ar fi pus pe mine să le fac sloganul ar fi fost ceva de genul: Fă, nu merit, dar ce contează?
Ei, și Fă-ul te FĂcea femeie... Te FĂcea senzuală, te obliga parcă din oficiu să mergi a la catwalk, legănat și sexos. Așa, ca la Paris ori Milano. Iar că dacă vedeai una mai elegantă și mai pisicoasă pe stradă, o recunoșteai că-i dată cu Fă. Privirile se întorceau, gâturile utilizatorilor de Duru se rupeau de prima bordură, de ziceai că-i freak-show. 

Acum? Avem de toate. Poate pea multe. Dar românii tot nu se dau cu nimic, că vorb-aia, de ce să consume ei frumusețe de gel de duș dă firmă, când gelul poate să stea acolo pe polița... ahem, mă scuzați, pe vitrina din baie, ca să vadă vecinul ăla invidios, când vine să vadă dacă de la tine curge, ce geluri dă mare fiță ai tu. Și-apoi, pentru chestii de-astea de filfizoni, cum ar fi spălatul, e nevoie de timp, nene! Românul muncește mult. N-are timp. Plus că apometrele nu stau pe loc. Ele rulează. Mi se pare corect să te gândești la buzunarul tău. Dă-l dracu de de miros, că mâine o iei oricum de la capăt cu jegul. În plus, reprezentații sexului opus trebuie să-ți simtă prezența, și cum altfel dacă nu datorită personal odor-ului.

*postare realizată în colaborare creativă cu iubita mea. 


miercuri, 22 iunie 2011

Noi de-a ce ne mai jucăm?

Cum să vă spun, pe vremea când eram eu copil, nu erau jocuri. Nu de calculator cel puțin. Așa cum nu erau nici bloguri, nici telefoane mobile ori alte lucruri indispensabile lumii actuale. Pe vremea aia n-avea calculator decât NASA (nu nașa) și vă garantez că nu aveau ei jocuri de Doamne-ajută pe clocitorile alea. Nu domle, pe vremea aia exista Super Mario, iar ca variante alternative existau Nintendo, Gameboy ori mama tuturor mamelor, Atari.

Ca să nu vă mai spun că eu n-am avut parte de niciuna din aceste plăceri vinovate, singurele mele metode de distracție fiind să sun pe ușile vecinilor și să fug, ori să fur gorgoaze din curtea de alături. Asta până m-au păcălit ai mei cum c-aș fi intrat și eu în rândul lumii și mi-au luat un Tetris. Dar chiar și cu ăla am reușit să devin un stres notoriu, joculețul fiind simpluț dar guraliv, și-al naibii că imita perfect sunetul telefonului fix.

Ei, dar acum lumea e cu totul alta, acum avem și calculatoare, avem și jocuri, ba unde mai pui că avem și site-uri ce se învârt în jurul sintagmei de jocuri cu masini. Avem di tăti, numai bună dispoziție să ne bucurăm de ele să avem.

Recunosc că nu sunt o mare împătimită a jocurilor, cel mai inteligent jucat și câștigat vreodată de mine fiind Farm Frenzy. A, da, și-am avut câteva tentative de-a mă transforma în online woman, exersând pe Sims. NFS nu știu, Wow nu știu. Cu toate astea, puține persoane mă bat la șah. Se pune? Nu se pune? Dar, de ce? Că e joc; ba cică-i chiar sport! Al neuronilor dansatori, dar sport... 

Cu toate astea, apreciez mutarea site-urilor de jocuri și apreciez oamenii care au habar cum să se joace. Știu că sunt mulți, știu că dacă s-ar uni ar putea stârni o revoluție, tocmai de aia, n-am de gând să mă cert cu ei, gamerii. Eu rămân la pensionăriile mele.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Statusuri dă mess

Statusurile de mess sunt la mare căutare. Ba chiar există site-uri pentru așa ceva. M-am crucit, nu alta. adică, de ce ai face un site ca să înveți țăranul ce status să-și pună. Privind de la polul opus, cred că ar fi o afacere profitabilă. Aș vinde statusurile menite proștilor. Ceva de genul: sunt prost, m-aș trata dar medicii sunt în grevă.

Eh, dar lăsând celebrele site-uri în legea lor, iată că unii se mai și încumetă să-și pună ei, așa, de capul lor, statusuri. Nici nu am să mă obosesc să mă leg de celebrele statusuri filosofice, psihologice sau cele care conțin povețe, pentru că alea deja sunt la alt nivel de inteligență. Nooo, eu mă leg de alea neaoș românești. Alea scurte... alea care conțin informații vitale despre activitatea posesorului de id de mess în acel moment.

