joi, 19 februarie 2009

Lacul Cătuşa, groapa de gunoi a fostului combinat Sidex – Galaţi



Geografic vorbind, Lacul Cătuşa se afla în Câmpia Siretului Inferior, în imediata apropiere a oraşului Galaţi, cu o adâncime de cca. 7-8m.
Însă, pe oricine vei intreba de Lacul Cătuşa, iţi va spune să nu te duci acolo, pentru că este situat exact lângă Combinat, şi nu ai ce vedea, în afară de câteva pâlcuri de smog, peşti morţi plutind printre ambalaje de bere, cutii de iaurt, şi câteva pasari rătăcite şi nepăsătoare.
Peisajul este de-a dreptul dezolant.
Primul impuls este să zambeşti şi să zici “ah, uite un petec de natura, uite trestie… uite şi stuf!”, asta până când iţi măreşti câmpul vizual şi observi tot ce înconjoară acest lac.
Ca şi cum prezenţa Combinatului Siderurgic lângă un colţ de natură, ce ar fi putut rămâne unul din locurile de recreere ale galaţenilor, nu e destul de inoportună, ai surpriza să observi pe mal chiar şi împătimiţi ai pescuitului, situaţi la distanţe egale, de 3-4 m.
Probabil că, nici dacă le-ai fi măsurat spaţiile dintre ei, nu ar fi putut să fie aşezaţi atât de simetric, unul faţă de celălalt.Poate ca e un fel de simţ, ce se dezvoltă odată cu pasiunea pentru pescuit, să-şi împartă teritoriile în mod egal. Cine ştie…
Dacă încerci să îi previi de riscurile la care se expun, iţi vor zice ca la şcoală, în cor: “Hei, şşşt, sperii peştii! Găseşte-ţi alt loc să trăncăneşti aiurea!”.
Dacă îi vei întreba cu altă ocazie despre condiţiile de pescuit pe lângă Lacul Catuşa, iţi vor povesti cu lux de amanunte, cum că, aici, în Lacul Cătuşa poţi prinde caras de 1-2 kg, roşioară, biban, crap, şi chiar ştiucă.
Iţi vor mai spune că lacul aparţine A.J.V.P.S. Galaţi, şi că nu se cere taxă pentru pescuit. Doar permis vizat, ceva bun simţ, şi firul intins. Toate acestea şi faptul că peştele se prinde bine şi romaneşte: cu mămăligă, par să fie ingredientele perfecte pentru ca pescarii noştri să uite de poluare, şi să se bucure de o zi la pescuit, în compania (ne)plăcută a naturii gălbui şi prăfuite, din acea zonă.
Bineînţeles că aceasta nu este o poveste nouă, ea fiind cam de aceaşi vârstă cu matusalimicul Combinat ex-Sidex, însă poate servi ca şi învăţătură de minte.
Unde se va ajunge dacă se va proceda în felul acesta mereu? Vom mai avea ce să vizităm? Vom mai avea de ce să ne bucurăm?


Text si fotografie: Iulia Diana Mihai

6 comentarii:

  1. De fiecare data cand am trecut pe langa Catusa ma incearca un sentiment de dezamagire, e pacat...mare pacat

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cine ar avea curaj sa manance peste prins in Catusa...
    Am trecut si eu de multe ori pe langa el...
    Sambata sunt intreceri sau antrenamente de caiac-canoe...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu-mi imaginam ca se poate prinde ceva in Catusa..si nici macar trestia de care amintesti mai sus nu am zarit`o ..Este trist tot ce se intampla.dar cu atatea probleme zilnice : lipsa banilor, lipsa educatiei , lipsa si iar lipsa.. crezi ca cineva se mai ocupa si de problemele sufletului? de vizual ? de frumos ?
    Nu..daca intrebi pe fiecare se gandeste cum sa manance mai mult.sa se imbrace mai "de firma" ..este pacat , ca nu poti pastra un colt de natura..sa stii ca`l ai pt tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. lacul catusa arata groaznic dar cu toate acestea in fiecare zi vezi pescari pe malul baltii. e adevarat ca nu se prinde mai nimic acolo dar saracia si lipsa locului de munca ne scoate cam pe toti di casa. fir intins celor care merg la peste acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. M'am saturat sa tot sar in apararea acestei balti. Voi care va pretati a sti despre ce vorbiti cand spuneti ca nu se poate prinde nimic pe Catusa, trestie nu e, peisajul e dezolant, pestele e...otravitor nu aveti nici cea mai mica idee. Tare ma indoiesc ca vreunul dintre voi s'a aventurat pe malul lacului sa vada exact cat de frumos e locul(exceptand gunoaiele care sunt o realitate intr'adevar). Spuneti ca pestele nu e bun de mancat. Sunt tare curios sa stiu cati dintre voi lucreaza la fabrica de tratare a apei si deseurilor a combinatului Sidex?! Pentru ca daca a'ti lucra acolo sau a'ti cunoaste pe cineva care lucreaza acolo atunci veti sti ca deseurile nu s'au deversat niciodata in balta mare. De asemenea veti afla ca acum 30 de ani intreaga balta a fost dragata. Inca un aspect foarte interesant si de care sunt sigur ca nu erati constienti e faptul ca apa lacului Catusa este printre cele mai oxigenate din toata tara deoarece are zeci de ape subterane iar malurile baltii sunt impanzite de stuf(trebuie doar sa faci o plimbare mai de aproape sa il si vezi; de pe centura de pe scaunul pasagerului nu se vede) care filtreaza si oxigeneaza apa. Mai mult de atat consider ca din moment ce nu stiti ca malul are stuf inseamna ca nu v'ati aventurat pe malurile sale si deci nu ati pescuit acolo fapt care imi intareste si mai mult convingerea ca habar nu aveti despre ce vorbiti in momentul cand spuneti ca acolo nu poate fi peste sau ca daca e acesta e mic/poluat/retardat/schiop si mai stiu eu ce. Ei aflati dragilor ca este peste si este peste...mare dar important e sa stii unde sa il cauti si cum sa il prinzi. Dar detaliile astea tehnice nu isi au locul aici. Inca o chestie...de cand prind peste si mananc peste de Catusa nu mi'au crescut branhii si nici pielea nu mi'a cazut. Vis-a-vis de mizeria care impanzeste toate tarisoara asta a noastra frumoasa si nu numai malurile baltii in cauza pot spune ca da...este foarte trist ce se intampla insa a ne posta pe diferite forumuri lamentarile noastre "indurerate" despre acest subiect din confortul scaunului de birou este exact apa de ploaie. Sper ca totusi moderatorul sa imi ingaduie aceasta observatie si sa nu vada ironia crasa ca un motiv sa stearga acesta postare. Stima

    RăspundețiȘtergere
  6. gasesc curios faptul ca mi'ati aprobat postarea...hmm...

    RăspundețiȘtergere

Give ya best shot!