duminică, 2 august 2009

The Middle Ages aren't dead, they are still alive and well!



































A fost si Festivalul Medieval de la Sighisoara. A fost in Iulie, intre datele de 24-26.
Frumos a mai fost!
Desi nu am stat decat o zi, sufletul mi-a fost bucurat pentru un an intreg, cand va fi o noua editie a festivalului.
Adevarul e ca nu mai fusesem de ceva vreme la Sighisoara, si uitasem cat de frumos poate sa fie! Dar mi-am amintit acum.

Recomand oricarui iubitor de atmosfera medievala sa isi includa in planurile de vacanta, Sighisoara!

Drumul cu trenul de la Brasov catre Sighisoara, a fost si el, unul medieval. Stiam de mult ca personalele din Romania nu exceleaza in ceea ce priveste confortul, insa nu credeam ca asa ceva inca mai functioneaza si se poate deplasa pe caile ferate.

La asa caruta, intarzierea a fost si ea una pe masura, de aproximativ 1 ora (pentru un drum de 2 ore prestabilite). Partea frumoasa a fost ca se putea sta pe scara trenului, cu usa deschisa. Scena imi aminteste putin de videoclipul celor de la Vama Veche - Vara asta...

Odata ajunse la Sighisoara, ne-a trecut toata supararea pe Caile Ferate Romane, pentru ca atmosfera de sarbatoare ne-a intampinat inca de la gara.

Am avut ocazia sa vedem magazine facute parca pentru fantome, dintr-o alta lume. Nici nu stiu cum sa va explic, cand ajungi in Sighisoara, parca te intorci in timp cu vreo 200 ani.
Intentionat pastrata poate, atmosfera medievala e sufletul Sighisoarei.
Si se simte chiar inainte sa urci in cetate.
Odata ajuns in cetate, dupa ce platesti o taxa de 10lei, atmosfera de sarbatoare deja ajunge la alt nivel.
Nu stiu cum e pentru altii, dar eu la Sighisoara ma simt ca acasa!
Cum sa nu ma simt bine, cand peste tot auzi doar muzica veche europeana.
Am avut placerea, cat am stat la o bere pe terasa, sa ascult muzica celor de la Aeternum, fiind acolo cu un stand de prezentare, lucru care m-a facut sa dau un search pe Google si sa aflu mai multe despre ei.
Standurile cu zdranganele si bratarele nu au lipsit, cum nu lipsesc niciodata de nicaieri. Unele mai frumusele, altele mai kitchoase, toate ajutau la dezvoltarea atmosferei de sarbatoare a cetatii.
Lume cu duiumul, spectacole de magie si de fachirism, piese de teatru pentru mici si mari, miros de mancare facuta la ceaun si protap, bere la halba, concursuri de prins purcelusul, toate acestea te faceau sa vrei sa nu mai pleci.
Desi usor aglomerata, Sighisoara reusea sa scoata din monotonie si cel mai apatic dintre cei prezenti.
Ne-am urcat chiar si in Turnul cu Ceas. Fiind si muzeu in incinta, am platit si acolo o taxa, insa, ca peste tot, studentii aveau discount de 50%. (Lucky me!) - Sa tot fii student!
Din Turnul cu Ceas, privelistea e superba, pentru ca, situat la o altitudine considerabila, ofera o panorama de vis a Sighisoarei, plus multe ocazii inedite de a face fotografii (lucru pe care l-am exploatat la maximum).
Cum spuneam, in incinta Turnului cu Ceas, la fiecare etaj al turnului, poti gasi expozitii de haine medievale si de ustensile medicale de pe timpuri (Acum fie vorba intre noi, era tare aiurea sa fii femeie si sa ai nevoie de un ginecolog, pe vremea aia!)
Revenind cu picioarele pe pamantul Sighisoarei, am mers prin scarile acoperite, devenite deja traditie, si am urcat la Biserica de pe Deal, langa care se afla vestitul cimitir evenghelic, unde sunt inmormantati raposatii lutherani, majoritatea sasi. Am vrut chiar sa intru in cimitir, dar am fost oprita de o poarta inchisa si de o pancarda pe care scria: " Oricine ai fi, tine minte ca asta e un cimitir!" M-am simtit brusc vinovata, pentru faptul ca am vrut sa intru, si am plecat rezemnata.
Coborand tot prin scarile acoperite, si fiind cu ochii in patru dupa subiecte interesante de fotografiat, am avut surpriza sa aud unul din cele mai frumoase concerte de muzica veche. Dinspre scena, se auzeau cele mai frumoase melodii medievale!
Cine erau ei? Se numesc TRUVERII, si sunt cu adevart talentati! Ei sunt unul din motivele pentru care Sighisoara a fost frumoasa in seara de 25 Iulie 2009.
Vi s-a intamplat vreodata sa vi se faca pielea de gaina, de la o anumita melodie? Ei bine, eu am stat cu pielea de gaina, pe tot parcursul recitalului celor de la Truverii.
Am uitat si de aparat de fotografiat, si de fotografii... Am stat si am ascultat.
Va recomand calduros blogul lor: http://truverii.blogspot.com
Va mai recomand si http://www.sighisoara-medievala.ro/

Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus poveste-asa!

P.S. : Mi-am luat bratara de piele, foarte frumoasa si tricou cu Sighisoara!

4 comentarii:

  1. Multumesc Alex, de vizita si de reclama ne-platita pe blog-ul meu :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Cimitirul l-au deschis duminica pe la pranz; am intrat si am facut poze (de amatori, bineinteles)... E foarte mare si dichisit (nu e prea fortat epitetul, nu?)
    Poate data viitoare ai noroc sa-l prinzi deschis.


    PS: Faine poze!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate... :)
    Oricum, data viitoare poate ne sincronizam... si stam la un suc/bere :).

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!