Spre exemplu:
Mănânc. Uite ăsta e un status cu o încărcătură emoțională extremă. Numa omul și halca lui de carne în intimitatea calculatorului, eventual salivând pe tastatură și expunându-și carnea dintre dinți în timp ce râde grohăind la ce-i spune prietenul Vasile pe mess. Posibil ca în două trei minute să se schimbe statusul cu View my Webcam. Atunci, lucrurile devin persoanale.


Fac baie. Uite asta e o activitate pe care o încurajez din plin. Ba chiar sunt în stare să laud omul personal. Când văd statusuri de-astea, dau click pe id-ul respectiv, zâmbesc complice și zic: braaaaaaaavo, braaaaaaavo! Ești o specie pe cale de dispariție. Apoi, e absolut normal ca omul să se laude atunci când face baie. Orice activitate cu frecvență rară trebuie sărbătorită, lăudată, dată la știri și prezentă pe prima pagina a Daily News.

Vrea cineva sex în 3? Nu, nu eu... ci individul ce nu și-a mai șters statusul ăsta timp de câteva săptămâni. Mă gândesc că dacă oferta n-a dispărut, n-a primit nicio propunere bună. Ori execuția o fi fost de doamne-ajută. El știe... Nu mă bag. Oricum, eu zic că și sex cu două (nu una!) păpuși gonflabile, tot sex în 3 se cheamă. Aș putea să mai aberez pe subiect, dar mai bine mă opresc aici.

Învăț. Uite ăsta e un status pe care eu nu-l cred. Și ce cauți pe mess? Asta e așa, ca să vada mama de la muncă (o mamă modernă care știe să stea și pe invizibil) că tu nu pierzi vremea pe site-urile porno ori pe hub-urile ce gârâie de manele.

Și mai sunt, dar m-am plictisit de scris. Completați voi lista.

miercuri, 15 iunie 2011

Friend Request


Nu știu ce s-a întâmplat cu Facebook-ul meu aseară, c-o luase razna rău de tot. Ok, pricep că vrea să mă împrietenească cu toată stratosfera, dar, mai lasa-mă cu suggestion-urile de friends, că și așa ăia de se aruncă în gura lupului și-mi dau friend request de capul lor, nu mai scapă de interogatoriu.

Ei, și cum ziceam, înțeleg că primesc sugestii cum că ar trebui să fiu prietenă cu prietenul prietenului pentru că avem 105 prieteni în comun, prin urmare, cred că ne cunoaștem. Dar, dacă vroiam să dau afurisitul ăla de friend request, nu-l dădeam? Că dacă avem 1000 de prieteni în comun, imposibil să n-am habar că Durlănescu are cont de Facebook.

Bun, deci asta o pricep. Motor tâmpit care n-are ce face. Dar, ce te faci că aseară, îmi vine sugestie cum c-ar fi frumos să-i dau friend request Oanei Sârbu. Zic: Oana cine? O fi vreo prietenă de-a lu varmea. Apoi realizez că varmea n-are prietene care să fi jucat în Liceenii. Pas. Dau refresh. Ce să vezi? Sugestie să o adaug în listă pe Luminița Anghel, bonus pe Aura Urziceanu. Dar ce dumnezeu e în seara asta, fraților? Remember Callatis 1989? Așa că mai dau un refresh. Până aici mi-a fost! Mădălina Manole! Îmi zic: uite, Iulia ce ți se întâmplă dacă nu te oprești la prima cântăcioasă. Măcar prima e vie. Acum, să se odihnească în pace madama Mădălina, dar, ce mă fac dacă-i dau add și-mi dă accept? 


marți, 14 iunie 2011

Pilda talanților

Sunt cam prima generație ce-a crescut cu ore de religie ca la carte. Din alea cu rugăciuni la început și la sfârșit de oră, cu manuale de religie ce semănau mai mult cu revistele de benzi desenate, cu icoană sus pusă lângă noua stemă demo(crată) a României și cu o profesoară apocalptică ce visa numai armaghedoane (până când au schimbat-o pe motiv de terorizat de kinderi și de pipilică-n chiloței).

Ei, dar cu profa armaghedoacă sau fără, tot am ajuns să învățăm, printre alte pilde și povețe, și pe cea a talanților. Cine n-o știe, să dea mintenaș search pe Google că nu-i lungă. Ei, dar cei ce o știu, au habar care-i șpilul din poveste și cum că talentele nu trebuie să le ții acolo pentru tine, ci trebuie să le răspândești în lumea largă, pentru că altfel... chiar așa... că altfel ce?

Și-acum dac-ar fi să zic eu despre talentele mele... Păi, tot în perioada în care ni se povestea despre păsări cu ciocul de fier care aveau să bușească lumea, aveam un talent, și anume la desen. Ei, și mă lăudau, mă ridicau în slăvi, îmi dădeau zece, îmi dădeau diplome, îmi visau un mare viitor într-ale artei. N-a fost să fie așa, pentru că la Liceul de Artă n-am dat dintr-o frică excesivă de ore suplimentare, așa că am rămas desenând graffiti-uri pe unde apucam.

Mai târziu, inspirată de un prieten ce făcea poze mirifice cu telefonul, am decis că-mi place fotografia, așa că mi-am cumpărat un aparat de fotografiat mai de doamne-ajută. M-am apucat să citesc tutoriale, să mă fac de cacao cu șpârcurile mele pe site-uri de profesioniști, să învăț de la alții. Ei, și, cu timpul, am devenit destul de ok; între timp achiziționându-mi și un aparat semi-pro. Odată ce-am făcut asta, chiar i-am obligat și pe cei de lângă mine să se lase învățați; nu de alta, dar trebuia să am și eu cu cine să vorbesc despre ceea ce mă roade. De unii s-a prins, de alții nu, iar alții au devenit chiar mai buni decât mine.

După aia am decis că e cazul să mă și laud pe net cu ceea ce fac, așa că am deschis blogul ăsta (se întâmpla cândva în 2008). Cu timpul, însă, m-a luat gura pe dinainte, et voila. Iată unde s-a ajuns! Și-uite așa mi-am început ”cariera” de blogger. Pentru că acolo deep down my soul, există un mic cadru didactic, am început să îndemn lumea să-și facă bloguri, că deh, tot e moca. Pe unii chiar i-am dădăcit care-i faza cu blogroll-urile, de ce sunt ele importante și cum că dacă nu te citește nimeni, parcă tot degeaba scrii. Altora le-am arătat unde să pună virgula în propoziție. N-am să regret niciodată sfaturile pe care le-am dat. Da, mă cam apucă râsul când observ că aceleași persoane ce nu aveau habar cum stă treaba cu diacriticile, virgulele în propoziție sau sensul animitor cuvinte, acum au aere de big-bang blogosferic și niște expresii în fundul lor de te ia cu leșin. Cum am spus, cine evoluează, evoluează (dacă). Nu evoluția mă deranjează, pentru că odată ce am ales să împart anumite informații cu ei, e clar că spre o evoluție a lor speram și eu. Că asta s-a întâmplat, au ba... eh. Ce mă deranjează pe mine e că aceleași persoane nu ți-ar recunoaște nici în ruptul capului de unde au prins informațiile alea.

Eu? Da, recunosc tot. Microbul pentru fotografie l-am prins de la un bun prieten; cel ce făcea poze cu telefonul, pe cel cu bloggurile l-am descoperit absolut singură, în încercările mele de a găsi o platformă cu rol de laudă pentru fotografii. De unde știu să scriu? De la doamna învățătoare. Cine mi-a băgat în cap că-s bună la scris? Doamna dirigintă Nicolcea. Cine m-a făcut să iubesc rockul? Tricoul meu cu Slayer, tata și vărul meu, Hathor. Cine m-a făcut să o iubesc pe Greta Garbo? Mab! Cine m-a învățat să iubesc cu toți rărunchii? Mab!  Cine m-a învățat să fiu adult? Mama mea. Cine m-a învățat să povestesc frumos? Bunica mea. În timp ce bunicul meu mă învăța să-mi repar singură bicicleta. Știa el ce știa. Dacă mai aveți întrebări, răspund.

Corect, toți ne naștem goi-goluți, și la minte, și la trup. Cu toții învățăm de la alții. Cu toate astea, mi se pare frumos să nu ne pierdem urma, demnitatea ori respectul pentru cei ce odată ne-au învățat un lucru cât de mic: chiar și să ne lustruim frumos bocancii.

Haine dă firmă

Unul din lucrurile pe care pur și simplu nu le suport pe lumea asta e snobismul. Și nu orice fel de snobism, ci ăla vestimentar. A nu fi înțeleasă greșit, nu am absolut nimic cu recunoscutele case de modă; chiar deloc. Am ce am cu cei ce nu ar ieși din hainele alea dă firmă nici să-i ameninți că le tai urechile și le îndeși în buzunare. Am ce am cu indivizii ăia de nu se uită la o haină dacă ea nu scrie Gucci, Dolce&...whatevăr, etc. De regulă, cam aceași indivizi, asortează șlapii Nike portocalii și pantalonii scurți Puma la tocurile și cercerii covrig ai prietenă-sii.

Eu? Mă îmbrac fix cu ce îmi place. Fie că e pe etichetă este inscripționată vreo firmă cunoscută, fie că am luat articolul respectiv din vreun magazin unde reducerile sunt în toi. Ba ca să fiu sinceră, pe vremea când eram kinder, obișnuiam să dau raite prin second hand-uri; nu de alta, dar pe vremea aia, haine așa cum ne plăceau nouă, numai pe acolo se găseau. Firește că secretul magazinului era de stat, mai ales că după ce-mi făceam apariția prin gașcă cu ditamai frumusețea de geacă de motor ori cu cine știe de blugi, toată lumea roia prin jurul meu ca să-mi afle secretul. Ei, ce știți voi, le am de la cineva din afară. Cam asta era replica. Asta până am constatat noi că toți aveam pe câte cineva în afară, moment în care am început să fim sinceri.

Acum? Da, dau banii pe lucruri de firmă noi, cu o condiție: să-mi placă maxam! Să nu mai pot după hainuța aia, să salivez fără oprire trei zile! Dar niciodată nu mă voi îmbrăca după criteriul: dacă nu e de firmă, adios! Nu de alta, dar am găsit extrem de multe articole vestimentare prin magazinașe uitate de lume ce băteau la fund admirabil hainele de firmă. Plus că am și mania editărilor de haine. Sunt tipa aia care-și taie tricourile, care le coase, care le aranjează în fel și chip. Așa sunt de copil, așa voi rămâne de-a pururea. Amin.

duminică, 12 iunie 2011

The story repeating like a broken record

Oameni vin, oameni pleacă. Nimic nou, nimic vechi. Doar constant. Cu cât ne obișnuim mai repede cu lucrul ăsta, cu atât ne apropiem mai mult de momentul în care totul se termină. One way or another.
La mulți ani... tata. 




sâmbătă, 11 iunie 2011

Like a ghost in the... sun

Din păcate, n-am cum să-i amintesc mai mult de atât pe cei de Cradle Of Filth în postarea asta, pentru că la Galați nu-i ceață. Și, Dumnezeule cât mi-aș dori să fie. Dar așa, să nu se mai vadă nici măcar la un metru distanță.

Prefăcându-mă în struț, acum câteva zile mi-am trântit cei mai mari ochelari de soare pe nas, am profitat de faptul că majoritatea mă știau cu părul până la calcâi, mi-am băgat mâinile în buzunarele de la blugi, și-am luat-o la pas prin tot orașul, intrând din magazin în magazin. E impresionant ce poți observa dincolo de ochelarii de soare. Cum se uită oamenii la tine închipuindu-și că dacă ai cei mai dark ochelari musai nici tu nu îi vezi pe ei; cât de evidente sunt privirile lor. Și cât de stânjeniți devin în momentul în care le articulezi un zâmbet ironic din colțul gurii - ceva de genul: I know what you did last summer.

Ca să fiu sinceră, în primă instanță plecasem cu un scop precis, dar ajungând la destinație, am stat vreo câteva minute pironită, după care, în loc să-mi îndeplinesc scopul, am făcut stânga împrejur și m-am hotărât că o plimbare legănată pe jos e o alegere mult mai înțeleaptă.

Chioșcuri de ziare burdușite de cărți cu tiraj mare și conținut îndoielnic, vânzătoare ursuze dezamăgite de faptul că n-au devenit medici sau avocați, oameni grăbiți, cerșetori ce se confundă cu arhitectura orașului (mai, mai că atunci când te roagă cineva să-i dai un punct de reper, îți vine să-i spui: știi cerșetorul ăla cu barbă? ei, acolo! - iar asta îmi amintește de celebrul banc făcut de bunica mea: la primul câine, faci la stânga).

Cel mai nasol e când ajungi la magazinul ăla de la tine din cartier unde vânzătoarele te recunosc și dacă ai fi băgat într-un sac legat la gură, țopăind de colo-colo printre standuri. Și mai auzi și: aaa, asta e aia care se îmbracă numai în negru, dar ce i-o fi că are tricou alb acum? Și n-o prea avantajează-așa albu, tu vezi fată? Parc-a mai pus pe ea de vara trecută. Apăi, sunt în depresie, sunt client fidel la pizzerie, ce te-aștepți cucoană? Și-apoi, să știi că ochelarii mei de soare nu vin la pachet și cu dopuri de urechi. Dar, treburile astea nu m-au descurajat niciodată. Nu de alta, eu pizza o dau jos, dar prostia dăinuie, și nu s-a inventat încă leac pentru ea.

Cu toate astea, dacă mi-aș fi urmat destinația inițială, oare ce s-ar fi întâmplat?



joi, 9 iunie 2011

Facerea de bine...

Cum să zic, nu sunt cea mai sociabilă persoană de pe fața Pământului. Sunt ușor agorafobă, puțintel claustrofobă și mă calcă pe nervi atunci când îmi este invadat spațiul. Da, da... am excepțiile mele. Mbine, am doar o excepție, dar... despre asta nu vreau în mod deosebit să vorbesc pentru că, așa cum spuneam într-o postare anterioară, lucrurile bune trebuiesc ținute pentru sine (iar cele rele să facă bine să se ducă pe pustiu).

Ei, și tot în spiritul ăsta, spun că atunci când am nervi ori sunt pur și simplu indispusă, prefer să fiu lăsată în pace. Dar, vezi Doamne că oamenii, fix atunci se trezesc să te întrebe de sănătate. Și culmea e că nimeni nu te întreabă din prea multă mărinimie, ci tocmai pentru a mai colecta un subiect de bârfă (altfel nu-mi explic cum de atunci când tu vrei să vorbești despre problemele tale, toată lumea se codește ori invocă motivul potrivit căruia nu e sănătos să te încarci cu problemele altuia).

Dar, revenind. Și vine cutare la mine, mă întreabă ce am. Îi zic: nimic. Dar sigur n-ai nimic? Îmi replică. Nu, sigur, te rog, să o lăsăm așa. Dar, ca și cum aș vorbi baleneza, individul alege să ignore ce am zis și continuă să pună întrebări, eventual să și dea sfaturi pe care le-a format după ce m-a studiat mimica și gestica preț de câteva secunde. La un moment dat, iritată, îi zic: domle, mă lași? Ia-ți picioarele la spinare și la reventinde-o rapid! Moment în care îmi aud: dar ciudată mai ești, eu încercam să te-ajut! Cu ce??? Ți-am cerut ajutorul? M-ai văzut în genunchi rugându-mă de x și de y? Nu! Oricum dacă aș face-o, toată lumea ar avea treabă pe-acasă, ar dormi profund sau ar fi plecat în vacanță, așa că s-o lăsăm așa! Motiv de prima pagină nu am ajuns. Iar, dacă vreodată voi ajunge, voi avea eu grijă ca eu singurică să fiu aia care se proptește pe acolo. Uite-așa, că tot îs eu ciudată.

miercuri, 8 iunie 2011

Şi animăluţelor de pe stradă le e sete!

Citeam pe Facebook-ul Laurei, acum cateva zile, un îndemn destul de fain. Cum a venit căldura şi cum setea devine tot mai mare, nu ar fi rău ca pe lângă bloc unde locuim, casă, sau în imediata apropiere a locului de muncă să tăiem pet-uri şi să le umplem cu apă. Nu de alta, dar şi căţeii şi pisicile de pe stradă suferă de sete. Nu vă costă absolut nimic să faceţi un astfel de gest, pentru că apa de la robinet cât şi pet-urile sunt gratis.

Iar dacă vă e lene ori nu sunteţi mari iubitori de animale, am să vă zic ce vorbă avea străbunicul meu: ptiii, eu nu dau în animale! O fi mama, o fi tata, cine ştie, eu nu vreau să fac păcate. Ei, ideea principală e că orice animal are suflet, iar un gest frumos minuscul, valorează de cele mai multe ori mai mult decât vă puteţi închipui.



marți, 7 iunie 2011

Top 10 nesimţiri (I)

Cum vine vara, cum ies la suprafaţă... Da, da, gloata de neandertalieni coborâţi din copaci, direct pe străzile gălăţene; că vorba aia, aşa-i stă maimuţoiului bine, la spaţiu urban, să dovedească şi el că nu l-a prins 2011 degeaba.

Cum am ghinionul să nu am o insulă proprie şi personală, astfel, trebuie să trăiesc înconjurată, iată că tot ce pot să fac e să bombăn şi să observ câţi sar gardul în grădina Domnului. După cum urmează, top 10 nesimţiri (trăite, simţite şi bombănite):

1. Mă întorceam ieri de la muncă. Cum mă grăbeam destul de tare, mi-a venit proasta idee de-a mă urca într-un maxi taxi. Ei, şi de cum m-am urcat, am constat că nu sunt locuri pe scaune. Ei, bun, aici clar nu e vina nimănui; apoi, şi dacă erau locuri pe scaune, tot în picioare lângă fereastra deschisă aş fi rămas. Mbuuun, şi mă proptesc eu de-o bară (nu râde!), şi îmi las (mai nou) scurtele plete să se lăfăie lângă geam, când, dintr-o dată, simt cum tot spaţiul meu vital este ocupat, și că mă apucă o criză de claustrofobie de zile mari. Mă uit în spate, în spate ce să văd?! Un gagiu "fermecător" îşi proptise mâinile de jur împrejurul meu (una pe bară, alta pe geam, eu fiind prinsă în triunghiul ce se forma). Mă uit la el, câhâi poate pricepe. Mai câhâi odată; nimic. Până la urmă îi spun! Nu de alta, dar de felul meu nu dau voie multor persoane să stea prea aproape de mine. Ca să fiu sinceră, număr pe două degete persoanele astea. Îmi răspunde? Nu! Zâmbeşte la mine la fel de şarmant ca o sarma în oală şi-şi vede de treaba lui. În mod obişnuit i-aş fi aplicat o lovitură de Cichi Cean direct la moştenitori, dar cum nu mă prea puteam desfăşura, am zis aleluia când s-a făcut Ţiglina.

2. Şi cum nesimţiţii nu circulă doar cu maxi taxi, ci şi cu taxiul (ba chiar cei mai mulţi îl conduc), iată că valul de nesimţire m-a prins şi aici. Să o iau de la început. Nu sunt o persoană punctuală, dar despre asta am mai vorbit. De regulă dimineaţa cu o mână îmi trag hainele pe mine, cu alta mă spăl pe dinţi, iar cu alta mă machiez. Ei, uite-aşa şi-acum câteva dimineţi când, din lipsă acută de timp, am decis să iau taxiul spre muncă. Mă urc, la volan un nene trecut de primele cinci tinereţi. Zic, stai că-i bine, că ăsta-i bine crescut. Boy, was I wrong... Începe cu întrebări de genul: şi, locuiţi la adresa de unde v-am luat? Fac o moacă din aia şocată, nu răspund. Ei, când să se facă destinaţia, pac văd că nu opreşte. Îi zic: v-am rugat aici. Nu răspunde. Încep să mă enervez şi îi spun: domnule, tare de urechi sau te plimbi pe banii mei? Am zis că AICI! Îmi aruncă o privire de-aia de ce te îmburici cucoană aşa, după care îmi spune: da, donşoară, vroiam să intru prin partea cealaltă în parcare, caaare-i problema? Păi cum care-i problema, mă tutancamoane? Oprești unde zic eu! Într-un târziu opreşte. Nu unde trebuie, dar, opreşte. Fără să fi deschis casa, îmi spune: x lei, deşi cursa era categoric de x-5lei. În mod obişnuit aş fi comentat, dar cum explodam iar cearta aia ar fi durat pe puţin cinşpe ani, am plătit, am dovedit că sunt fraieră şi-am trântit din exterior portiera.

3. Momentele când ies la ţigară sunt sfinte. De ce? Pentru că atunci am voie să nu gândesc, atunci mă bag automat în silentio stampa şi mă uit în gol. Pentru că merit. Ei, dar faza e că socoteala de la birou nu se potriveşte cu cea de la locul de fumat din faţa firmei, pentru că, de fiecare dată când mă proptesc în colţul meu fumător, pac trebuie să parcheze câte unul fix în faţa mea. Iar dacă nu parchează patru roţi, clar dă târcoale. Aşa, ca să am eu la ce să mă gândesc... urât. Deci, the thinking pauza egal 0.

4. Unii dintre cei mai neimţiţi oameni mi se par cei ce dau sfaturi în necunoştinţă de cauză. Nu spun musai că teorie n-ar şti toată lumea, dar în momentul în care dai un sfat, ai grijă ca tu să nu faci fix aceaşi greşeală de care mă incriminezi pe mine. Nu de alta, dar treaba aia cu nu să nu faci ce face popa, ci mai de cu seamă ce spune popa e sooo overrated. Cum să spun, eu de regulă îmi recunosc vina atunci când o am şi primesc sfaturi şi reproşuri. Daar, atunci când se profită de faptul că-s maleabilă şi se uită de bârna din one's eye, ei, atunci parcă mai tare mă sălbăticesc şi eu. De iertat, eu iert. Că ţin minte, ei... asta e altă poveste. Cu toate astea, iert. Şi da, asta e o poveste mai veche, adică fooooarte veche, dar, pe care nu am uitat-o, nu am iertat-o şi nu vreau s-o dezvolt.

5. Cea din urmă pată de nesimțire suportată astăzi de către mine a fost datorată vânzătoarei de la magazinul din colț. Cum mi s-a făcut o poftă nebună de salam de sibiu și-o lehamite de cură de slăbire de-aia de-o stingi c-o bere, am zis că n-ar fi rău să mă duc să-mi iau vreo câteva feliuțe așa de poftă. I-am spus vânzătoarei ce vreau și că vreau feliat, se uită galeș la mine, pune laba pe salamul de sibiu și-l duce la mașina de feliat. Moment în care observ că individa nu purta mănuși, ba chiar îmi pipăia fiecare feliuță de salam de sibiu cu degetele ei de om nesimțit. Eh, la o scenă de genul ăsta am luat foc și i-am zis: nu purtați mănuși, cucoană? Răspunsul? (cu o figură angelică) ”nuu, dar doar prima pe care am dat-o de-o parte.” A nu serios! Și pe restul cu ce le-ai luat, cu picioarele? Că mănușile nu ți-ai amintit să le pui nici măcar în ultimul ceas. Așa că i-am trântit pachețelul pe tejghea, sfătuind-o să-l mănânce ea, și-am plecat. E clar, cineva acolo sus nu vrea să mă lase să ating suta de kile. Și-i mulțumesc pentru asta.

Următoarele 5 dovezi de nesimțire într-o postare viitoare.


duminică, 5 iunie 2011

What about being gay?

Probabil că ați auzit pe la știri cum că a fost balul... ups, stai, nu balul, ci Fest-ul gay din București. Probabil ați auzit și de Noua Dreaptă. Acum, părerile sunt împărțite, așa cum și ambele tabere sunt pline ochi. Dacă e să mă întrebi pe mine, prefer să nu mă încadrez în nicio tabără. Cine mă știe, știe și de ce. 

În mod obișnuit ar trebui să fiu 100% de acord cu festivalul potrivit căruia lumea gay a ieșit în stradă și-a mărsăluit. Prietenii știu de ce. Cu toate astea, a fi gay, nu cred că e o boală. A fi gay e o realitate. În cazul ăsta, nu cred că ar trebui să se facă marșuri pe tema asta. Să dovedești ce? Cui? Unora ce oricum vor fi homofobi? Și, mai rău, cum îi convingi tu? Îmbrăcându-te ca o curcă plouată și mărșăluind pe străzile bucureștene? Să-mi fie cu iertare, dar nu așa văd eu lucrurile.

Ora adevărului. Nu e ca și cum nu v-ați fi dat seama până acum, dar sunt gay, și nu, nu îmi plac și bărbații. Cu toate astea nu am nimic cu bărbații. Nu am fobia aia tâmpită pe care o au majoritatea tipelor gay. Ca să fiu sinceră, cei mai buni prieteni ai mei, de-alungul timpului, au fost chiar bărbați. Iar asta nu înseamnă că sunt că aș fi un soi de butch, pentru că feminitatea e my middle name. (combined with a rockish attitude, but still) . Nu mă dau cu ruj tot timpul din comoditate, deși mai am accese, așa cum era de bănuit. Cu toate astea, mă machiez ca o femeie, port fuste ca o femeie, nu ca un scoțian și nu am sub nicio formă look de superman.

Dumnezeule, ca și femeie gay, nu pot să vă pricep... De ce mărșăluiți? De ce ne reprezentați? Din cauza voastra mi-am auzit de foarte multe ori pe stradă cum c-ar trebui să fac și să dreg. Firește, vorbim despre persoane care cât de cât locuiesc prin imediata mea invecinătate, că altfel nu mă dibuiești drept gay nici de-al dreacu. 

Homosexualitatea nu e o boală. Repet. Nu e. Și nu știu de ce pe X și pe Y ar trebui să intereseze asta...? Sunt gay? Da. Îmi plac femeile? Nu. Iubesc o singură femeie. Dig this! Nu mă dau la colegele de muncă, nu joc nici fotbal cu ai mei colegi de muncă, deși recunosc că la pescuit aș merge (iar asta nu pentru că sunt gay).

Ei, în condițiie în care eu vreau să am o viață normală, cu iubita mea, viață în care să nu mă condamne nimeni că aș avea nu știu ce sexual transmited disease, doar pentru că sunt gay, cum pot, când există marșuri? Marșuri în care partea respectabilă a gay-imii tocmai că nu se afișează. Singurii care se afișează sunt cei ce-și folosesc mai puțin de 5% din brainăraș. De ce avem nevoie de un marș pentru a dovedi că suntem normali? Persoanele heterosexuale nu fac marșuri să dovedească că sunt normale! Acum, sincer, prin comparație, it sticks și undeva e o lipsă de logică din-aia acută, ca pe vremea când eram eu în liceu și Ivănuș preda I-Logica.

Da, merg de mână cu iubita mea pe stradă... Da, o sărut pe stradă atunci când vreau să o sărut. Nu, nu fac sex pe stradă, tocmai pentru că am mai multe clase decât au învățat mulți să numere și pentru că atunci când faci dragoste, faci dragoste pentru că iubești, nu pentru că trebuie să dovedești ceva cuiva. Și-apoi, nu știu de ce ar fi problema unora ce se întâmplă la mine în dormitor?! 

Fiecare e liber să-și trăiască viața așa cum simte, iar dacă așa cum simte el, n-afectează pe nimeni (fizic zic), the hell, de ce ar trebui să aibă cineva de comentat? Nu de alta, dar dacă vroiam să trăiesc în junglă, mă duceam lin pe Amazon. Măcar acolo nu comenta niciun crocodil cum că am să iubesc la nebunie același om toată viața, care culmea, are același sex cu mine. Și tot acolo probabil că nimeni nu s-ar chinui să facă fest-uri ca să dovedească ceea ce n-ar trebui dovedit.


Te pedepsesc în numele lunii!

Știu că a trecut ziua copilului, dar eu sunt și voi fi mereu un copil, acolo deep down, unde nu are acces decât o singură persoană. Ei, și dacă tot vorbim despre copii, jocuri și (mai ales) desene animate, nu am cum să nu-mi amintesc de prima mea dragoste în materie de cartoons din copilărie. Cum sunt un copil optecist, bine înrădăcinat în valorile începuturilor anilor 90, și cum mai sunt și fată pe deasupra, clar am rămas cu pata foarte pusă pe Sailor Moon. 

Desenul ăsta cred ca a fost prima chestie care m-a făcut să descopăr că am sentimente, și mamăă ce sentimente, că plângeam în hohote de fiecare dată când o omora temporar pe Usaghi, ca să nu mai menționez de faptul că dacă mai băga și melodia aia cu sad violin, a doua zi la apăream la școală cu ochii umflați de plâns. Și eu, și colega mea de bancă. 

Ei, la ora 17, când începea Sailor Moon pe italieni, tot puhoiul de indieni urlători de pe maidane se tira în casă și se cumințea în fața televizorului, afară rămânând doar ciulini rostogolitori ca în vestul sălbatic. Cum se termina desenul, la 17.30 fix (asta în cazul în care nu dădeau câte două episoade, caz în care ora se muta la 18), hăiala indienilor de la C2 reîncepea brusc ca și cum ai schimba canalul la tv, totul fiind acompaniat de tropăitul lor pe scări. Credeți că Sailor Moon se oprea acolo? Not a chance! Fetele din echipa Sailor își reluau rolurile și pedepseau rău-făcătorii: pe săracii băieți. Armele? Pudrierele furate din dulapul mamei (nu mai spuneți la nimeni, dar ălea nu era de fapt pudriere ci dispozitive de preschimbat în sailor).

Vedeți voi, când ești fetiță și ai opt ani, ești mai feministă decât Susan Faludi, iar băieții clar sunt inamicii numărul unu, de vreme ce niciunul nu vroia să fie Mascatul in Frac. Acum, eu am fost un specimen aparte, pentru că băteam de-o potrivă atât băieții cât și fetele. Mai târziu aveam să aflu că bine le făceam. 

Ce Sailor eram eu? Firește că aia mai geek din toate, și anume Sailor Mercur, că deh, cine altcineva aș fi putut fi? Codițe lungi și subțiri n-aveam, nici păr negru, nici poney tail, destul de manly ca să fiu Sailor aia masculină nu eram și nici la vioară nu știam să ciupesc, astfel că n-aș fi putut să fiu nici prietena ei cea gay. În consecință, mie îmi rămăsese Ami Mizuno. 


Cu toate astea, cele mai frumoase amintiri legate de Sailor Moon nu sunt acestea, dar pe acelea le voi păstra pentru mine, așa cum orice copil care are o ciocolată mare și gustoasă, se acunde în dulap s-o mănânce; așa îmi voi depăna eu amintirile. De una singură.

Melodia de tăiat venele cu arcușul de la vioară.